Pilot do ESA
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 11.04.2011 22:32
|

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08
|
Pilot do ESA
Potrzebowałem pilota do pejedenastki. Pewnie jakby dobrze poszukać to możnaby takiego znaleźć fabrycznego - we w miarę dobrej skali i pięknie pomalowanego i w ogóle. Ale to by było za proste. Postanowiłem sobie takowego pilota samodzielnie wystrugać. Metoda po mojemu - szybko i ekonomicznie, bez wczuwania się w szczegóły.
Model z plasteliny - oczywiście po wcześniejszych obliczeniach skali. Musi być goglach (odkryta kabina) no i w hołdzie dla Adama Małysza-koniecznie z wąsami. Dziwnie się jakoś do mojego ojca podobny zrobił... A dłubanie w plastelinie - podchodziłem do tego na kilka razy - już mam tej cierpliwości co kiedyś, co zresztą widać.

Teraz przyszła kolej na formę. Forma z silikonu, dzielona dla ułatwienia wyjmowania późniejszych odlewów. Trochę mi się spieszyło i za dużo utwardzacza dodałem - bębelki powietrza nie zdążyły się z silikonu wydostać - efekt późniejsze odlewy ze sporymi niedoróbkami - ale co tam - nikt się z nim całować nie będzie!

Kilka porcji gipsu i mamy kandydatów do płockiehj szkoły TOP-GUN w ESA!

Czas pilocika dopasować do planowanego modelu - w tym celu lekka korekta korpusu - na starych zdjęciach mniej więcej tyle piloci z pejedenastek wystawali.

Teraz jeszcze trochę koloru - wystarczą dwa dobre pędzle i akwarelki. Na koniec całość zabezpieczę jeszcze lakierem bezbarwnym. I mamy takiego oto jegomościa - asa przestworzy o niewzruszonym obliczu, którego masa wynosi cirka abaut 9g.

Oczywiscie możnaby się pokusić o odlewy z masy poliuretanowej, ale trzeba by ją najpierw mieć, no i do niej odpowiedni silikon itd. Jak mnie kiedyś najdzie - zrobię i takiego, może do większych modeli. Ten był na próbę. Pilot oczywiście nibawem dostępny w zestawie do budowy P-11C ESA!
Edytowane przez AQUARIUS dnia 11.04.2011 22:42
"Gdybym miał wybrać, wolałbym ptaki niż samoloty "
C. Lindberg |
|
|
|
juras |
Dodany dnia 12.04.2011 07:57
|

modelarz

Data rejestracji: 15.05.09
|
Jestem pod wrażeniem, fajne te gostki, futerko na kołnierzu pierwsza klasa |
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 12.04.2011 08:02
|

modelarz

Data rejestracji: 18.05.08
|
Marcin, normalnie bajer, extra.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com// |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 12.04.2011 08:09
|

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09
|
Marcin, czy zabezpieczyłeś sztukę do mojej?? No normalnie rzeźbiarz jesteś jakich mało
Nie biorę grawitacji na poważnie. |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 12.04.2011 08:50
|

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08
|
Pilot pierwsza klasa.Oczywiście jedna szt. do mojej 11.
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak. |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 12.04.2011 09:11
|
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08
|
wąsik mógł by być bardziej taki kwadratowy
Edytowane przez stawoj dnia 12.04.2011 09:21 |
|
|
|
Bienias |
Dodany dnia 12.04.2011 10:14
|

modelarz

Data rejestracji: 07.07.10
|
Kurde szacunek za umiejetnosci plastyczne. Jakbym ja to robił to pewnie Jeti by przypominał albo Sasquacza jakiegos
Bienias fan RC i 3D.
www.fpvplock.tk -moj blog |
|
|