Pamiêtaj Marcin , dobrze zabezpieczamy elektronikê przed najmniejsz± wilgoci±. Ze trzy ¶cigacze chyba w ten sposób poleg³y w tamtym roku. Nie którzy porobili szczelne obudowy na elektronikê a dodatkowo zamykali w woreczkach foliowych.
¦nieg dostaje siê w najmniejsze otworki.
Ja swojego robiê drugi dzieñ ze ¶cinek depronu, które mi zosta³y po bandicie.... Co¶ ju¿ widaæ ale jeszcze nie mam zamocowanego silnika i serwa... noi musze jeszcze troche to obudowaæ...
Marcin jakby¶ da³ ze trzy prowadnice 2 po bokach i jedna na ¶rodku to by je¼dzi³ szybciej bo mniejsze tarcie by mia³ Sprawdza³em na swoim i po hali ¶miga³ jak szalony xD Mocniejszy silnik te¿ by mu nie zaszkodzi³...
Zaraz zrobiê mu kilka zdjêæ
Edytowane przez tomasz nowak dnia 11.12.2010 19:38
Chwilowa przerwa w lataniu, czas na maturê
Jeszcze jedno, tam widzê pakiet 1800 3s o ile siê nie mylê... Uwa¿aj bardzo na przegrzewanie siê dzwonka, tym bardziej ¿e jest ustawiony jako pchaj±cy i nie ma praktycznie ¿adnego ch³odzenia prócz temp. otoczenia. A dzwonki maj± tendencjê do palenia... szczególnie przy 3S... Wiem ze swoich do¶wiadczeñ. Poje¼dzi³em raptem 10minut i sie spali³ -.-"
A tutaj fotki mojego ¶lizgacza.. Piêkny nie jest i nie ma jeszcze boków ¶ciêtych ale có¿ to mój pierwszy ¶lizgacz tak¿e zbyt du¿o od niego nie wymagajcie
edit - poprawione wy¶wietlanie fotek
wklejasz nie ten link
Edytowane przez stawoj dnia 11.12.2010 20:42
stawoj napisa³/a:
Pamiêtaj Marcin , dobrze zabezpieczamy elektronikê przed najmniejsz± wilgoci±. Ze trzy ¶cigacze chyba w ten sposób poleg³y w tamtym roku. Nie którzy porobili szczelne obudowy na elektronikê a dodatkowo zamykali w woreczkach foliowych.
¦nieg dostaje siê w najmniejsze otworki.
Tak w³a¶nie naj³atwiej spaliæ regulator
Dlaczego ma siê spaliæ? Skoro jest na 2-3S i ¶mig³o odpowiednie to wielko¶æ pakietu nie ma znaczenia ( u mnie jest 4000). Koniecznie po³±cz pa³±k sterów z wie¿yczk± silnika. Chodzi o to, ¿e lekkie uderzenie i wszystko wy³amiesz.
Co do regulatora to ja mam w dodatkowej koszulce termok. i wej¶cia kabli zalane klejem.
Tomek boki zrób zaokr±glone, przy pierwszym szybkim nawrocie bêdzie fiko³ek.
Edytowane przez robloz dnia 11.12.2010 20:42
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
tomasz nowak napisa³/a:
Jeszcze jedno, tam widzê pakiet 1800 3s o ile siê nie mylê... Uwa¿aj bardzo na przegrzewanie siê dzwonka, tym bardziej ¿e jest ustawiony jako pchaj±cy i nie ma praktycznie ¿adnego ch³odzenia prócz temp. otoczenia. A dzwonki maj± tendencjê do palenia... szczególnie przy 3S... Wiem ze swoich do¶wiadczeñ. Poje¼dzi³em raptem 10minut i sie spali³ -.-"
Jaki mia³e¶ typ dzwonka i jakie ¶mig³o tam za³o¿y³e¶ ?
Widzê na zdjêciach ¿e ¶mig³o masz du¿e i o du¿ym skoku
Edytowane przez stawoj dnia 11.12.2010 20:47
¦mig³o ma za³o¿one 9x6. A spali³ mu siê na hali, nic dziwnego jak siê b±czki tylko krêci, ¶mig³o pchaj±ce 9x6 i non stop na gazie. A co s±dzicie o ¶lizgaczu na tym silniku http://www.hobbyc...duct=11172 i ¶mig³o np.7x6
Edytowane przez Mateuszm dnia 11.12.2010 21:01
Turnigy 9X v2 2.4 Ghz
delta, troll 3D, Trenerek, HK 450
F-22, F3A Ikarus - w budowie
delta, troll 3D, Trenerek, HK 450
F-22, F3A Ikarus - w budowie
Mój ¶lizg jeszcze nie jest skoñczony, brak czasu, ale pamiêtam o szczelnym zapakowaniu elektroniki.
Martwi mnie tylko to, ¿e go skoñczê a on nie ruszy nawet na ¶niegu.
Niestety nie mam mocniejszej jednostki napêdowej.
Dó³ dodatkowo oklejê ta¶m± aluminiow± dla zmniejszenia oporów tarcia.
Nastawi³em siê ju¿ psychicznie, ze to prototyp
Edytowane przez dorob dnia 12.12.2010 12:28
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob
Dzisiaj poszed³em na lotnisko spradziæ ,czy to siê ¶lizga.
¦lizg przykleja³ siê do mokrego ¶niegu , zw³aszcza przednia czê¶æ i stawa³ na dziobie albo ca³kowicie siê zatrzymywa³ .
By³y problemy z prostoliniowym ¶lizganiem siê.
Poni¿ej film z kamery zaintalowanej na ¶lizgu:
YouTube Video
Edytowane przez pawel dnia 12.12.2010 21:39
Pawe³, a gdzie schowa³e¶ regulator, one maj± strasznie krótkie kable od strony silnika Przed³u¿a³e¶ mo¿e i s± w zabudowie zamkniêtej?
A wiêc tak, ¶lizg po ¶niegu pomyka, ja osobi¶cie wola³bym szybciej, ale mo¿liwe, ¿e to wina wilgotnego ¶niegu.
Dó³ oklei³em ta¶m± aluminiow± elektryka schowana, jedynie regla nie mia³em jak schowaæ wiêc poszed³ w torebkê foliow±, a ca³o¶æ dodatkowo w ta¶mê aluminiow±.
PS. Zapomnia³bym o najwa¿niejszym, nie oby³o siê bez crash testu, ¶lizg stan±³ i zamiast go popchn±æ za p³ytê to go pchn±³em za pa³±k, poskutkowa³o to urwaniem pa³±ka i wzmocnieñ, oraz wyrwaniem zawiasu jednego ze sterów.
Jednak 1200kv to du¿a warto¶æ obrotów
Zdjêæ przed testem ¶lizgu nie robi³em, wiêc nie widaæ wzmocnieñ, by³y pomiêdzy wie¿± a zabudow± sterów z drutu stalowego fi 2,4mm, a oto efekt spotkania siê z nim ¶mig³a
Edytowane przez dorob dnia 12.12.2010 22:35
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob
FotoDorob napisa³/a:
Pawe³, a gdzie schowa³e¶ regulator, one maj± strasznie krótkie kable od strony silnika Przed³u¿a³e¶ mo¿e i s± w zabudowie zamkniêtej?
Kabelki od silnika fabrycznie s± do¶æ d³ugie i regiel zmie¶ci³ siê w obudowie .
Pawe³,
jak ¶nieg przykleja siê tak mocno do pianki to mo¿e warto by³oby wykleiæ spód ¶lizgacza grub± foli± do malowania, albo grubym polietylen z toreb sklepowych (nawet s± w kolorze bia³ym) - oczywi¶cie nie tych jednorazówek
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci±g³ej budowie SZD 39 Cobra 17
Ja podklei³em pod spód 1 mm p³ytki z tabliczek ostrzegawczych na UHU. No, teraz to jazda !!! Je¿dzi³em na boisku szkolnym , g³adko jak stó³, niestety na ca³ej prêdko¶ci przywali³em w podporê do kosza i urwa³em ca³y przód - ju¿ naprawione.
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
Zastanawiam siê tylko czy daæ napêd pchaj±cy czy ci±gn±cy, w obu przypadkach wie¿yczka mniej wiêcej 3/4 d³ugo¶ci mierz±c od natarcia.
Chcê tym razem daæ jeden p³at sterowy.
Podpowiedzcie co lepiej?
Robert, a dorobi³e¶ burty ?
Edytowane przez dorob dnia 13.12.2010 19:59
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob