Temat kompresora wa趾uj� ju� od pewnego czasu. Tym razem postanowi貫m si� z tym rozprawi� raz a porz康nie. Kompresor 24 litrowy, kt鏎y zakupi貫m niestety w warunkach piwnicznych si� nie sprawdzi� (za g這郾y, za du穎 pr康u 穋e). Przez chwil� my郵a貫m o zakupie ma貫go kompaktowego kompresorka do aerografu jakich wiele jest w handlu, ale po zastanowieniu okaza這 si�, 瞠 on r闚nie� nie spe軟i豚y oczekiwa�. A te by造 nast瘼uj帷e:
- wydajno嗆 na tyle du瘸, 瞠by u篡wa� aerografu i raz na jaki� czas przedmucha� np. brudny silnik od spaliny, czyli, 瞠 musi by� zbiornik i to na pewno nie 3l...
- niewielkie zapotrzebowanie na pr康 - w piwnicy mam za這穎ne ograniczenie na pob鏎 pr康u na 1000W(!), jak si� odejmie o鈍ietlenie to wychodzi jeszcze mniej.
- musi dzia豉� jako POMPA PR荅NIOWA - laminowanie w worku pr騜niowym, kt鏎e w miar� ju� opanowa貫m.
- musi by� CICHY!!!!!! Czasem d逝bi� co� w nocy, a wtedy wiadomo.
Przekopa貫m sie�-podpatrzy貫m co i jak, odwiedzi貫m z這mowisko (ga郾ica 8 l - i mamy pi瘯ny zbiornik) i zakupi貫m troch� niezb璠nych element闚: presostat, odwadniacz, zaw鏎 zwrotny,zaw鏎 spustowy, rurka odpr篹nika, z陰czki i mufy do spawania. Kompresor od lod闚ki ju� mia貫m i z powodzeniem go u篡wa貫m jako pompy pr騜niowej. Wyci掖em szlifierk� z k徠ownika niezb璠ne elementy takie jak n騜ki i mocowania:
...trzeba by這 pospawa�. Do tego kilka mufek. To zrobi� fachowiec:
A, 瞠 estetyk� sobie ceni�, to pospawany zbiornik najpierw troch� oszlifowa貫m, potem podk豉d, potem lakier z puszki i wysz這 tak:
Na koniec troch� w篹yk闚, troch� przewodu, du穎 teflonu i w豉la - mam w ko鎍u to, do czego si� zabiera貫m od ponad roku:
O dziwo maszyna zagada豉 od samego pocz徠ku! Presostat dzia豉 jak w instrukcji - za陰cza si� przy 6 barach wy陰cza przy 8. Odpr篹nik przy zaworze zwrotnym dzia豉 bez zarzutu. Doda貫m modu� do pr騜ni - wakuometr i zaw鏎 spustowy. Agregacik jest nieco zu篡ty - w zwi您ku z tym nabicie zbiornika do 8 bar zajmuje mu par� minut i wida�, 瞠 si� dosy� m璚zy - na szcz窷cie mam jeszcze w odwodach kolejny agregat i w razie czego si� wymieni. Zaskoczony jestem pozytywnie wydajno軼i� - zak豉da貫m, 瞠 maszynka b璠zie g堯wnie do aerografu DB-130 - taki podstawowy z dysz� 0,3 mm, ale okazuje si�, 瞠 spokojnie mo積a malowa� aerografem BD138 i to farba akrylow� dosy� g瘰t�. Miodzio! Pistolet do przedmuchiwania r闚nie� hula - i jak si� okazuje 8 litr闚 zbiornika starcza na ca趾iem sporo. Wieczorem napompowa貫m zbiornik do 5 bar闚 i odessa貫m pr騜ni� na -0,8 - chc� sprawdzi� szczelno嗆 uk豉d闚.
Na razie jestem z tego tworu baaardzo zadowolony i szczerze polecam ka盥emu budow� takiej spr篹arki - b璠zie na lata!
Co do koszt闚 - ze wszystkim wysz這 mi ok 250 zeta. Ale my郵�, 瞠 spokojnie mo積a by jeszcze troch� urwa�. Okazuje si�, 瞠 problemmem jest kupienie wszystkich drobiazg闚 w jednym miejscu.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 02.11.2018 23:46
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg
M鎩 lod闚kowiec nie wygl康a tak pi瘯nie, ale ma ju� par� lat. Najwa積iejsze 瞠 dzia豉 be� problem闚 i cicho.
Butla gazowa 10kg.+ dwa agregaty.
Chcia貫m ca這嗆 po pr鏏ach zmontowa� bardziej poprawnie , ale jak zwykle si� okaza這, 瞠 prowizorki s� najtrwalsze.
Maluj� takimi minipistoletami.
Niestety przy tym drugim wydajno嗆 agregat闚 (przy malowaniu 3 atm. ) jest troch� ma豉 i trzeba robi� cz窷ciej przerwy.
Edytowane przez robloz dnia 03.11.2018 13:12
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c
No ja w豉郾ie po latach poczu貫m znowu zapach rozpylonego aerografem Humbrola. Co do pistolet闚 to nawet nie b璠e pr鏏owa�-to jednak sprz皻 na ten wi瘯szy kompresor i chyba raczej na dzia趾�.
A co do agregatu -dzisiaj zacz掖 mi dziwne d德i瘯i wydawa�-chyba jednak si� ko鎍zy...P鏦i co sprawdzam czy dolanie zwyk貫go oleju do dizla agregat zabije czy wzmocni
Edytowane przez AQUARIUS dnia 03.11.2018 18:29
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg