Troch� tak odno郾ie naszych pokaz闚 zabra貫m sie za temat prostych samolocik闚 - rzutk闚, kt鏎e mogliby鄉y na lotnisku, sk豉da� i rozdawa� dzieciakom. Opracowa貫m dwa typy (na podstawie wcze郾iejszych prototyp闚). Wyci掖em je swoj� magiczn� CNC maszyn� i w niedziel� oblata貫m. Ci co byli - wiedz� o co chodzi). Samolociki s� z depronu i lataj� ca趾iem ca趾iem. Ni瞠j przedstawiam proces powstawania takiego zestawu.
Najpierw projekt, potem wygenerowanie plik闚 do programu sterujacego maszynk� (ja u篡wam GFMC).
(fotka 1,2,3)
Depron poci皻y na p造tki i po陰czony w blok np. 10 sztuk. Ca這嗆 umieszczam na blacie maszynki, ustawiam parametry ci璚ia i enter. Ca這嗆 si� pi瘯nie tnie, trwa to 3-6 minut. W taki sam spos鏏 tn� wszystkie elementy:
(fotka 4,5,6)
Po wyci璚iu usuwam nadmiar i otrzymuj� pi瘯nie w
yci皻e elementy - dok豉dno嗆 fabryczna! W ci庵u kilku godzin jestem w stanie wyci望 kilkadziesi徠 takich zestaw闚!!!
(fotka 7,8,9)
Kolejne fotki pokazuj� jak modele montowa�. Najwa積iejsze jest nadanie profilu skrzyd這m - no篡k i papier 軼ierny - banalnie proste. Przy szybowczyku, trzeba jeszcze nada� skrzyd逝 profil wkl瘰這-wypuk造 - k豉dziemy skrzyd這 na kraw璠zi sto逝 i przyciskaj帷 je obiema r瘯ami przesuwamy do do逝, po kilku takich ruchach, depron jest trwale wygi皻y i bedzie pasowa� do wyci璚ia w kad逝bie:
(fotka 10, 11, 12).
Ca這嗆 kleimy na uchu por, lub inny dragon - zasada: posmaruj, z陰cz, roz陰cz i po kilku minutach znowu z陰cz - powinno si� trzyma� elegancko. Mo積a klei� na glue guna, ale na tym cienkim depronie nie pr鏏owa貫m, wi璚 nie wiem czy gor帷y klej go nie roztopi. Ten szybowczyk musi mie� jeszcze wklejony jaki� 10cm d德igarek z kawa趾a plastiku, albo balsy, albo w璕la, bo niestety skrzyde趾a z depronu 3mm s� za wiotkie i troch� si� gn�. Komor� balastow� wycinam naostrzon� rurk�, potem w to wtykamy kawa貫k plasteliny i zgniatamy jak nit. Ilo嗆 plasteliny nale篡 ustali� oblatuj帷 model - to jest jedyna wymagana regulacja.
(fotka 13, 14, 15)
Chcia豚ym kilka zestaw闚 rozprowadzi� po modelarzach, tak 瞠by ka盥y sobie co� takiego sklei� i poda� ew. poprawki. a na pikniku, trzeba b璠zie zorganizowa� jak捷 miejsc闚k�, na kt鏎ej by鄉y te modeliki montowali naocznie - taki ma造 modelarski happening. I co fajnie? Kto si� piszena pr鏏na parti�? Oczywi軼ie wszystko dostarczam free (opr鏂z kleju i plasteliny) )
Edytowane przez stawoj dnia 16.03.2009 14:33
A propos rzutk闚, je郵i ko� ma ch耩 pobawi� si� depronem i oderwa� na chwil� od rc, no i oczywi軼ie podliza� si� np. swoim dzieciakom, to zapraszam do cieci闚ki w sobot� - b璠� mia� te zetawy ze sob�, jakies 8 komplet闚 jeszcze z partii pr鏏nej. Mam dy簑r.
Tak jak Marcin m闚i� , dostarczy� par� zestaw闚 rzutek na lotnisko.
Razem z moim Kamilem postanowili鄉y z這篡� i oblata� rzutki, kt鏎e trafi� na pokazach dla dzieciak闚. Na samym pocz徠ku jak przymierzali鄉y skrzyd豉 i statecznik poziomy d逝go szukali鄉y 鈔odka p豉t闚 i tu podsun掖 sie nam pomys� aby przy wycinaniu od razu robi� malutki znacznik, kt鏎y b璠zie wskazywa� 鈔odek p豉ta.
Mozna zrobic jeszcze tak aby jeden znacznik by� troche wiekszy i pokazywal by prz鏚 p豉ta. Skrzyd這 wyprofilowali鄉y na grubej rurce. Przewa趾owali鄉y.
P騧niej okaza這 sie, 瞠 nie mamy kleju na gor帷o i postanowili鄉y przerobi� na zestaw bez klejowy
Mo瞠 to Marcinowi si� spodoba ?
Rzutka lata rewelacyjnie
Mo瞠 jeszcze jedna podpowied�, jakby da� troch� d逝窺zy prz鏚 , ciut d逝窺zy to sz這 by mniej plasteliny na wywa瘸nie. Chocia� przy lekkim wiaterku troch� wagi si� przyda, nie bedzie zdmuchiwany jak li嗆.
Za chwil� filmik z Kamilem w roli gl闚nej
[movie=youtube]2JO-dshbAdg[/movie]
Edytowane przez stawoj dnia 22.03.2009 00:33
Jeszcze zrobilem zmiany.
Inaczej zamocowa貫m statecznik poziomy, tak pewniej sie trzyma. Aby podczas rzut闚 nic sie nie przes闚a這 to powbija貫m w skrzydlo i staecznik po p馧 zapa趾i.
Trzyma sie wszytko idealnie bez kropli kleju
Rzutk� wywa瘸my na 1/3 plata a lot korygujemy odpowiednio wyginaj帷 ster wysoko軼i.
A czemu skrzyde貫k nie oszliwowa貫� do profilu? Ale skoro lata i bez tego to mo瞠 nie szlifowa�! Co do tych 陰cze� bezklejowych, to te� zamierzam pope軟i� jaki� projekcik, ale juz jako nowy szybowiec. A p鏦i co dobra robota!
Edytowane przez AQUARIUS dnia 23.03.2009 07:49
Przedstawiam kolejne rzutki do kolekcji: F-22 Raptor, PZL-130 Orlik, i MIG-15.
(fotka nowe rzutki)
Najfajniej si� prezentuje i lata F-22, zw豉szcza druga wersja, bo pierwsza lata豉 dobrze...ale na plecach . Do nowej doda貫m ok豉dziny na dziobie - jest teraz du皋 mocniejszy. Oszlifowanie skrzyde貫k te� da這 sporo.
(fotki: F-22, F-22 przod, F-22 skrzydlo)
Mig-15 lata najlepiej - mam jeszcze w zanadrzu wersj� o po這we wi瘯sz�.
(fotka mig-15)
Natomiast Orlik to raczej rzutek-stojak. Lata jako� dziwnie, po wielu pr鏏ach w ograniczonej przestrzeni piwnicznego korytarza, stwierdzi貫m, 瞠 mam poprostu za d逝gi dzi鏏 z przodu, kt鏎y dzia豉, jak dodatkowy ster kierunku - po obci璚iu lata� pi瘯nie, ale to ju� nie wyglada� jak orlik...
(fotka orlik)
Pracuj� jeszcze nad wilg� i spitfire'em. Co do pokaz闚, to je郵i mam uruchomi� produkcje to licz� na sposor闚 co do materia逝, bo m鎩 zapas depronu 6 mm powoli topnieje )
A� si� prosi, 瞠by te modeliki jako� podmalowa�, ale przy wi瘯szej ilo軼i to si� mija z celem. Kombinuj� jak tu jak捷 nalepke tani� zrobi�, albo stempel, 瞠by je jako� na pokaza� oznaczyc na pamiatk�...
Edytowane przez stawoj dnia 24.04.2009 13:59