Zobacz temat
RC Płock :: Sprawy bieżące :: Umawiamy sie na latanie
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Nasze pokazy
stawoj
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 08.01.2009 23:14
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08

Witam wszystkich kolegów. Dostaliśmy juz informację od Dyrektora Aeroklubu , że będą następne pokazy lotnicze w Płocku 2009, przewidziane prawdopodobnie na 20 czerwca. Będą to pokazy w których swój udział będą mieli modelarze SmileAeroklub już teraz zaczyna przygotowania więc i oni coś fajnego szykują.

Proszę tu o dyskusję na temat jak my to w ogóle widzimy, jak się przygotować , ilu by było chętnych,
Trzeba to zrobić fajnie, bez stresowo, bezpiecznie i tu potrzebne pomysły ....
Każdy pomysł jest ważny bo nie robiliśmy nigdy takich pokazów więc nie ma tu mądrali, więc piszcie wszyscy i róbcie jak najwięcej modeli na czerwca Smile.
pozdrawiam

Ps.
Marcin może skontaktujesz się jakoś z modelarniami płockimi ~~~
Powinni się określić czy chcą razem z nami cokolwiek robić czy tylko sami będą się organizować, czy w ogóle nie są zainteresowani pokazami. Ostatnia próba ~~
Edytowane przez stawoj dnia 08.01.2009 23:34

AQUARIUS
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 00:16
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08

Skontaktuję się na pewno z Krzyśkiem i zmobilizuję go do działania. Co do naszego udziału w pokazach to mam takie przemyślenia:
1. Czasu na samo latanie będzie nie za wiele, będziemy się musieli wciskać w przerwy między "dużymi pokazami", latanie w czasie pokazów dużych samolotów, nawet gdzieś z boku na pewno będzie zabronione. Do tej pory pokazy zawsze były zgodnie z charmonogramem, ale zawsze jest tak, że coś się przesunie, coś wypadnie i wtedy dobrze byłoby być w gotowości, żeby w miarę sprawnie przemieścć sie na pas i rura!
2. Musimy mieć wydzielone miejsce, tak, żeby pokazać modele i żeby jednocześnie nam ludziska i dzieciarnia ich nie zadeptała, dobrze byłoby, gdyby w takim powiedzmy mini boksie zawsze ktoś czuwał, podczas gdy ktoś inny będzie latał. Dobrze byłoby mieć dostęp do do 220V-w razie jakiegoś ładowania. Na miejscu ktoś mógłby od razu szerzyc propagandę, bo ludzie na pewno bedą chcieli czegos sie dowiedzieć.
3. Co do samego latania to niech każdy trenuje do czerwca, tak żeby mieć swoje pięć minut i zeby nie kręcic jakiejs głupawki tylko okreslona wizankę np. z programu F3club lub inną w zależności kto jaki model bedzie miał. Dobrze, żeby modele były jakieś charakterystyczne: albo w miare duże, albo szybkie, albo jeszcze jakieś takie kosmiczne - czasu jest sporo więc kazdy na pewno cos sobie wyszykuje.
4. Marzy mi się, żeby jakis mały kombat urzadzić, w sumie modele do kombatu elektrycznego to nie jest jakaś filozofia, kazdy z nas ma jakies nieuzywane silniki iregle, można by ustalić na tej podstawie jakieś z grubsza parametry modelu, tak żeby każdemu w miarę pasowało, ja bym wyciął części na maszynie ze styro i moglibysmy taka walke urządzić - np. dwa spity na dwa meśki - ludzie to by sie postrali (oczywiście jak nie bedzie silnego wiatru - jak w góraszce dwa lata temu - kiedy taka walka raczej przypominala walkę z wiatrem, ale i tak fajno było).
5. Fajno bułoby jakies konkursiwo dla dzieciaków zrobić, z drobnymi nagrodami (od sponsorów, których załatwię!)
6. Koniecznie musimy się oznaczyć jakoś: może koszulki, albo czapeczki. Identyfikatory na pewno dostaniemy w ramach pikniku. Mżne jakąs ulotkę pyknąc na ksero i ludziom rozdawać.
7. Kosmiczni na pewno będą z rakietami, chociaż za nich nie nie wypowiadam - trzeba pogadac z Krzyśkiem albo z Wojtkiem Krzywińskim, oni tez na pewno ściagnęliby Maciąga i Marka Dąbrowskiego z makietami, pod warunkiem, że nie będa mieli w tym czasie zawodów - trzeba w kalendarzu imprez sprawdzić.

Wogóle to można by gadać i gadać.
Przed pokazami na pewno coś w radio będzie, Wolny już nas zaprasza od roku, więc moznaby grupę agitacyjną urządzićSmile O kurde, ale będzie pięknie!Grin

lopez 16
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 08:05
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 04.09.08

ja na pewno z akrobatem się pokaże z czapeczekami i koszulkami to bardzo dobry pomysł więc jak coś to ja się piszeGrin będzie fajowoGrin
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

robloz
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 08:56
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08

Myślę, że Marcin w swojej wypowiedzi zawarł to co trzeba by zrobić. Ze swojej strony na wiosnę będę miał dwa modele:
Extrima i Wilgę. Do czerwca może się wyrobię z Mustangiem -może latać nie będzie, ale pokazać razem ze Spitem Sławka było by warto.Można by przećwiczyć holowanie szybowca Wilgą (jakiś mały może by Rafał znalazł)
Edytowane przez robloz dnia 09.01.2009 08:57
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.

AQUARIUS
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 10:06
Awatar

Moderator

Jak jakis mały Rafała, to może podczepić go pod prawdziwą wilgę?Wink

AQUARIUS
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 10:08
Awatar

Moderator

Panowie rozmawiałem ze Sławkiem, prace nad tegorocznym piknikiem ruszyły. aeroklub na nas liczy! Intensywny warsztat i trening do czerwca!

artplo
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 10:25
Awatar

modelarz

A cos wiadomo jakie maszyny w skali 1:1 przylecą na tegoroczny piknik?
Aurora 9
Tarot 650/Naza V2

AQUARIUS
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 10:37
Awatar

Moderator

Na pewno jeszcze nie wiadomo nic, chcielibyśmy sciągnąć Marka Szufę ze SkyBoltem, Sławek wspominał też o jakiej replice np Po-2, może jakiś samolot wojskowy przeleci, może Żelaźni - wszystko zalezy od budżetu, a ten od ofiarności sponsorów. Ale jestem dobrej mśli, że sponsorzy dopiszą!

Grabos
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 11:36
Awatar

modelarz

Do kombatów sie pisze ale bysmy musilei sie zebrac np w 4 osoby lub wiecej... i duzo trenowac jak tylko snieg sie roztopi zeby na pokazie nie wyjsc głupio. Druga moja propozycja to moge zrobic jakis mikromodel bo mam do tego mini sinik mini reg itp. oczywiscie wiele innych modeli ktore wydaje mi sie ze beda stały. Wydaje mi sie ze każdy z nas powinien przygotowac jeden model ktorym bedzie latał a reszta tylko na pokaz bo jak kazdy z nas by miał kazdym swoim modelem przleciec 2 min to by dnia zbrakło co o tym mysliscie?
Bez taśmy i tak nie poleci...

alimko
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 12:41
Awatar

modelarz

Dobrze by było postawić jakiś komputer z symulatorem i aparaturą np. DX6i, żeby ludzie zasmakowali latania modelami.
Wink
Dziewczyny rozdające ulotki z adresem strony i zaproszeniem na nasze stoisko Smile

Mało wymyśliłem ale zawsze coś Pfft

PS. Co do źródła prądu to posiadam agregat prądotwórczy, dla naszego stoiska by wystarczył
Edytowane przez alimko dnia 09.01.2009 12:42
Pozdrawiam Kamil

Apka - DX6i
Model - Twinstar II - modernizacja Smile
---------------------------------------------------

MARCIO
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 13:37
modelarz

Data rejestracji: 05.01.09

Z czapeczekami i koszulkami to bardzo dobry pomysłGrin

Hitec Laser 4 kanał 65z

stawoj
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 14:16
modelarz

Ja przelece się po sklepach modelarskich w Płocku , i spytam czy nie chcieliby postawić stoisk gdzieś przy nas. mam jeszcze pomysły konkretnie dla nas ale to niedługo napiszę.

Grabos
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 14:28
Awatar

modelarz

alimko napisał/a:
PS. Co do źródła prądu to posiadam agregat prądotwórczy, dla naszego stoiska by wystarczył

Kamil agregat to nie bardzo bo bedzie robił troche hałasu wiec chyba odpada juz lepiej jak wezmiemy akumulatory a wiekszasc z nas ma ładowarki na 12V a jesli cos to ja mam przetwornice z 12V na 230V i akumulatorki tez mamSmile

edit własnie wymysliłem że mozna by do wiekszego modelu podczepic np 10 karteczek z jakims stempelkiem i model ten przeleci nad ludzmi i wyrzuci te karteczki i kto złapie te karteczki to dostanie jakas nagrode co o tym myslicie?Pfft
Edytowane przez Grabos dnia 09.01.2009 15:04

AQUARIUS
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 15:22
Awatar

Moderator

Czytasz w moich myslach, tylko nie wiem czy nam pozwola ludziom nad głowami latać, ale taki desant z konkursem to dobry pomysł. Pomyślcie, czy gdzieś nie dałoby rady wypozyczyc jakiegoś dużego namiotu imprezowego, tak, żeby sobie w nim bazę urządzić. Trzeba by tez nad jakimś prowizorycznym ogrodzeniem pomysleć, tak żeby mieć wydzieloną strefę dla modelarzy. Myślałem też, żeby na miejscu urządzić np. jakieś mini warsztaty jak zbudować modele z depronu, albo coś w tym stylu, tak żeby ludziom pokazać, że modelarstwo to nie tylko balsa i makiety giganty. Co do koszulek to zasatnawiajccie sie jakie kolory, tzreba będzie oferty pozbierać i jakieś grafiki na koszulki zaprojektować.

Grabos
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 15:40
Awatar

modelarz

Do tego desantu to najlepiej jakis stabilny moto szybowiec... co do namiotu to mam znajoma ktora pracuje na rynku ktora ma baldachim ale to nic pewnego bede musiał najpierw pogadac co do koszulek to proponuje dwa kolory błekitne i czarne z naszym logo no i ewentualnie jakis sponsor ale to trzeba by sie dogadac z sponsorami...

robloz
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 09.01.2009 18:10
Awatar

Moderator

Z tym mini-warsztatem to może być fajny pomysł. Można zebrać trochę depronu listewek (mogę pociąć na różne wymiary, depronu też się trochę znajdzie),przygotować szablony itp. Każdy chętny mógłby sobie zrobić mały szybowiec i zabrać do domu.Mam duży namiot 5-osob. i jego tropik można wykorzystać na schronienie modeli i siebie w razie deszczu.
Makiety -PT 19

stawoj
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 10.01.2009 00:09
modelarz

Jeżeli chodzi o miejsce dla nas to ja bym proponował nie przy kręgu modelarskim, bo to będzie cały czasy linia lotów , tam mogą jak ostatnio zawracać samoloty i nikt w ten sposób do nas nie podejdzie. W czasie lotów będzie to zagrodzone
Ja bym proponował aby sie rozbić tam przy rowie za stacją , tak gdzie często lataliśmy, tam nawet w czasie lotów każdy będzie mógł podejść.
1 . Z boku linii lądowiska
2. Spokojne podejście ludzi do nas
3. Możemy podjechać tam wszyscy samochodami i porozstawiać się tak co 3 metry robiąc takie boksy dla siebie.
4. Z przodu samochodów ustawić ogrodzenie tak aby nikt do boksów nie wchodził ale żeby widzieli modele. W takim przypadku możemy sporo rzeczy trzymać blisko w samochodach i np: ładować akumulatory z samochodu. Nie chciałbym leźć tam z torbami, kanapkami, walizkami, bluzami albo latać gdzieś na parking co chwilę.
5. Na przodzie ( z początku boksów, można ustawić główny nasz namiot w raz ze stoiskami sklepów modelarskich.
6. Jeżeli chodzi o lądowisko dla nas to tam trzeba będzie to przygotować, opierdzielić kosiarkami na 1mm taki spory pas, czy ktoś ma kosiarkę spalinową ?, ja mogę kosić Smile
7. Na upartego do tamtego miejsca można podciągnąć 220 V z tej bazy, przedłużacze by sie znalazły.
Edytowane przez stawoj dnia 10.01.2009 00:12

lopez 16
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 10.01.2009 08:38
Awatar

modelarz

220v by sie przydało bo z symulator czy coś w tym stylu podłączyć to by było gites
Grin
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

robloz
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 10.01.2009 11:33
Awatar

Moderator

Miejsce chyba najleprze, a co do ogrodzenia jakie ma byc? Pręty + taśma czy jakieś listwy? Mam spawarkę to można by coś wymyślić.Kosiarkę ma mój znajomy mogę z nim pogadać.
Makiety -PT 19

SlavikS
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 10.01.2009 12:16
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08

Panowie,
Ale na forum gorąco Smile Sporo fajnych pomysłów, które mi się bardzo podobają. Boję się tylko żeby ten nasz zapał do czerwcowych pokazów nie zgasł Smile
Moja propozycja jest taka: Do czerwca sporo czasu jest, więc spotkajmy się na spokojnie w blaszaku - termin proponuję po feriach - koniec stycznia, początek lutego. Niech każdy do tego czasu przemyśli swoje pomysły wraz z propozycjami realizacji - konkrety - najlepiej spisane na kartce - jak się pisze to lepiej się myśli Smile. Ustalimy co chcemy zrobić i jak. Do tych działań wyznaczymy odpowiedzialne osoby (zespoły). Jak nie będzie odpowiedzialnych to 3/4 pomysłów nie zrealizujemy - wiem z doświadczenia. Po spotkaniu zrobimy podsumowanie tematów, które będziemy chcieli realizować, przedstawimy Zarządowi Aeroklubu i po akceptacji ogłosimy na forum. Na każdy pomysł możemy założyć oddzielny wątek na forum i w ten sposób śledzić i monitorować postępy - tak jak wątki z postępu prac nad modelami. Każdy wtedy będzie widział jak się temat posuwa, będzie mógł podrzucić jakiś pomysł, podpowiedzieć rozwiązanie problemu, który po drodze na bank napotkamy, odpytać odpowiedzialnych itp. Dla mnie to pierwsze spotkanie i jego wyniki będą pierwszym sprawdzianem, który da odpowiedź czy jesteśmy w stanie coś zrobić, czy tylko ładnie sobie gadamy.
Co Wy na to?
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

Przeskocz do forum: