Od d逝窺zego czasu chodzi豉 za mn� ochota wypr鏏owania metody pr騜niowego formowania element闚 do modeli. Jaki� czas temu skleci貫m sobie skrzynk�, pod陰czy貫m odkurzacz i po kilku dosy� obiecuj帷ych pr鏏ach od這篡貫m temat na p騧niej. Teraz, kiedy zabra貫m si� za Mosquito ESA nadarzy豉 si� w ko鎍u okazja, 瞠by troch� z t� pr騜ni� pokombinowa�.
Ot騜 "drewniany cud De Havillanda" jakim by� DH98-Mosquito mia� ko逍aki o dosy� oryginalnym kszta販ie-takie t瘼e.
A ko逍aki to element, kt鏎y w du瞠j mierze okre郵a sylwetk� samolotu. Nie 瞠bym by� jakim� tam puryst� w tym temacie, ale w przypadku "moziego" to w豉郾ie te ko逍aki nadaj� mu jaki� taki niepowtarzalny charakter. Postanowi貫m wi璚 po鈍i璚i� im "d逝窺z� chwilk�". Opisz� tu szczeg馧owo moje boje z tymi ko逍akami z pomini璚iem pu豉pek i b喚d闚, kt鏎ych w trakcie mia貫m sporo ) (mo瞠 w innym po軼ie).
Na pocz徠ek przygotowanie matryc do t這czenia. Wyci掖em na ploterze ze styroduru nast瘼uj帷e elementy: szablon do toczenia i cylindry. Szablon oklei貫m wewn徠rz papierem 軼iernym, a w cylindry wklei貫m o鄂i i podklei貫m sklejk� 3mm.
Nast瘼nie przy pomocy wiertareczki na tyle dok豉dnie na ile si� da這 wytoczy貫m takie oto co�:
Po tym nast徙i� proces szpachlowania i szlifowania - dosy� 禦udny, ale tutaj nie nale篡 si� spieszy�. Wykorzysta貫m szpachl闚k� akrylow�, i lakier akrylowy.
Tak wyszpachlowane matryce pomalowa貫m lakierem z puszki, 瞠by nada� im nieco b造sku:
Kolejny etap to powielenie matryc - styrodur raczej jest zbyt trwa造m materia貫m i podczas t這czenia pr騜niowego mo瞠 si� po prostu szybko uszkodzi� wi璚 postanowi貫m skopiowa� matryce w gipsie. Gips materia� wdzi璚zny i tani. Do powielenia zrobi貫m silikonow� form�, kt鏎ej kolejne etapy powstawania pokazuj� fotki poni瞠j.
Maj帷 taka form� bardzo 豉two odla� spora seri� identycznych element闚. Dobrze jest u篡wa� jakiego� lepszego i twardszego gipsu, ja u篡貫m zwyk貫go budowlanego bo akurat taki mia貫m. Wyschni皻e odlewy r闚nie� pomalowa貫m lakierem .
Ka盥a taka matryca, jak si� okaza這 powinna by� wyposa穎na w 鈔ub�, kt鏎a b璠zie przytrzymywa豉 j� do skrzynki pr騜niowej, oraz otw鏎 odpowietrzaj帷y (przewiercony przez czubek i potem wychodz帷y przez podstaw� matrycy nieco z boku 鈔uby). Wszystkie te zabiegi maj� na celu zdj璚ie wyt這czki z matrycy, bez tego raczej s� na to marne szanse - matryca jest tak spasowana z wyt這czk�. ζtwo je wtedy uszkodzi�. Do tego posypuj� jeszcze matryce lekko talkiem - tu zacz掖em si� zastanawia�, czy potrzebne by這 lakierowanie...
Po przykr璚eniu matrycy do skrzynki wygl康a to mniej wi璚ej tak:
To okr庵貫 bia貫 to uszczelka z jakiej� mi瘯kiej pianki- ma za zadanie uszczelnia� uk豉d w momencie wysysania powierza. Niepotrzebne dziurki w skrzynce zaklei貫m ta鄉� klej帷�.
Kolejny wa積y element to ramka do umieszczenia materia逝. Oj du穎 czasu i pr鏏 mi zaj窸o doj軼ie do tego jak pozby� si� niepotrzebnych fa責ek, kt鏎e tworzy造 si� na wyt這czce. Na pocz徠ku testowa貫m du膨 ramk� prostok徠n�, i prasowa貫m kilka matryc na raz, ale efekt raczej kiepski - fa責y powstawa造. W ko鎍u doszed貫m do czego� takiego jak na fotkach. Dwa kawa趾i sklejki, skr璚ane na motylki, i d逝gie 鈔uby na kt鏎ych stawiam ca這嗆 w kuchence do nagrzewania.
Sam proces formowania to ca趾iem fajna zabawa. Materia� osadzony w ramce wk豉dam do piekarnika z g鏎n� grza趾�. Temperatura jakie� 150-180 stopni i czekam, a� materia� zacznie "zwisa�" uruchamiam odkurzacz i na tyle szybko na ile si� da wyjmuj� ramk� z kuchenki i przyk豉dam do skrzynki pami皻aj帷, 瞠by trafi� 豉dnie na 鈔odek. Powietrze wyssane i oczom ukazuj si� taki oto widok:
A p騧niej taki (prawda, 瞠 豉dne sombrero!)
Analogicznie post瘼uj� z podstaw� ko逍aka. Fotki wszystko wyja郾iaj�:
Kilka s堯w na temat materia逝. Testowa貫m HIPSa o grubo軼i 0,5 i 1 mm. Doskona造 materia�, przepi瘯nie si� t這czy. Wcze郾iej pr鏏owa貫m tez PCV o grubo軼i 0,3 i 0,5 ale ten materia� z kolei co� kiepsko si� formuje - pod wp造wem temperatury zamiast si� uplastyczni� i rozci庵n望-kurczy si� i w og鏊e nie mo積a go uformowa�. Ale zamierzam z nim jeszcze pokombinowa� przy t這czeniu kabinek. Z wyt這czek nast瘼nie odcinam nadmiar, wierc� przy pomocy rurki otw鏎 w podstawie, robi� wyci璚ia na 這paty 鄉ig豉, dodaj� fabryczn� piast� i voila - pi瘯ny i lekki ko逍aczek.
Pewnie zastanawiacie si� jak po陰czy� p豉szcz ko逍aka z podstaw�? Te� nad tym d逝go my郵a貫m, kombinowa貫m jakie� 鈔ubunki, magnesy itd. W ko鎍u uzna貫m, 瞠 najlepiej b璠zie 鄉ig這 dokr璚i� na pia軼ie i u篡� kropli kleju cjano do sklejenia podstawy z p豉szczem - w razie wymiany ko逍aka stary idzie na straty rozrywam i zak豉dam nast瘼ny - przy tej metodzie i materiale taka jednorazowo嗆 si� bardziej kalkuluje ni� jakie� skomplikowane mocowania .
Tak to wygl康a.Musz� przyzna�, 瞠 jestem b. zadowolony z efektu, cho� powiem, 瞠 mia貫m chwile zw徠pienia...W niekt鏎ych momentach przyda豚y si� bardziej zaawansowany warsztat np. tokarka do drewna - precyzja wykonania na pewno by wzros豉. W tm momencie, je郵i na ko逍aku b璠zie "bicie" to b璠� m鏬� je zwali� na wyrobione 這篡ska w wiertarce A tak na powa積ie, to formowanie pr騜niowe, nawet w wykonaniu domowym to niezwyk豉 metoda, je郵i si� na ka盥ym etapie do這篡 stara� to efekty moog� by� zdumiewaj帷e. Wiem, 瞠 to sporo pracy jak na jeden ko逍ak, ale je郵i si� my雀i o wi瘯sze ilo軼i w miar� tanich element闚 to jest to ca趾iem dobry spos鏏.Mam nadziej�, 瞠 ten "tutorial" zach璚i innych do eksperyment闚.
Niebawem opisz� swoje zmaganie z t這czeniem owiewki kabiny - by� mo瞠 r闚nie� do Mosquito!
Edytowane przez AQUARIUS dnia 19.02.2011 23:07
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg
Pe軟a profeska, nie ma to tamto, jeste� w ka盥ym calu profesjonalist�. Z niecierpliwo軼i� czekam ju� na model, bo ten samolot zawsze mi si� podoba�. Gratuluj�.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com//
Pe軟a profeska , sam element wyszed� super. My郵e 瞠 teraz trzeba i嗆 za ciosem i spr鏏owac wykona� jeszcze jakie� inne elementy. Je瞠li ko逍aczki s� na sprzeda� to ja si� pisz�
Edytowane przez Piotr K dnia 20.02.2011 10:39
Piotr Kubiak
Do Bieniasa:
O jakich szybowcach piszesz-redukcyjnych? Mo瞠sz podes豉c linka bo strasznie mnie to zaciekawi這. Zbieram ka盥a cenn� informacj�.
C. Lindberg
Znam to
Bienias Ty mi m闚 na jakim polskim formu widzi貫s to, o czym pisa貫� wcze郾iej a nie mi tu jutubem si� wukr璚asz. Filmiki z jutuba znam na pami耩!
Edytowane przez AQUARIUS dnia 20.02.2011 23:36
C. Lindberg
Andy - fajne, ale to kompletnie nie ta technika - laminowanie w worku pr騜niowym to nie to samo co formowanie pr騜niowe, chocia� lainowania te� kiedy� pr鏏owa貫m"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg
niestety ale mam problem ze znalezieniem tematu na formach, jedynie co moge podpowiedziec to ze szukalem tak formowanego kadluba do PZL Wilgi (wiem 瞠 kadlub kosztowal ponad 200zl na allegro) - polska firma produkuje taki bardzo ladny model gdzie kadlub produkowany jest ta technika i tyle co pamietam. Znow musialbym cala sciezke poszukiwania kadluba przesledzic zeby w trafic w temat.