Witam jako ¿e za kilka dni wybieram siê nad jezioro Bia³e postanowi³em wykonaæ cudo pod nazw± HYDROFOAM ,ale ja mówiê na ni± hydra .G³ównymi za³o¿eniami by³y ma³a cena materia³ów,oraz mo¿liwo¶æ pop³ywania i latania jednocze¶nie .
Jako ¿e w internecie nie mog³em znale¿æ planów tako¿ musia³em je sobie sam narysowaæ ,a wiêc kartka , o³ówek i jazda Po wstêpnym rozplanowaniu wyposa¿enia wysz³y mi takie wymiary:
szeroko¶æ 390 mm
d³ugo¶æ 600mm
wysoko¶æ (od ziemii do góry statecznika ) 170 mm
jako ¿e priorytetem mia³ byæ niski koszt komponentów materia³ to depron 6mm i 3mm oraz kilka listewek
Oczywi¶cie zielony depron troche mnie denerwuje wiêc postanowi³em ca³o¶æ okleiæ ta¶m± pakow±
Do napêdu zastosowa³em :
silnik:TowerPro 2409-18
regulator: Supersimple 30A
akumulator: 3s 25C 2200mAh
oraz ¶mig³o trój³opatowe APC 8x4
do napêdu steru kierunku oraz sterolotek zastosowa³em chiñskie serwa (te malutkie)
Model wymaga jeszcze dokoñczenia(przyklejenie mocowania silnika oraz dokoñczenie kabinki) ale kilka fotek ju¿ uda³o mi siê zrobiæ oto efekt 4 dni pracy
my¶le ¿e neprezentuje siê najgorzej
i widok z góry jeszcze niedokoñczona kabinka
ster kierunku jest sterowany za pomoc± linek co niweluje wszystkie luzy
sterolotki dolne po³±czone s± z górnymi aby zwiêkszyæ zwrotno¶æ
oto wcze¶niej wspomiany napêd
ca³o¶æ zamontowana na rurce wêglowej 4mm i starannie opleciona rovingiem wêglowym
i spód z napisem t³umacz±cym dlaczego lubiê to robiæ
Narazie to tyle mam nadziejê ¿e zachêci³em kogo¶ w ten sposób do zrobienia czego¶ podobnego. Dodam ¿e mój najlepszy kumpel Marcin(1MARCIO6) te¿ ju¿ tak± produkuje
i bêdziemy siê ¶cigaæ razem
relacje z oblotów oraz wodowania zamieszczê za 2 tygodnie gdy wrócê z nad jeziora
POZDRAWIAM
Edytowane przez lopez 16 dnia 16.07.2009 19:40
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
dla hydrofoam o d³ugo¶ci 60 cm ¶rodek ciê¿ko¶ci jest 8cm od pocz±tku kabinki ,nie p³ywaków to jedyny wymiar jaki znalaz³em na internecie tam te¿ by³o podane gdzie ma byæ sc przy d³ugo¶ci 60 cm
Edytowane przez lopez 16 dnia 16.07.2009 21:51
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
ja kiedy¶ zrobi³em co¶ takiego i od razu mowie ¿e zmniejsz wychylenia lotek 50% bo bêdzie nie do opanowania a druga sprawa to musisz ¶rodek ciê¿ko¶ci ostro daæ na przód tzn na p³ywaki bo ja mia³em SC do ty³u co skutkowa³o du¿ym zanurzeniem i model nie chcia³ lataæ
PS. Adrian te¿ mia³ i Robert (rolboz) tez ma i nie chcia³o lataæ ale próbuj mo¿e Tobie siê uda powodzenia
Edytowane przez Grabos dnia 16.07.2009 23:45
Bez ta¶my i tak nie poleci...
wiesz Robert masz ca³kowit± racjê z ym ¶rodkiem ciê¿ko¶ci do przodu ale co do lou to sie niezgodze wczoraj oblatywali¶my prototyp marcina i nawet ³adne to ¶miga co do wychyleñ to do oblotów dam minimalne Dziêki wam wszystkim za rady
grunt to silnik o odpowiednim ci±gu
Edytowane przez lopez 16 dnia 16.07.2009 23:55
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
I opanowali¶cie te paskudy?? Moja musi lataæ Chcia³em tym po ¶niegu je¼dziæ, ale to jest delikatne jak galaretka i siê chyba nie da
Edytowane przez Piotrek B dnia 15.01.2010 12:40
Nie biorê grawitacji na powa¿nie.
Jak dla mnie to ta hydra jest nie do opanowania chyba ¿e spróbujesz daæ tam ¿yroskop daj ta¶me srebrn± na p³ozy i ju¿ mo¿na ¶migaæ po asfalcie
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
My¶lisz, ¿e ta ma ¿yroskop?? http://www.youtub...TregjcVclQ Nie wygl±da jakby siê kole¶ ostro spoci³ przy tym lataniu, ale zobaczymy
Tego niewiewm ale to tylko moje zdanie hehe od tamtej pory nie przepadam za takimi wynalazkami hehe
Zobaczê jak ta twoja bêdzie sie zachowywa³a
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
Ta hydra co poda³ link Piotrek to lata tak ³adnie bo jest bardzo lekka zobaczcie jak tam jest silnik ma on maks 200g ci±gu i wszystko jest lekkie i dziêki temu jest ma³e obci±¿enie no¶ne i wtedy model zachowuje siê jak listek na wietrze (tak samo mia³em w moim patyczaku)
Bez ta¶my i tak nie poleci...
No to co do niej zamontowaæ?? Jaki silnik, jaki pakiet?
Producent zaleca:
"Sugerowane wyposa¿enie(NIE MA W ZESTAWIE):
- silnik 3f (30 – 50g) ci±g 400-500g + ¶mig³oGWS 8x4
- 3 serwa (po 8 g)
- regulator (20-25g)
- odbiornik (8g)
- pakiet li-pol 1000-1300mAh (60-90g)"
Po kolejnej próbie z Hydr± da³em sobie z spokój i skleci³em co¶ takiego. Ma toto nazwê "Polaris" i te¿ je¿dzi, lata i p³ywa. Czy moja pójdzie w ¶lady pierwowzoru to siê zobaczy.
Na kolejn± próbê czeka te¿ MIG z pakietem 4s.
Robert
Taranis-2.4Ghz
combat- Me 110 . P 40. "zero"
Makiety -Fly Baby.
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.