Jako, ¿e RWD-5 zakoñczone (bez oblotu i maski), to przyszed³ mi do g³owy kolejny pomys³ na model.
Zawsze bardzo lubi³em dwup³atowce, jak pierwszy raz zobaczy³em w akcji p Marka Szufê na swoim modelu to mi opad³a koparka
Polubi³em depron , tak wiêc zassa³em z tej strony http://www.aeropl.../3-1.shtml plany Christen Eagle
Mam 3szt A0 wiêc mogê siê podzieliæ jakby kto¶ by³ chêtny.
Plany s± dla modelu w ca³o¶ci z depronu 3mm, ja chcê wykonaæ tylko poszycie z 3-ki resztê z 6-ki.
Dane techniczne:
rozpiêto¶æ skrzyde³ 750 mm
waga 320 gram
powierzchnia skrzyd³a 23 dm2
skrzyd³o obci±¿enie 13 gr/dm2
Zobaczymy co z tego wyjdzie, na razie to muszê siê uporaæ z wyciêciem tego wszystkiego bo moj± wycinark± jest skalpel i mozolnie to idzie bo plany s± udziwnione, zw³aszcza kad³ub
Co ciekawsze to sam siê z siebie ¶miejê, bo lataæ nie umiem, a biorê siê za kolejny model
CDN...
Edytowane przez dorob dnia 26.01.2011 21:24
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob
Marcin, nie przejmuj siê - jeste¶my z Tob± - bêdziesz mia³ na czym uczyæ siê lataæ.
A tak na marginesie, to realizacja kolejnych projektów dodaje Tobie do¶wiadczenie w ewentualnej przysz³ej ich naprawie.
Trzymamy kciuki za obloty -
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci±g³ej budowie SZD 39 Cobra 17
Niestety nie mam i przez moment kad³ub te¿ chcia³em robiæ z 6-ki, ale niestety kad³ub jest jednoczê¶ciowy wiêc przet³umaczy³em sobie, ¿e ten ryflowany ³atwiej siê wygnie
Marcin, nie przejmuj siê - jeste¶my z Tob±
Wiem i bardzo mnie to cieszy.
dodaje Tobie do¶wiadczenie w ewentualnej przysz³ej ich naprawie
Napraw nie bêdzie, w odwodach czeka Leszkowy Falcon z EPP do nauki latania
Budujê dla zabawy i z³apania podstaw konstrukcji, a jak do tego siê ulotni to bêdê HAPPY
Edytowane przez dorob dnia 26.01.2011 22:38
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob
Depron bezrowkowy jest w "Schronie". Zawsze mo¿na daæ rowki od ¶rodka kad³uba.
Tutaj masz co¶ o tym modelu: http://pfmrc.eu/v...p;start=30
Edytowane przez robloz dnia 27.01.2011 07:12
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
Elementy wyciête
Nie mam niestety szczê¶cia do wyginania
Kad³ub jest jednoczê¶ciowy, wiêc trzeba go wygi±æ, a przy sterze kierunku kad³ub siê zwê¿a.
A ja sierota zapomnia³em nakleiæ ta¶mê a od drugiej strony delikatnie porobiæ dodatkowe rowki, efekt => pêkniêcie.
Budowaæ, budowaæ, budowaæ i wyrabiaæ w sobie nawyki !!!
Trzeba wyci±æ nowy, ale najpierw ten jeszcze spróbuje uratowaæ, choæ szans zbyt du¿ych sobie nie dajê.
Znalazlem jeszcze taki filmik symulatora lotów bardzo ciekawie siê prezentuje. YouTube Video Pozdrawiam
MarCin FotoDorob
Ze wzglêdu na pêkanie depronu wole projekty które s± kwadraciakami z wieloma warstwami na rogach, które siê zaokr±gla po sklejeniu papierem ¶ciernym. Kleje teraz z Piotrem K po Predator Drone'nie i tam jest jeszcze inny wynalazek - krawedzie zamiast byc klejone - warstwowo (zaokr±glanie papierem) lub "do czo³a"(pod k±tem prostym) - s± zaprojektowane jako klejone pod k±tem 45 stopni. Projektant mia³ fajny nó¿ do ciêcia pod takim k±tem - my mamy problem - ja upraszczam i bede ci±³ pod k±tem prostym i klei³ pod k±tem prostym - zawsze jaki¶ mod zastosowywuje w takich przypadkach.
Ja chyba te¿ "kanciaki" bardziej polubiê.
Kto¶ kto projektowa³ tego Christen Eagle z jednego kawa³ka depronu i do tego 3 by³ niez³ym masochist±.
Drugie poszycie ³adnie siê wygiê³o, ale z racji ma³ej grubo¶ci "jêzyczki" na nosie, którymi ³±czy siê obie po³ówki kad³uba pourywa³y siê.
Trzeciego nie bêdê wycina³, pokombinujê z maskowaniem ³±czenia. Przy okazji usztywni to lekko konstrukcjê.
Projektant zapomnia³ równie¿ o mocowaniu górnego p³ata do kad³uba, a bez niego niestety skrzyd³o strasznie siê ugina w ¶rodkowej jego czê¶ci.
Nawet gdyby uda³o siê wystartowaæ to po krótkiej chwili skrzyd³o by odlecia³o w swoj± stronê, a Orze³ szuka³by kretów
Edytowane przez dorob dnia 31.01.2011 11:05
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob