Agusta A109 makieta
|
private9 |
Dodany dnia 23.01.2011 14:12
|

modelarz

Data rejestracji: 18.05.08
|
Witam, jako że mechanika do budowy tego pieknego modelu została wstępnie oblatana i wyregulowana postanowiłem dzisiaj zdemontować podwozie, łopaty i skrzynie tylnego wirnika aby wstępnie dopasować i zobaczyć jak dużo trzeba będzie podciąć, zmienić itp sprawy. Mechanikę napewno złożę spowrotem więc jak będą loty na hali to napewno Wam model pokażę zanim na dobre umieszczę go w makiecie.
Tak więc.
Agusta 109 to śmigłowiec podobno lekki, ale patrząc na rozmiary prawdziwego wcale taki lekki nie jest średnica wirnika 11m czyli podobnie jak w EC-135 naszego płockiego LPR,u. Śmigłowiec wielozadaniowy, produkcji włoskiej używany w służbach ratunkowych, policji, transporcie. Znaczna część kadłuba, belki ogonowej i stateczników produkowana była, ale chyba i jeszcze jest w Polsce w Świdniku. Napewno pamiętacie w 2009 roku wypadek tego śmigłowca w Warszawie na lotnisku Bemowo, jak obciął sobie belkę. To własnie maszyna ratownik 12.
Zawsze mi się podobała, chodz niekoniecznie w kolorach pogotowia, tak więc zakupiłem zestaw makietowy firmy Aligna w kolorach Amerykańskiej Straży Przybrzeżnej, (US. Coast Guard)
Pierwsza przymiarka, jak wiadomo buda firmy aligna pasuje do modeli aligna więc łatwo nie będzie wsadzić mechanikę innej firmy. Co prawda jestem leworęczny, ale dwóch lewych rąk nie mam więc będziemy dopasowywać.
Napewno trzeba będzie powiększyć wycięty otwór pod głowicę bo moja tarcza jest większa, popychacze i miksery inaczej wyglądają nież u konkurencji. dobra wiadomość że rama jest dość wysoka i racze od razu będzie mocowana do podłogi bez zbędnych podstaw. Następnie raczej napewno będę musiał dorobić półkę pod gyro i przenieść je do przodu, ale dobrze że jest miejsce. Nie wiem jak jeszcze wyjdzie sprawa z przednim serwem od podwozia, bo moja rama jest dłuższa niż aligna, najwyżej skrócimy półkę pod pakiet. Mam nadzieję że dam radę.

Poniżej oznaczyłem na żółto co będzie do podcięcia.

Narazie tyle.
Edytowane przez private9 dnia 23.01.2011 14:15
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com// |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 23.01.2011 15:43
|

modelarz

Data rejestracji: 07.12.08
|
Noooo, Panie Areczku - śliczna budka.
powiększyć wycięty otwór pod głowicę bo moja tarcza jest większa, popychacze i miksery inaczej wyglądają nież u konkurencji.
- jeżeli można coś podpowiedzieć - doskonale "szlifuje się" budki dremelkiem z walcem gumowym z papierkiem ściernym.
wiadomo buda firmy Aligna pasuje do modeli Aligna
- z tym zdaniem trochę bym polemizował - nie masz pojęcia ile ja w Hughesie musiałem poszlifować, aby mechanika nie dotykała do budki - 
Trzymam kciuki, bo faktycznie zakres prac przy adaptacji modelu Kyosho do budki Aligna jest znaczny.
Edytowane przez Andy dnia 23.01.2011 15:45
Andy  
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17 |
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 30.01.2011 20:25
|

modelarz

|
Witam, prace powolne ale trwają, miałem przestoje, bo byłem 4 dni w Szczyrku , no ale dzisiaj zamontowałem serwa, i popychacze do podwozia, sprawdzone ze spowalniaczem i działa, ale nie zachwyca płynnością pracy. Muszę jeszcze popracować nad długością orczyków i popychaczy. Na kilkanaście testów podwozie zawsze wyszło ale jedna goleń mi się dwa razy nie schowała, jakoś nieraz blokuje.
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 31.01.2011 08:42
|

modelarz

|
Walcz, walcz Areczku z tematem. Ja też w AirWolfie musialem nieźle napocić się, aby podwozie prawidłowo działało.
A tak na marginesie - w jaki sposób masz rozwiązane popychacze i osie goleni podwozia? Z jakich materiałów one są wykonane? Wrzuciłbyś fotkę tego mechanizmu - jestem ciekaw, jak to zostało rozwiązane w Twojej makiecie.
W AirWolfie osie mechanizmu chowania pdwozia wykonane są z pręta węglowego. W miejscach, gdzie robaczkami blokowałem ich pozycję lekko nawiercałem w prętach małe gniazda, aby goleń nie obracała się na osi przy większym obciążeniu.
Edytowane przez Andy dnia 31.01.2011 08:45
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 08.02.2011 22:05
|

modelarz

|
Witam, przyszedł moduł TURNIGY i powiem że jak na tą cenę to świeci fajnie, zasilanie od 4 do 6V. Narazie uporałem się z podwoziem tylnym, przednie naciągnięte narazie na gumkę poprostu ten plastik od podwozia się gnie, poprostu tu się producent nie popisał. Mechanika jest ustawiona na swoim miejscu narazie wstępnie, ogólnie nic nie chaczy tarcza się podnosi, pochyla i przechyla. Niestety musiałem wyciąć końcówkę ogona żeby wystawała na tyle rura ogonowa, aby można było zamontowac skrzynię ogonową no i popychacze żeby miały miejsce do pracy, jak będzie ogonek chodził to będziemy się zastanawiali co dalej może jakaś szpachla i zakończenie ogona tak jak w oryginale. Na dzień dzisiejszy to montaż ogona i odpalenie heli i wykonanie zawisu , wyważenie itp. Jak to przejdzie to pewnie będzie montaż świateł, pózniej trzeba będzie coś wymyśleć z przednią golenią żeby się ładnie chowała ( w sumie to się chowa, ale pod ciężarem się łamie do środka) i na koniec stateczniki, szyby itp. upiększenie. Zabawa jak dla mnie narazie fajna.
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 08.02.2011 22:31
|

modelarz

|
Przednia szybka tak,
ale ja bym robił bez bocznych - makiety grzeją się znacznie w środku, szczególnie te mniejsze. Znane są przypadki zniszczenia elektroniki (przegrzanie regulatora) w zamkniętej makiecie i efekt w czasie lotu wiadomy.
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 08.02.2011 22:33
|

modelarz

|
Andrzejku, dokładnie tak jak piszesz, bo więcej szyb nie dali , będzie przednia, no i te dwie górne nad przednią, bocznych nie będzie.
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 09.02.2011 14:38
|

modelarz

|
No to mnie uspokoiłeś. Bo właśnie kiedyś kolega Bizonik z Epheli tak "zgotował" "oszkoloną" Agustę, że aż ją rozbił.
Areczku, apropos końcówki belki ogonowej, to należy pamiętać, że stałego jej zakończenia nie ma sensu robić, bo każdorazowy demontaż modelu z makiety musi zaczać się od demontażu wirnika ogonowego i mechanizmu sterowania nim. Zresztą naciąg paska też jest kontrolowany i regulowany poprzez tzw koszyk wirnika ogonowego i zawsze lepiej jest mieć choć pośredni dostęp do niego.
No śliczna ta Agusta, a jak dojda jeszcze światełka - no, no
Edytowane przez Andy dnia 09.02.2011 14:39
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 09.02.2011 14:57
|

modelarz

|
Dzięki Andrzejku za wsparcie, coś będę ogarniał , narazie cieszą mnie swiatełka. A tym czasem pozdrowienia z CSW ENERGETYK Nałęczów.
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 09.02.2011 15:19
|

modelarz

|
Oooooo, to mogłeś po drodze zabrać opakowanie promocyjne Beli-Zell tube 14,5g 10min
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 09.02.2011 15:51
|

modelarz

|
EHEHE, już przejechałem Wyślę Andrzejku
|
|
|
artplo |
Dodany dnia 09.02.2011 21:57
|

modelarz

|
Piękna makietka
Aurora 9
Tarot 650/Naza V2 |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 10.02.2011 08:51
|

modelarz

|
No to może zorganizujemy jakiś Zlocik Makiet Helikopterowych w kategorii F4H-P?
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 13.02.2011 08:54
|

modelarz

|
Witam, Panowie. Podgoniłem trochę z pracą i w sumie prawie wszystko zmontowane w jedną całość do tego stopnia że model powinien już latać, więc kolejny etap to testy już w powietrzu. Dzisiaj na parę sekund zrobiłem zawis, ale w małym pomieszczeniu więc nie ma jakiegoś tam lepszego odniesienia, no ale mam nadzieję że testy niebawem podgonie i nagram materiał z dworu.
Narazie wygląda to tak , zapraszam. 
http://www.vimeo....
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 13.02.2011 10:29
|

modelarz

|
Noooooo Paaaanie,
prezentuje się bardzo ładnie.

Czekamy na filmik z oblotów.
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 13.02.2011 13:52
|

modelarz

|
Nie dokońca jestem zadowolony z prac, ten ogon mnie denerwuje i nie wiem czy uda się zakończyć tak jak powinno być w oryginale. No i jeszcze stateczniki poziome muszę przymocować.
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 17.02.2011 19:47
|

modelarz

|
Dorzucam porcyjkę fotek,

|
|
|
Andy |
Dodany dnia 17.02.2011 21:45
|

modelarz

|
No ładnie prezentuje się ta Agusta - widzę stateczniki już na miejscu, a gumka jeszcze na miejscu - 
Fakt, ogonek wyglądałby znacznie korzystniej, gdyby był zabudowany. Areczku może zrobić by taką formę z pianki w kształcie wydłużonej bańki z końcówkami. Następnie na tej formie nanieść z PET (butelki po napojach) na gorąco właściwą osłonę z pocienionym kołnierzem wpuszczonym w istniejący ogon. A mocowanie osłony, tak jak u mnie w AirWolfie - do osłony przyklejone na żywicę klocuszki/gniazda ze sklejki, do których wkręca się malutkie wkręciki przez stały ogon.
Edytowane przez Andy dnia 17.02.2011 21:45
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 19.02.2011 19:12
|

modelarz

|
Dzięki Andrzejku za cenne rady. Jak ktoś bardzo chce to zawsze coś wymyśli, wziąłem długie cenkie wiertło i przewierciłem się przez statecznik pionowy, włożyłem płaski wkrętak, mała dzwignia i góra statecznika ładnie się lekko rozeszła, wpusciłem kabelki , klej i ścisnałem,, od góry troszkę farbki, i oświetlenie zamontowane bez przewodów na wierzchu, a koniec ogona trochę powycinany ale już jakoś chyba lepiej wygląda.
|
|
|
Piotr K |
Dodany dnia 19.02.2011 19:37
|

modelarz

Data rejestracji: 23.10.10
|
Model wygląda imponująco, tak mnie zaciekawił, że przeprogramuje aparature i poćwicze na symulatorze latanie czymś takim, chyba to będzie długa nauka
Piotr Kubiak |
|
|