Jaki� czas temu S豉wek podarowa� m niewielkie pude趾o z brudym, t逝stym 瞠lastwem.
"Masz - m闚i - to jaki� z這m, mo瞠 co� Ci si� przyda". Okaza這 si�, 瞠 w pude趾u (z reszt� po jakim� czeskim silniku) by這 pi耩 niewielkich silnik闚 spalinowych kilka 鈍iec, jakie� klucze i w篹yk. Stan tego wszystkiego by� raczej mizerny wi璚 po wst瘼nych ogl璠zinach i zalaniu jak捷 rop� i WD40 pude趾o pow璠rowa這 na dno warsztatu. Jaki� miesi帷 temu pude趾o znowu wpad這 mi w r璚e i od tego momentu zacz窸a si� moja przygoda z ameryka雟k� mark� COX! Tak w豉郾ie . Okaza這 si�, 瞠 闚 niepozorny kartonik sta� si� na wiele lat - my郵�, 瞠 spokojnie na ponad 30 - kapsu陰 czasu, w kt鏎ej spocz掖 skarb nast瘼uj帷y (ju� cz窷ciowo umyte):
- silniki 1 i 3 - COX Medalion 0.15 o pojemno軼i 2,5 ccm,
- silniki 2 i 5 - COX Medalion 0.09 o pojemno軼i 1,5 ccm
- silnik nr 4 - COX Tee Dee - troch� lepsza wersja tych powy瞠j.
- 鈍iece (cz窷� niedopakowana!)
- oryginalne klucze COXa
Zacz掖em sprawdza�, czyta�, szuka�. Okazuje si� , 瞠 COX to by這 co� o czym za komuny 郾ili modelarze z ca貫go bloku wschodniego - doskona貫j jako軼i silniki z ca陰 mas� dodatk闚 - prawdopodobnie w wi瘯szo軼i dost瘼nych raczej dla tzw. zachodu. Do嗆 powszechna jest opinia o niezawodno軼i i du瞠j 篡wotno軼i tych silnik闚. I ta 篡wotno嗆 w豉郾ie przekona豉 mnie do tego, 瞠by przynajmniej spr鏏owa� tchn望 w sfatygowane, ale jak si� p騧niej okaza這 w ca趾iem dobrym stanie motorki.
Na szcz窷cie w pude趾u by造 oryginalne klucze - bez nich demonta� by豚y trudny, o ile w og鏊e mo磧iwy. Zacz掖em delikatnie rozkr璚a� to co si� da這 i czy軼i� znanymi mi metodami. Na pocz徠ku rozkr璚enie by這 trudne, ale stosuj帷 r騜ne 鈔odki i lekkie podgrzewanie ma造m palnikiem (podkre郵am lekkie) uda這 si� wi瘯szo嗆 rozkr璚i�, poczy軼i� (stara rycyna to masakra!) i skr璚i� na olej After Run. Ka盥y z silnik闚 ma ca趾iem niez陰 kompresj� i kr璚i si� elegancko bez luz闚 i opor闚.
Z ka盥ym kolejnym wyczyszczonym silniczkiem ros豉 nadzieja, 瞠 mo瞠 jednak uda si� je uruchomi�! Czyta貫m, 瞠 COXy chodz� najlepiej na paliwie z dodatkiem rycyny i sporej cz窷ci nitrometanu. Zmiesza貫m wi璚 to co mia貫m Contest 10 i paliwo Castor w proporcjach 50/50. Do tego dorobi貫m "profesjonalny" aparat zap這nowy i hamowni�:
Najpierw silnik nr 2. Odpala貫m go jeszcze w piwnicy! Po kilku ksi捫kowych pr鏏ach silnik na kr鏒ko pali� i zaraz gas�. "Ale jest dobrze!" - my郵� sobie i r璚e si� zaczynaj� trz捷� sam nie wiem dlaczego. Ale czemu ga郾ie? Odkr璚i貫m iglic� rozpylacza o 2 obroty wi璚ej (w instrukcji jest 3,5) i silnik ruszy� jak z kopyta! Jakie� by這 moje zdumienie - po wielu latach le瘸kowania z ma貫j metalowej konstrukcji wydoby� si� ryk (bo nie ma t逝mika!) i piwnica wype軟i豉 si� znanym zapachem spalonej rycyny. Co wi璚ej, w miejscu gdzie go odpala貫m, o鈍ietlenie jest kiepskie, wi璚 w p馧mroku wida� by這 w kana豉ch wylotowych cylindra pomara鎍zowy 瘸r 鈍iecy i palonego paliwa - ten widok mnie normalnie powali�! A wi璚 CHODZI!!! Ha豉s i zapach by造 na tyle intensywne, 瞠 przenios貫m si� z pr鏏ami na lotnisko, gdzie bez problem闚 ponownie odpali貫m silnik 2, a potem silnik nr 1 - ten z kolei ma na cylindrze taki pier軼ie� s逝膨cy - jak mniemam - do regulacji obrot闚, cho� jak si� okazuje regulacja jest raczej umowna. Odpala貫m je nawet na samym paliwie Castor (metanol + rycyna)i te� chodz�! Odpalanie -rzecz jasna - z palca, bez rozrusznika- tak jak to drzewiej robi� instruktor na modelarni!
Tak wi璚 1 i 2 chodz� i to jak!
Czas na pozosta貫. W mi璠zyczasie zrobi貫m now� hamowni�, bo poprzednia rozlecia豉 si� od wibracji no i zacz掖em w ko鎍u wywa瘸� 鄉ig豉, co od razu wp造n窸o na wzrost obrot闚 i mniejsze wibracje. W ten weekend odpali貫m jeszcze bez problem闚 nr 3 - ale� ma obroty!
Nr 4 to szczeg鏊ny przypadek. Poprzedni u篡tkownik pr鏏owa� ratowa� go po jakiej� grubszej kraksie:
Silnik mia� p瘯ni皻y plastikowy element, w kt鏎y wkr璚ony jest ga幡ik i naprawa polega豉 na zalaniu tego jak捷 篡wic� z w堯knem szklanym. Poza tym pot篹na warstwa starej rycyny zakleszczy豉 skutecznie wszystkie gwinty. Po usuni璚iu tej spoiny i kilku godzinach moczenia i czyszczenia silnik uda這 si� w miar� delikatnie roz這篡� na cz窷ci pierwsze.
Po nasmarowaniu i z這瞠niu kr璚i si� pi瘯nie i jest kompresja. Tylko ten nieszcz瘰ny plastikowy ko軟ierz... Mo瞠 ma kto� co� podobnego na zbyciu?- stawiam dobr� flach�. Dosta� to jedynie mog� na ameryka雟kim Ebayu, co wcale nie jest ani prost� i ani tani� procedur�. Jest te� wersja aluminiowa tego elementu - r闚nie� poza moim zasi璕iem. Prawdopodobnie po wymianie tego szczeg馧u silnik b璠zie r闚nie� ca趾iem sprawny.
Ostatni z testowanych to Nr 5. Stawia� spory op鏎 przy rozkr璚aniu. Oto dlaczego:
Po doczyszczeniu i smarowaniu:
Po z這瞠niu trafi� na hamowni�. Wida�, 瞠 ma ch耩 ale kaprysi - mianowicie odpala ale... w przeciwn� stron�(?????).
Po odpaleniu paliwo zamiast zasysa� jest wysysane i silnik ga郾ie. Macie mo瞠 na to jaki� spos鏏? Odwrotne kr璚enie 鄉ig貫m przy odpaleniu nie pomaga.
Jak widzicie, okazuje si�, 瞠 czasem gdzie� w czelu軼iach warsztat闚 spoczywaj� modelarskie skarby, wystarczy je znale潭, troch� pod逝ba� i cz這wiek przenosi si� do innego 鈍iata. A zapach spalonej rycyny-wiadomo o co chodzi. No i mam kilka ca趾iem dobrych silnik闚, kt鏎e na pewno nie trafi� do kartonu na kolejne dzie軼i lat!
Do鈍iadczenie jakie zdoby貫m przy renowacji COX闚 jest bezcenne, tym bardziej, 瞠 moja wiedza w zakresie silnik闚 spalinowych jest wci捫 do嗆 niewielka. Tak wi璚 je郵i macie jakie� wskaz闚ki to b璠� wdzi璚zny. Na dzie� dzisiejszy 3 z pi璚iu silnik闚 chodzi bardzo przyzwoicie. Zamierzam wi璚 przynajmniej do dw鏂h z nich zbudowa� modele, prawdopodobnie b璠� to modele ...na uwi瞛i. Tak, tak - do tego etapu na modelarni nie doszed貫m, wi璚 czas po 30 latach odrobi� i t� zaleg這嗆.
S豉wek - wielkie dzi瘯i!
W wolnej chwili wrzuc� film z pracy silnik闚.
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg
No to mia貫� sporo zabawy z renowacj� i jak s康z� z opisu daj帷ej du穎 satysfakcji .
Ciekawe ile wsp馧czesnych silnik闚 by uda這 si� doprowadzi� do pracy po 30 latach le瘸kowania.
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c
Ca豉 przyjemno嗆 po mojej stronie. A� serce si� raduje, 瞠 te silniczki nie wyl康owa造 w koszu. Jak powiem mojemu instruktorowi - Panu Longinowi Kapu軼i雟kiemu, kt鏎y te silniki uratowa� z by貫j modelarni i przechowa� tyle lat w piwnicy to zapewne te� b璠zie wniebowzi皻y
Odno郾ie tego plastiku - mo瞠 uda這by si� go wydrukowa� na drukarce 3D? Musia豚ym mie� wz鏎 瞠by to obrysowa�.
I tak na marginesie to, o ile pami皻am, to te Cox'y lata造 na wie篡czce szybowca i tak zupe軟ie przypadkiem tego szybowca mam w zupe軟ie niez造m stanie. Lata� w nim radziecki sprz皻 Pi這t-2 albo Pi這t-4 i cz瘰to traci� zasi璕. Pami皻am jak tego szybowca rowerami ganiali鄉y. Ten p瘯ni皻y plastik to chyba rezultat jednej z ucieczek. Brakuje statecznika poziomego i chyba kabinki, ale za to mam 2 pary skrzyde�. Jak chcesz mie� komplet do "o篡wienia" ch皻nie Ci go oddam i jak go ulotnisz to jeszcze flach� albo sze軼iopaka postawi� bo to b璠zie "CO�"!
Na uwi篥 to to troch� za ma貫 chyba jest.
Jak chcesz si� bawi� w uwi篥 to mam n闚ki sztuki MK-17 i model (chyba MIG) do renowacji, linki i r帷zka te� si� znajd�
Ja musz� si� wzi望 za Webry. No i mam jeszcze Radug�. Tylko k. czasu brak S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
W koszu?!?! A� mnie ciarki przesz造! Co do plastiku to te� my郵a貫m 瞠by to wydrukowa�, gdzie� w sieci nawet jest temat jak zapale鎍y ca貫 te silniki drukuj� 3D - takie jakby makiety. Zdejm� to i dostarcz� Ci do pomierzenia fachowym okiem.
Co do motoszybowca to z ch璚i� go obejrz�. Akcesoria do uwi瞛i te� jak najbardziej (uwi篥 ju� zacz掖em)
Co do MK-17 to mam jedn� sztuk� od Ciebie, kupi貫m nawet specjalne paliwo na eterze (co 豉twe nie jest) ale chyba pr璠zej mi r瘯a odpadnie ni� go uruchomi�.... Cho� po tych coxach to kto wie, mo瞠 jeszcze spr鏏uj�.
Mo瞠 zrobimy kiedy� jakie� loty oldtimer闚? To by這by co�!
C. Lindberg
Zawsze by� problem z odpaleniem tych silnik闚. To silniki wysokopr篹ne i jak si� 鈔uby kompresyjnej dobrze nie wkr璚i to mo積a si� zaszarpa�, a nie odpali. My strzykawk� mu paliwo pod t這k lali鄉y na rozruch. Wpadnij do mnie to poka輳 Ci reszt� historycznej skarbnicy S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Wpadn� wpadn�-jak tylko chwilk� znajd�.
A macie mo瞠 jaki� spos鏏 na ten egzemplarz co odpala w drug� stron�. Chyba nie ma mo磧iwo軼i, 瞠bym co� odwrotnie skr璚i�?
C. Lindberg
Mo瞠 to silnik pchaj帷y
Do鈍iadczenie z silnikami mam znikome, ale tak na logik� to wydaje mi si�, 瞠 za wcze郾ie mieszank� 鈍ieca zapala. Spr鏏owa豚ym na innej 鈍iecy, a jak to nic nie da to mo瞠 daj podk豉dk� pod g這wiczk� ze 鈍iec� 瞠by wyd逝篡� komor� spalania.
Edytowane przez SlavikS dnia 24.07.2018 20:18
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
Pami皻am, 瞠 za czas闚 Jawek, Komark闚 i Simson闚 jak tylko w陰czyli鄉y pierwszy bieg a motorower jecha� do ty逝, to od razu rozbierali鄉y silnik i oddawali鄉y wa� korbowy do regeneracji. Powodem by� nadmierny luz, kt鏎y zmienia� zap這n i silnik dostawa� lewych obrot闚. Po tej operacji motorowerek je寮zi� ju� normalnie.
Ale tak sobie my郵�, 瞠 w Twoim silniczku jest inny problem. Na wale g堯wnym nie ma aparatu zap這nowego i "platynek", kt鏎e mog造by si� rozregulowywa� o tych luz闚. Ja stawia豚ym na t這k, po mojemu mo瞠 by� od innego modelu (za kr鏒ki). Zobacz czy b璠帷 w g鏎nym po這瞠niu czyli oko這2,,5 mm przed ko鎍owym suwem, kana� wlotowy mieszanki i kana� wylotowy gaz闚 po spr篹eniu s� zas這ni皻e czy ods這ni皻e przez t這k, patrz帷 od do逝 w cylinder.