No to czas na nowy projekt.
B璠zie to, tak jak w tytule tematu: sk豉danie modelu samolotu awionetki Bonanza firmy Beechcraft w wersji 15 (nap璠 elektryczny) ARF.
Model wykonany przez firm� E-Flite, a zakupiony zosta� w Strefie Hobby w Warszawie.
Specyfikacja og鏊na modelu:
A jak model lata? Zobaczcie sami:
YouTube Video
Swego rodzaju komfort "spokojnego" latania, jak zapewne zauwa篡li軼ie, zapewniaj� klapy.
Elementy kad逝ba:
Musz� przyzna� po inspekcji modelu, 瞠 jego elementy wykonane s� bardzo dok豉dnie i precyzyjnie.
Jak to w ka盥ej firmie, dba ona o w豉sne interesy i dlatego te� wyposa瞠nie modelu (uk豉d nap璠owy, chowane podwozie) przewidziane jest do podzespo堯w produkowanych przez t� firm�. No i trzeba przyzna�, 瞠 E-Flite nie jest tani� firm�.
Edytowane przez Andy dnia 21.02.2011 21:58
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17
疾 tak spytam Andrzeju, masz tam jaki� pas do start闚 i l康owa� na tym pi瘯nym podwoziu ?
Model prezentuje si� super.
Nie wiem czy dobrze wyczyta貫m, 瞠 z bateriami ma wa篡� oko這 2 kg ?
No i ma klapy, pewnie dzi瘯i kt鏎ym przy takiej wadze mo瞠 troch� wolniej lata�
Edit Swego rodzaju komfort "spokojnego" latania, jak zapewne zauwa篡li軼ie, zapewniaj� klapy.
widz�, 瞠 te� to ju� wcze郾iej zauwa篡貫�
Edytowane przez stawoj dnia 30.10.2010 17:55
Jako� do tej mojej Cobry nie mam przekonania i traktuj� j�, tak jak pisa貫m, troch� jako "wype軟iacz czasu", jak nie gmeram w helikach. Ale do przysz貫go sezonu jest "troch� czasu" to mo瞠 i Cobra zago軼i na niebie.
Bonanza jest fajna, w豉郾ie prace rozpocz窸y si� - pierwsze serwo (serwo steru wysoko軼i wraz z popychaczem zosta這 zamontowane:
masz tam jaki� pas do start闚 i l康owa� na tym pi瘯nym podwoziu ?
Co� tam w najbli窺zej okolicy znajdziemy. Podwozie wygl康a do嗆 solidnie, ko豉 maj� 鈔ednic� a� 65 mm - to mo瞠 z niewielkiej trawki damy rad� wystartowa� i wyl康owa�. Zobaczymy, jak tam "wyjdzie w praniu",
Edytowane przez Andy dnia 30.10.2010 21:30
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
W tak zwanym "mi璠zyczasie" pomi璠zy wycieczkami i gonitwami na groby bliskich przyby� kolejny elemencik - serwo steru kierunku wraz z popychaczem:
A tak wygl康a ty� kad逝ba - miejsce mocowania statecznik闚 poziomego i pionowego:
Zwr鵵cie uwag� na ciekawy spos鏏 nocowania obu statecznik闚 do kad逝ba - s� one po prostu przykr璚one jedn� par� 鈔ubek.
Edytowane przez Andy dnia 01.11.2010 10:05
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Musz� Koledzy powiedzie� Wam, 瞠 sk豉danie tego modelu to przyjemno嗆. A to wszystko dzi瘯i wspania貫mu dopasowaniu i przemy郵eniu (jak do chwili obecnej) przez konstruktor闚 firmy produkuj帷ej model. Nawet Katana MD z PA nie by豉 tak dok豉dnie wykonana do monta簑.
A to co uda這 mi si� jeszcze dniu dzisiejszym posk豉da�:
- zamontowa� ko鎍闚k� kad逝ba:
No i poszed貫m "za ciosem" - stateczniki zamontowane, popychacze ster闚 spasowane:
W przyp造wie wolnego czasu w nast瘼ny weekend b璠zie montowane przednie chowane ko這 wraz ze sterowaniem.
Edytowane przez Andy dnia 01.11.2010 12:53
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Andrzej, pi瘯ny model montujesz, ju� na tym etapie bardzo 豉dnie si� prezentuje.
Nie mog� si� doczeka� filmu z lot闚 w Twoim wykonaniu.
Edytowane przez Andy dnia 01.11.2010 20:16
Pozdrawiam
MarCin FotoDorob
By這 dzisiaj troch� wolnego czasu (aura nie sprzyja豉 do latania), wi璚 prace przy Bonanzie posun窸y si� do przodu - zgodnie z harmonogramem. Ale przedtem jeszcze, co� mnie dr璚zy這 w kwestii popychaczy ster闚 kierunku i wysoko軼i. Stwierdzi貫m, 瞠 przy zastosowanych ramionach na serwach nie uzyskuj� w豉軼iwych wielko軼i wychyle�. Dlatego te� wymieni貫m ramiona serw na troch� d逝窺ze, lekko wyprofilowa貫m ko鎍闚ki popychaczy i teraz wychylenia odpowiadaj� tym za這穎nym w projekcie. A oto efekt:
Jak wida� na fotce, przyby這 jeszcze jedno micro serwo. Jest ono przewidziane do sterowania skr皻em przedniej chowanej goleni.
No i wreszcie monta� tej瞠 chowanej goleni przedniej. Przymiarek i "wycinanek" by這 co nie miara. Jeszcze nie przykr璚one na sta貫, jeszcze otworki nie obrobione na gotowo, ale ju� wszystko spasowane - prezentuje si� tak:
No na koniec tego etapu zastanawiam si�, czy nie obudowa� 軼iankami z cienkiej balsy wewn皻rznych 軼ianek gondoli tej瞠 goleni - co by nie wia這 zbytnio do 鈔odka kad逝ba. Co my郵icie??
Edytowane przez Andy dnia 07.11.2010 18:31
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
No i nast徙i這 swego rodzaju op騧nienie w realizacji projektu. A przyczyna? Przyczyna okaza豉 si� banalna, ale od pocz徠ku. No wi璚 natkn窸o mnie, aby przed monta瞠m serw klap i lotek podpi望 ca造 uk豉d ich sterowania i sprawdzi� z apk�. No i zacz窸a si� "jazda". Jako, 瞠 jest to m鎩 pierwszy model z osobno sterowanymi klapami, no to nie by這 tak 豉two. Okaza這 si�, 瞠 DX7 posiada tyle mo磧iwo軼i ustawie� w takim uk豉dzie, 瞠 opanowanie tego wszystkiego (tak jakby dla pocz徠kuj帷ego w tej sferze) zaj窸o mi 1,5 dnia. No ale koniec w ko鎍u i jeszcze po konsultacjach, uda這 mnie si� uzyska� stan prawid這wy - czyli lotki naprzemiennie (ka盥a na osobnym serwie) i klapy jednocze郾ie w t� sam� stron� (na osobnych serwach i kabelku Y).
A wygl康a to tak:
- dekielek do montowania serw we wn瘯ach skrzyde�
- przymiarka serwa do dekielka:
- no i wszystkie serwa na dekielkach:
Dekielki "klapowe" troch� "pomazane", bo niestety pasowania usytuowania w豉軼iwego tych serw by這 co niemiara. Ale dali鄉y rad� -
No i na koniec jeden p豉t skrzyd豉 (prawego) zmontowany na gotowo:
No to czas na drugi p豉t skrzyd豉.
Edytowane przez Andy dnia 13.11.2010 17:12
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Jak jest rozwi您any nap璠 klap? Nie da這by rady tak zrobi� na lotkach?
Modelik super mam nadziej�, 瞠 zago軼i na wiosn� na p這ckim niebie.
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c
Jak jest rozwi您any nap璠 klap? Nie da這by rady tak zrobi� na lotkach?
Robert, lotki s� naprzemienne (ka盥a na osobnym serwie- prawa AILE, lewa AUX-1) a klapy wychylane jednocze郾ie w t� sam� stron�, na osobnych serwach i kabelku Y.
Na pocz徠ku my郵a貫m, 瞠 serwa klapowe maj� by� umiejscowione symetrycznie we wn瘯ach wzgl璠em kad逝ba. Ale jak zestawi貫m je w taki uk豉d okaza這 si�, 瞠 na 瘸dnych z ustawie� apki nie chc� kr璚i� w jedn� stron� r闚nocze郾ie. Dlatego te� po konsultacjach obejrza貫m jeszcze raz dok豉dniej ich wn瘯i w skrzyd豉ch i okaza這 si�, 瞠 serwa "le膨 asymetrycznie" i na kabeku Y na jednym kanale (AUX-2) i uzyskuj� jednoczesny obr鏒 w t� sam� stron�.
Kombinowa� w tym modelu nie jest zbyt zalecane, gdy� wszystko jest przewidziane pod zalecane wyposa瞠nie producenta - nawet silnik lepiej zastosowa� ten zalecany, aby nie by這 potrzeby przerabiania 1/4 modelu.
Modelik super mam nadziej�, 瞠 zago軼i na wiosn� na p這ckim niebie.
Ja te� bardzo na to licz� -
Edytowane przez Andy dnia 14.11.2010 20:27
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Sorki, ale nie skojarzy貫m.
Tak jak napisa� Pasik. popychacz serwa klap ukryty jest w p豉cie skrzyd豉 i widoczna jest tylko jego ko鎍闚ka po odchyleniu w d馧 klapy.
Edytowane przez Andy dnia 15.11.2010 16:11
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM