|
Demalowanie karoserii lexanowych.
|
| Bienias |
Dodany dnia 11.03.2011 00:05
|

modelarz

Post闚: 323
Data rejestracji: 07.07.10
|
Eloszka.
Chcia貫m si� podzieli� refleksj� na temat malowania i demalowania karoserii lexanowych.
Pomimo do鈍iadczenia w malowaniu karoserii z lexanu, przygotowywuj帷 model na 鄉iganie na hali "osiemnastki", pope軟i貫m karygodny b陰d w procedurze malowania a mianowicie po wyklejeniu maskowania szyb a przed malowaniem nie zmatowi貫m powierzchni karoserii we軟� stalow�. Zem軼i這 si� to ju� chwil� po tym jak wzi掖em do r瘯i pomalowan� karoseri�. Farba widocznie odlepi豉 si� od g豉dkiej karoserii juz przy pierwszym zagi璚iu mi瘯kiego tworzywa. Po 鄉iganiu na hali (kilka zderze� z Jurasem i Mi鄂iem, jednen przejazd po moim modelu wykonanym przez E-REVO) model wygl康a� do嗆 瘸這郾ie.
Nadarzy豉 si� wi璚 okazja do sprawdzenia jak bardzo nadaje si� p造n hamulcowy DOT3 do usuwania lakieru.
Napisz� tak - nadaje si�. Lakier (kilka warstw metalika + bia造 podk豉d-nadk豉d usuwa貫m 3 wieczory ) ) - konkluzje:
1. lepiej nie spieprzy� malowania
2. jak ju� si� spieprzy - skatowa� karoseri� jak si� da i kupi� drug�
Karoseria po usuni璚iu lakieru robi si� mleczna - poniewa� widz�, 瞠 na mokro tego nie wida� po ponownym pomalowaniu powinno by� normalnie.
Uwaga na temat karoserii HPI (70-90 z�).
Karoseria pop瘯a豉 juz przy zrywaniu folii wierzchniej. Jest miejscami tak cienka, 瞠 a� p瘯a sama z siebie. Mam do鈍iadczenia z budami TAMIYA oraz RETRO RACING i s� o niebo grubsze i lepsze! Ale te� niemal瞠 2 razy dro窺ze - c騜 "albo rybka, albo pipka" jak mawia� Sofronow a za nim Stanis豉w Anio� z "Alternatywy 4".
Wiem, 瞠 m鎩 post jest nie w tym dziale co potrzeba ale nie ma jeszcze dzia逝 modeli samochodowych a ja podpi掖em si� pod "technik� w modelach RC".
Bienias fan RC i 3D.
www.fpvplock.tk -moj blog |
| |
|
|
| stawoj |
Dodany dnia 11.03.2011 00:16
|
modelarz

Post闚: 1300
Data rejestracji: 18.05.08
|
Stworzy貫m dzia� " Samochody RC" i temat tam przenios貫m.
Je郵i ten dzia� modelarstwa (samochody) znajdzie wi瘯sze zainteresowanie i potrzeby to pomy郵i si� o ca貫j nowej kategorii na forum.
Edytowane przez stawoj dnia 11.03.2011 00:38 |
| |
|
|
| juras |
Dodany dnia 11.03.2011 01:15
|

modelarz

Post闚: 106
Data rejestracji: 15.05.09
|
No i teraz kogo si� s逝cha� ????????? .Fachmani od malunku powiedzieli mi ,瞠 przed malowaniem budy od 鈔odka ,wystarczy dobrze umy� (now�) karoseri� wod� z dodatkiem p造nu do mycia naczy� (odt逝軼i�) ,wysuszy� i nie stosowa� 瘸dnych w堯knin 軼ieraj帷ych. Sp鏏uj� na butelce po Coli dw鏂h sposob闚.
Dzi瘯i za cenn� uwag� co do zakupu tanich karoserii, w豉郾ie przymierzam si� do zakupu nowej budy. My郵a貫m te� o stworzeniu w豉snej budy np. Fiata 125p. Odlew gipsowy jest prosty do wykonania bo Fiat to raczej kanciak, p造ta cienkiej pleksy , piekarnik ,odkurzacz i mo積a trzaska� mas闚k�. Ju� to widz� jak po parkingu galerii 鄉igaj� same du瞠 Fiaty w barwach TAXI , MILICJI i RALLY. Co do p造nu hamulcowego to najlepszy by� DA-1 stosowany w Nysach, 真kach itp. 瘸r� wszystko do ko軼i a przy tym 鄉ierdzia� nieziemsko. Moja buda po kilku jazdach jest do嗆 mocno zniszczona i trzeba b璠zie co� zadzia豉� w tym temacie. |
| |
|
|
| Bienias |
Dodany dnia 11.03.2011 08:57
|

modelarz

|
Subaru to by豉 pierwsza nie matowiona - pora磬a. We軟a i tarcie to obowiazek - mycie luzy tylko do odtluszczenia zeby sie farba nie rozplywala.
Edytowane przez Bienias dnia 11.03.2011 08:57
Bienias fan RC i 3D.
| |
|
|
| juras |
Dodany dnia 11.03.2011 14:50
|

modelarz

Post闚: 106
Data rejestracji: 15.05.09
|
Jestem troch� innego zdania, odt逝szczenie to usuni璚ie mikronowej pow這ki mi璠zy malowanym przedmiotem a farb�. Malowanie powinnio odbywa� si� w kilku etapach tzn. zapylenie z oko這 30 cm szybkimi ruchami, wyschni璚ie i malowanie ko鎍owe - wolne i dok豉dne z zachowaniem wskazanej odleg這軼i. Je瞠li malujemy sprayami wa積e jest te� ci郾ienie w pojemniku, nigdy nie wykorzystujemy pojemnika do ko鎍a, to znaczy nie malujemy najbardziej widocznych element闚 naszego modelu resztk� farby. Niekt鏎e lakiery potrafi� zmieni� odcie�, lub zaczn� rzuca� grudkami farby. Dobrze jest te�, 瞠by pojemnik ze sprayem mia� temperatur� troch� wy窺z� od pokojowej wtedy lakier b璠zie bardzo 豉dnie si� rozk豉da�. Drug� bardzo wa積� spraw� jest odleg這嗆 dyszy pojemnika od malowanego elementu, czym dalsza tym mniejsze prawdopodobie雟two wyst徙ienia zaciek闚 (firanek, glizd, itp,) Chodzi o to aby nasz model wygl康a� jak najbardziej rewelacyjnie a nie jak ociekaj帷y lukrem p帷zek. Reasumuj帷 dobrze odt逝szczona i przygotowana powierzchnia powinna malowa� si� bez wi瘯szych k這pot闚.  |
| |
|
|
| Bienias |
Dodany dnia 11.03.2011 18:15
|

modelarz

|
Wszystkie twoje porady sa ok ale raczej wiekszosc z nich ma zastosowanie jak maluje sie z zewn徠rz. Od rodka zacieki, sk鏎ka pomaranczy itp nie sa tak czeste i grozne. Mnie sie jeszcze nie zdarzyly - wszak pierwsza warstwa po wyschnieciu juz pokrywa lexan w czesci widoczne z zewnatrz. Reszta tylko wzmacnia kolor lub go podkladuje. Wszak lexan malujemy od srodka.
Bienias fan RC i 3D.
| |
|
|
| private9 |
Dodany dnia 12.03.2011 16:34
|

modelarz

Post闚: 891
|
Juras wymalowa貫m jakies 20 sztuk karoserii, z tych co pami皻am, wi瘯szo嗆 firmy HPI i ProtoForm (proline) zawsze my貫m karoseri� od srodka ciep陰 wod� z p造nem i sp逝kiwa貫m wod�, wytar貫m 軼iereczk�, i osuszy貫m suszark�. Nast瘼nie maskowanie okien i farba w sprayu z daleka kilka warstw, 瞠by nie p造n窸a i nie kry� za pierwszym razem, jak przesch這 i nie by這 prze鈍it闚 pod 鈍iat這, to i tak na koniec delikatn� warstewk� 陰cznie oko這 6ciu. No i jako� mi farba nie odpada豉.
PS. jak b璠ziecie kupowa� modele TAMIYA TT-01 z wymalowan� karoseri� to powiem szczerze odradzam, karoseria jest z cie雟zej warstwy lexanu, i poprostu przy drobnych walni璚iach p瘯a.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com// |
| |
|
|
| Bienias |
Dodany dnia 12.03.2011 20:31
|

modelarz

|
Ja pomalowa貫m ponownie ze zmatowieniem i teraz jest ok. Karoserie mozna wyginac a farba nie odpada. Zreszta na to samo cierpia� misiek - tez farba odlazila mu platami przy zderzeniu.
Bienias fan RC i 3D.
| |
|
|
| private9 |
Dodany dnia 13.03.2011 05:41
|

modelarz

Post闚: 891
|