Kalendarz Imprez na rok 2011
|
Piotrek B |
Dodany dnia 23.01.2011 17:23
|

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09
|
Zostało ustalone, że każda z imprez organizowanych przez RC Płock ma mieć dwóch koordynatorów organizacyjnych.
Czy aby na pewno tak jest?? Chyba nasza grupa była tylko corocznie proszona o pomoc w zorganizowaniu imprezy, ale nigdy RC Plock nie było organizatorem... Albo ja czegoś nie rozumiem. Nie zmienia to faktu, że zgłaszam się na drugiego koordynatora.
Nie biorę grawitacji na poważnie. |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 23.01.2011 17:50
|
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08
|
No tak, trzeba to sprostować. Tam gdzie imprezy organizowane są z ramienia Aeroklubu to oczywiście organizatorem jest Aeroklub. Imprezy aeroklubowe to makiety, latawce, esa, balony i młodziki. Śmigłowce to póki co impreza prywatna gdzie organizatorem jest osoba(grupa) prywatna. Tak czy inaczej wszędzie tam potrzebne są osoby do pomocy bo bez tego żadna ta czy inna impreza nie wystartuje. Chodzi o to by nie wracać co roku z prośbami o pomoc i wyznaczanie osób, które to "pociągną" Są wybierane osoby, które bez proszenia będą dbały o ciągłość, terminowość i poprowadzenie najważniejszych kwestii przygotowawczych. Zrozumiałe, że przyda się jeszcze ktoś do zwykłej pomocy typu przynieś, zaczep, ustaw. Ale do większości rzeczy , nie tych "fizycznych" wystarczy jedna lub dwie stałe osoby.
Nie może być tak , że dwie, trzy osoby z tak dużej grupy przy każdych imprezach muszą się angażować we wszytko przy wszystkich imprezach bo po prostu na dłuższą metę tego nie da się podołać.
Na przykład , ja i Sławek mocno angażujemy się w organizację zawodów makiet, załatwiamy potrzebne rzeczy by taka impreza mogła się odbyć na poziomie. Dzwonię za nagrodami, załatwiamy namioty, kibel, żarcie, robimy listy itd. Reszty już to nie obchodzi, pomaga tylko to rozstawić i złożyć jeśli ma taką ochotę. Po to są wybierane osoby, które raz w roku będą miały chęć przy tym się pokręcić. Przy następnych zawodach już kto inny przejmuje dowodzenia a ja ewentualnie pomagam rozstawić i spakować lub nie przychodzę wcale jeśli nie mogę wiedząc, że będą tam osoby, które się wszystkim profesjonalnie zajmą. To tak już łopatologicznie. No i już proszę skończyć z rozdzielaniem MY i Aeroklub bo MY to już większość Aeroklub i jeśli nie MY to nie ma innych.
To wszytko jest tym o czym mówiliśmy od samego początku. Chcieliśmy by na płockim lotnisku zaczęło się coś fajnego dziać. Od nas zależy czy i na jakim poziomie to będzie.
I coś na koniec, stare, mądre, ludowe powiedzenie, wywodzące się z centralnego, staropolskiego Mazowsza Książęcego, z historycznej krainy położonej w środkowym biegu Wisły, niegdyś stolicy Polski , siedziby największych królów ----Prosisz o pomoc, pomagaj innym ....
Edytowane przez stawoj dnia 23.01.2011 18:31 |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 23.01.2011 18:51
|

modelarz

|
No i już proszę skończyć z rozdzielaniem MY i Aeroklub bo MY to już większość Aeroklub i jeśli nie MY to nie ma innych.
No jeżeli tak ma być to przyjmuję do wiadomości, ale nie bardzo mi to pasuje. Pomimo, że jestem i w Aeroklubie i w RC trudno mi uznać to za jedność
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 23.01.2011 19:01
|
modelarz

|
Piotrek, oczywiście Grupa RCpłock to "ciało" które rządzi się swoimi prawami i ni jak się ma do Aeroklubu jako instytucji, chociaż w pewnym sensie musi brać mocno pod uwagę prawa Aeroklubu. Jest z nim związana na zasadzie symbiozy ale bardziej jest nam potrzebny Aeroklub niż grupa Aeroklubowi.
Mi raczej chodzi o zwykłe sformułowania typu : niech sobie to załatwia Aeroklub .....
bo tylko My jesteśmy od załatwiania naszych spraw w Aeroklubie.
Edytowane przez stawoj dnia 23.01.2011 19:10 |
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 23.01.2011 20:17
|

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08
|
Panowie,
jeżeli my, grupa która zajmuje się modelarstwem i uprawia ten sport na lotnisku Aeroklubu, nie zaangażuje się w sprawy imprez stricte modelarskich - nieważne przez kogo organizowanych to kto ma to zrobić? Motolotniarze, szybownicy? Dla mnie to naturalne. Powiem Wam, że przykro mi było czytać opinie o wcześniej organizowanych zawodach makiet na innych ogólnopolskich forach - nie były zbyt pochlebne dla naszego miasta. Ostatnie zawody, w które już włożyliśmy trochę swojej inwencji były znacznie lepiej przyjęte. Poczujmy się gospodarzami i przyjmijmy gości, którzy do nas przyjeżdżają w taki sposób żeby chcieli do nas wrócić. Imprez w roku jest sporo i nie na każde się jeździ. Miło by było żeby ludzie z wielu wybierali nasze miasto. Arek zrobił świetną robotę z zawodami helików i ludzie nalegają żeby takie zawody dalej organizować. Zobaczcie ile ludzi przyjeżdża. Dla mnie to jest poziom, do którego powinniśmy co najmniej równać każdą imprezę. Jedynie popracowałbym na przyszłość trochę nad sprawami BHP Pozostałe imprezy też coraz lepiej nam zaczynają organizacyjnie wychodzić. Gdyby nie ograniczenia budżetowe pewnie wyszłyby jeszcze lepiej. Mnie osobiście na zawodach makiet brakuje jakichś sensownych nagród. To co dostają zawodnicy jest trochę żenujące biorąc pod uwagę jaką kasę trzeba w te modele włożyć. Jeżeli są to imprezy firmowane przez Aeroklub to powinien na ten cel być zaklepany sensowny budżet. Może warto ten temat poruszyć na Aeroklubowym Zebraniu, ale do tego musiałoby nas więcej na takie Walne pójść i zagłosować (oczywiście kto może), a na ostatnim zebraniu byłem tylko ja i Marcin.
Takie jest moje zdanie w tym temacie - pewnie niejednokrotnie już wyrażone na tym forum Nikt nad nikim z batem nie będzie stał. Jeżeli ktoś chce pomóc niech robi to z potrzeby serca, nie z musu.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 23.01.2011 20:30
|

modelarz

Data rejestracji: 07.12.08
|
Panowie,
myślę że większość kwestii jest już jasna i nie ma potrzeby wałkowania ich w tym temacie, bo to nie to miejsce.
Uprzejmie proszę o zgłoszenie drugiego koordynatora organizacyjnego do makiet i potwierdzenie terminów dwóch pozostałych imprez.
To i ja dorzucę takie znane polskie przysłowie:
Jak nas widzą, tak na piszą.
Andy  
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17 |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 23.01.2011 20:32
|
modelarz

|
Andy napisał/a:
Uprzejmie proszę o zgłoszenie drugiego koordynatora organizacyjnego do makiet i potwierdzenie terminów dwóch pozostałych imprez.
Piotrek B napisał/a:
Nie zmienia to faktu, że zgłaszam się na drugiego koordynatora.
z tego co się zorientowałem to w makietach i latawcach już komplet.
Edytowane przez stawoj dnia 23.01.2011 20:35 |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 23.01.2011 20:51
|

modelarz

|
Tak Wojtku mój błąd. Myślałem o Latawcach a napisałem o Makietach. Trochę rozkojarzyła mnie ta dyskusja.
Porządkując:
...
- Ogólnopolskie Zawody Makiet RC - 21 maja - Stawoj, Slaviks
...
- Święto Latawca - październik - Stawoj, Piotrek B
...
edit: pozwoliłem sobie Andrzeju na poprawienie daty makiet
Andy: Nie ma sprawy - czekałem na potwierdzenie.
Edytowane przez Andy dnia 23.01.2011 20:57
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 23.01.2011 23:41
|

modelarz

|
jeżeli my, grupa która zajmuje się modelarstwem i uprawia ten sport na lotnisku Aeroklubu, nie zaangażuje się w sprawy imprez stricte modelarskich - nieważne przez kogo organizowanych to kto ma to zrobić?
Nikt nad nikim z batem nie będzie stał. Jeżeli ktoś chce pomóc niech robi to z potrzeby serca, nie z musu.
Chyba niestety zostałem bardzo źle zrozumiany, ale faktycznie to nie miejsce na dalszą dyskusję na ten temat.
Edytowane przez Piotrek B dnia 23.01.2011 23:57
|
|
|
dorob |
Dodany dnia 24.01.2011 00:52
|

modelarz

Data rejestracji: 12.10.10
|
Ja ze swojej strony podtrzymuję, hasło na forum i jestem o ile będę w Płocku.
Pozdrawiam
MarCin
FotoDorob |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 27.01.2011 20:47
|

modelarz

|
No i udało się uzyskać terminy pozostałych imprez:
# Mistrzostwa Modeli Balonów na Ogrzane Powietrze dla Młodzików - 27 marca 2011 - ???? / ????
# Młodzi Modelarze na Start - 29 maja 2011 - ???? / ????
Jak widać kalendarz został już zapełniony. Pozostały tylko zgłoszenia koordynatorów organizacyjnych.
Uaktualniony kalendarz imprez w pierwszym poście tematu.
Edytowane przez Andy dnia 27.01.2011 20:48
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 27.01.2011 20:56
|
modelarz

|
Może tak bez czekania na potwierdzenia bo wynika z definicji .
W balonach zawsze bierze ekipa instruktorów z Gostynina
no i raczej Robert jako instruktor z płockiej modelarni bo co roku modelarnia balony robiła.
Młodziki - Robert z dzieciakami z modelarni |
|
|
|
Andy |
Dodany dnia 27.01.2011 21:05
|

modelarz

|
No właśnie miałem uzupełnić mój poprzedni wpis o zapytanie do Grabosa65.
Rozumiem, że wszystko ustalone.
Teraz tylko pozostaje zamówić pogodę 
no i oczywiście prowadzić stosowne działania organizacyjne.
Panowie, jako że wszystko w zakresie Kalendarium RC Płock - 2011 zostało ustalone, temat zamykamy.
Poszczególne pozycje Kalendarium będą widoczne z linka na dodatkowej listwie na głównej stronie forum.
Dziękujemy wszystkim aktywnym w temacie

Edytowane przez Andy dnia 27.01.2011 22:29
Andy  
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
|
|