| 
 problem z regulatorem TowerPro H40A 
 | 
| Leszek | 
 Dodany dnia 28.12.2009 19:20 
 | 

modelarz 

Data rejestracji: 28.12.09 
  | 
Witam wszystkich u¿ytkowników forum!  
Jestem pocz±tkuj±cym modelarzem i mam nadzieje, ¿e bardziej do¶wiadczona braæ nie zdenerwuje siê za pytanie amatora   W³a¶nie próbujê sparowaæ silnik turbinowy z regulatorem no i mam problem. Po pod³±czeniu silnik jednostajnie pika (wydaje mi siê, ¿e nie mo¿e siê zestroiæ). Nadajnik i odbiornik sparowa³y siê bez problemu (serwa dzia³aj±). Próbowa³em wielu kombinacji z kabelkami ale nic to nie zmieni³o. Co zrobiæ z tym fantem? 

oto regulator: 
http://www.hobbyc...Controller 
a to silnik: 
http://www.hobbyc..._Assembled

Edytowane przez Leszek dnia 28.12.2009 19:23
 Pozdrawiam. | 
|   | 

| 
 | 
| stawoj | 
 Dodany dnia 28.12.2009 20:04 
 | 
modelarz 

Data rejestracji: 18.05.08 
  | 
Witam ciê Leszku na forum. 
O ile nie jest uszkodzony regulator to jedyne podejrzenie jest takie ze masz ustawiony odwrotnie gaz. Regulatory maj± takie zabezpieczenie, ¿e jak manetka od gazu nie jest na samym dole czyli s± wy³±czone obroty ca³kowicie, to nie pozwoli ruszyæ silnikiem. W twoim przypadku mo¿e wystarczy prze³±czyæ rewers na kanale gazu (czyli odwróciæ dzia³anie). Mo¿esz to sprawdziæ w³±czaj±c ca³u uk³ad , oczywi¶cie bez ¶mig³a, przy manetce gazu wychylonej max do góry bo to mo¿e byæ twoje min. Sterowanie gazy podpi±³e¶ pod w³a¶ciwy kana³ ?. Napisz tez jaki masz nadajnik i odbiornik to te¿ u³atwi sprawê Daj znaæ to bêdziemy dalej dumaæ 

Pochwal siê te¿ jaki model sk³adasz ?

Edytowane przez stawoj dnia 28.12.2009 20:08 | 
|   | 

| 
 | 
| Leszek | 
 Dodany dnia 28.12.2009 20:53 
 | 

modelarz 

| 
Bardzo dziêkuje za odpowied¼! Mój nadajnik to E-SKY EK2-0406G, odbiornik za¶ E-Sky EK2-0424 2,4GHZ. Wydaje mi siê, ¿e dr±¿ek gazu (skrajne dolne) jest w dobrym po³o¿eniu (sprawdza³em na innym modelu). Gaz podpi±³em pod trzeci kana³ odbiornika, wszystkie kombinacje pod³±czenia ju¿ wyczerpa³em.  

Obecnie sk³adam model Alpha Jet z firmy Morlock, dotychczas sklei³em Pipera (model podobny do konstrukcji TOTO) ale jeszcze ich nie oblata³em  
 Pozdrawiam. | 
|   | 

| 
 | 
| Piotrek B | 
 Dodany dnia 28.12.2009 22:46 
 | 

modelarz 

Data rejestracji: 12.08.09 
  | 
Spróbuj daæ na w³±czonej aparaturze gaz na maxa i w takim po³o¿eniu dr±¿ka pod³±czyæ pakiet do regla. Poczekaj a¿ "piknie" i opu¶æ dr±¿ek "na zero". Powinno zapikaæ chyba ze dwa razy i zacz±æ dzia³aæ.
 Nie biorê grawitacji na powa¿nie. | 
|   | 

| 
 | 
| Leszek | 
 Dodany dnia 28.12.2009 23:10 
 | 

modelarz 

| 
Piotrek jeste¶ REWELACYJNY! Zagra³o a¿ mi³o   

Do zobaczenia jutro w pracy! 

Leszek B.
 Pozdrawiam. | 
|   | 

| 
 | 
| Piotrek B | 
 Dodany dnia 29.12.2009 07:32 
 | 

modelarz 

| 
Po prostu mia³em ju¿ kilka regli Tower Pro i takie same problemy. Teraz mo¿e kto¶ wyt³umaczy dlaczego tak siê dzieje? Wiem, ze te regle siê reguluje dr±¿kiem w podobny sposób, ale to nie w tym rzecz. 
|   | 

| 
 | 
| stawoj | 
 Dodany dnia 29.12.2009 08:32 
 | 
modelarz 

| 
A trymer od gazu zawsze macie na samym dole czy mo¿e siê trochê przestawia ? Jak nie s± elektroniczne to lubi± siê przestawiaæ przy transporcie. Zawsze przed w³±czeniem sprawdziæ czy jest na zero. | 
|   | 

| 
 | 
| lopez 16 | 
 Dodany dnia 29.12.2009 08:41 
 | 

modelarz 

Data rejestracji: 04.09.08 
  | 
No ja te¿ mam problem z reglem ale chyba powa¿niejszy  mo¿e kto¶ z was  jest elektronikiem i mi doradzi 
http://pfmrc.eu/v...hp?t=23358
 Edge 2.20 - w budowie 
Xeno multiplex 
Flamingo 
Hydroboat | 
|   | 

| 
 | 
| stawoj | 
 Dodany dnia 29.12.2009 08:51 
 | 
modelarz 

| 
z tego co s³ysza³em to mo¿na odlutowaæ spalone tranzystory i regulator powinien normalnie dzia³aæ. Tranzystory te s± ³±czone równolegle. Bêdzie tylko mniejsza obci±¿alno¶æ regulatora ale je¶li mia³ zapas to mo¿e wystarczy na ten silnik co masz | 
|   | 

| 
 | 
| Piotrek B | 
 Dodany dnia 29.12.2009 08:52 
 | 

modelarz 

| 
Wojtek, te¿ kiedy¶ my¶la³em, ze to trymer, ale w moim przypadku nie mia³o to znaczenia. Co ciekawe na jednym reglu robi³o mi siê to co drugie w³±czenie aparatury. Dodatkowo jeszcze by³ zawsze taki efekt, ze przy baterii na³adowanej na FULL po dodaniu powy¿ej 3/4 gazu silnik traci³ synchronizacjê i stawa³. Ja rozwi±za³em te problemy do¶æ ³atwo i przesta³em stosowaæ regle Tower Pro 
|   | 

| 
 | 
| lopez 16 | 
 Dodany dnia 29.12.2009 08:57 
 | 

modelarz 

| 
Co do mojego problemu to wymy¶li³em przelutuje te tranzystory tak ¿eby w ka¿dym rzêdzie by³o po s tylko ciekawe czy mi starczy to do ego silnika i ¶mig³a 12x8 
ile mniej wiêcej bêdzie mia³ wydajno¶ci z 60A 
czy mniej
 Edge 2.20 - w budowie 
Xeno multiplex 
Flamingo 
Hydroboat | 
|   | 

| 
 | 
| alimko | 
 Dodany dnia 29.12.2009 09:10 
 | 

modelarz 

| 
Lopez, udaj siê jeszcze do Ampera na ¯yzn± 1. Mi jak pad³ sterownik od pieca to zawioz³em do nich i mi przylutowali, nie pamiêtam co to ju¿ dok³adnie by³o ale zap³aci³em 13z³   i wszystko dzia³a jak nowe. Mo¿e ci co¶ doradz±.
 Pozdrawiam Kamil 

Apka - DX6i   
Model - Twinstar II - modernizacja   
--------------------------------------------------- | 
|   | 

| 
 | 
| lopez 16 | 
 Dodany dnia 29.12.2009 11:03 
 | 

modelarz 

| 
DZIA£A  przelutowa³em tranzystory tak ¿e jest po piêæ w rzêzie zamiast po sze¶æ mam teraz regiel ok 50-55A wiêc mi wystarczy
 Edge 2.20 - w budowie 
Xeno multiplex 
Flamingo 
Hydroboat | 
|   | 

| 
 | 
| arthx | 
 Dodany dnia 29.12.2009 13:40 
 | 

modelarz 

Data rejestracji: 24.04.09 
  | 
 Piotrek BOBIK napisa³/a: 
Spróbuj daæ na w³±czonej aparaturze gaz na maxa i w takim po³o¿eniu dr±¿ka pod³±czyæ pakiet do regla. Poczekaj a¿ "piknie" i opu¶æ dr±¿ek "na zero". Powinno zapikaæ chyba ze dwa razy i zacz±æ dzia³aæ.  

Ta procedura jest zawsze poptrzebna dla nowego regulatora - chodzi o zaprogramowanie regulatra , zeby "wiedzial" jaki jest zakres throtle (gazu)
 Pozdrawiam, Artur   | 
|   | 

| 
 | 
| Piotrek B | 
 Dodany dnia 29.12.2009 13:57 
 | 

modelarz 

| 
 To niby logiczne, ale: 
1. Dlaczego niektóre regulatory tak maj±, a niektóre dzia³aj± od razu?  
2. Dlaczego mia³em taki jeden, który "zapomina³" to ustawienie co drugie uruchomienie? 
3. Jak w raz zaprogramowanym w ten sposób reglu wróciæ do stanu pierwotnego (w celu ustawienia maxa w innym po³o¿eniu dr±¿ka?)
|   | 

| 
 | 
| arthx | 
 Dodany dnia 29.12.2009 16:37 
 | 

modelarz 

Data rejestracji: 24.04.09 
  | 
w takich wypadkach wystarczy przeprowadzic procedure jeszcze raz, jak zapomni czy z innej przyczyny. 
Regulatory Scorpiona tez trzeba tak ustawiac przy pierwszym uruchomieniu 
i tak ze za kazdym razem, gdy przypadkowo uruchomi sie regulator w czasie, 
gdy przypadkowo drazek gazu nie byl na zero.
 Pozdrawiam, Artur   | 
|   | 

|