Na naszym lotnisku coraz wi璚ej mo積a spotka� modeli z trapezowymi skrzyd豉mi.
Wywa瘸j帷 nasz model stosujemy zazwyczaj star� zasad� , kt鏎a m闚i aby podeprze� model pod skrzyd豉mi w 1/3 d逝go軼i ci璚iwy skrzyd豉 patrz帷 od natarcia skrzyd豉. Wywa瘸j帷 t� metod� zazwyczaj podpieramy model na skrzyd豉ch tu� zaraz przy kad逝bie bo tak jest nam najwygodniej. Ta metoda idealnie sprawdza si� przy skrzyd豉ch prostok徠nych na ca貫j swej d逝go軼i.
A jak to si� ma przy skrzyd豉ch trapezowych, ano ju� si� tak nie ma. W skrzydle trapezowym musimy koniecznie okre郵i� tak zwan� ci璚iw� 鈔edni� kt鏎a jest zawsze w odleg這軼i 0,4 d逝go軼i pol闚ki skrzyd豉 licz帷 od kad逝ba. Dopiero na ci璚iwie 鈔edniej odmierzy� 1/3 d逝go軼i tej ci璚iwy od natarcia i w te miejsce przyk豉damy podp鏎ki. Dotyczy to ka盥ego skrzyd豉 trapezowego.
czerwone kreski - prawid這we punkty podparcia
Prosz� zauwa篡�, 瞠 podpieraj帷 nie prawid這wo czyli zaraz przy kad逝bie (鄴速e kreski) mo瞠my doprowadzi� do tego ,瞠 鈔odek ci篹ko軼i wyznaczymy bardzo przedni i b璠ziemy si� zastanawia� dla czego musimy tak mocno trymowa� wysoko軼i� by model lecia� prosto. W modelach akrobacyjnych, kiedy potrzeba wywa瞠nia tylnego , b璠ziemy mieli wywa瞠nie mocno przednie jak dla modeli szkolnych a o akrobacjach 3D nie wspomn�.
Informacje powy窺ze tycz� si� jedynie szybkiego w miar� prawid這wego wywa瞠nia modelu a i tak pewnie dok豉dniej zrobi to za nas program.
Podobna sytuacja ma si� w skrzyd豉ch eliptycznych.
Edytowane przez stawoj dnia 26.05.2010 17:07
Wojtek -
Towje cenne wskaz闚ki, chyba kierowane s� r闚nie� do mnie. Moje heliki tak bardzo mnie poch這n窸y, 瞠 ..... Katana MD po reinkarnacji i prezentacji na Pikniku do chwili obecnej nie jest nawet wywa穎na.
Ale obiecuj�, poprawi� si� niebawem - przecie� nie b璠� hangaru rozbudowywa� w niesko鎍zono嗆 o nowe heliki. Te, kt鏎e posiadam s� w pe軟i sprawne i czekaj� na sprzyjaj帷e warunki lotne.
Chocia�, chocia� chodzi mi po g這wie (co private9 ju� zauwa篡�) mo瞠 jaki� helik nitro - ale to jeszcze, jak dla mnie za wcze郾ie na takie "piekielne maszyny".
Di瘯i za cenne wskaz闚ki,
Edytowane przez Andy dnia 04.02.2010 13:10
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17