Mój sezon "pokazowy" zacząłem i zakończyłem Toruniem.
W miniony weekend własnie w Toruniu zakończyły się Mistrzostwa Polski w akrobacji samolotowej.
Mistrzem Polski został Wojciech Krupa z Grupy Akrobacyjnej "Żelazny" Samych zawodów nie mam nagranych bo odbywały się w środku tygodnia ale po zakończeniu czyli w sobotę zawodnicy wykonywali loty dla publiczności.
Nie udało mi się nagrać przelotu zwycięzcy ale nagrałem krótki filmik z pokazu Łukasza Czepieli, który zajął 4 miejsce. Po tym można wywnioskować , że poziom był bardzo wysoki.
Nagrałem też lot Artura Kielaka zeszłego Mistrza Polski, którego podobno nie dopuszczono do zawodów w tym roku. Zapewne dlatego, że od tego roku przesiadł się do nowej generacji samolotu Sbach 300 firmy XTREMEAIR skonstruowanego do akrobacji 3D. To co mogliśmy oglądać to był szok. Nie mam nagranego całego pokazu ale robił rzeczy niesamowite, raczej nie osiągalne przez typowe samoloty akrobacyjne typu Extra 300.
Na koniec zawodów było można popatrzeć na kilka pokazów a między innymi na Zespół Akrobacyjny "Orlik" - bardzo lubię ten zespół a przede wszystkim dźwięk ich turbośmigłowych silników.
Na chwile przyleciał też w wersji wojskowej "czajnik" czyli weteran polskich śmigłowców - MI - 2. Warto zauważyć, że MI 2 jest konstrukcją całkowicie radziecką ale produkowaną seryjnie tylko w Polsce w zakładach PZL w Świdniku.
Tego samego dnia po drugiej stronie lotniska robiło się co jakiś czas "biało" i coś wyło. Po skończonej imprezie podjechaliśmy tam. Wytrzymaliśmy tylko 30 min bo dym ze spalonych opon zaczął strasznie gryźć nasze gardła. Zastanawiam się jak oni to wytrzymują ? Tego dnia odbywał się trening grupy PUZ Drift Team czyli Power Ultimate Zone Drift Team