Areczku,
przede wszystkim dziękuję za życzenia świąteczne. Ja Tobie i Twoim bliskim również Zdrowych, Spokojnych, a zarazem Wesołych Świąt - no i oczywiście abyś suchy nie pozostał w Lany Poniedziałek.
No i polatane Hughesem.
Do makiety wkleiłem już 40 g obciążników do wyważania felg aluminiowych i to jeszcze mało - musiałem dość znacznie wytrymować. Przewiduję, że wkleję jeszcze ze 40 g i dopiero wtedy makieta będzie właściwie wyważona.
W sumie wylatałem dwa pakieciki, ograniczyłem krzywą gazu na "2", "3" i "4" (odpowiednio 70, 75 i 80 %) i tak sobie polatałem. W sumie Hughes zachowuję się i prezentuje się w powietrzu całkiem nieźle i fajnie. A to przez to, że makieta jest większa od AirWolfa i światełka też swoje robią.
Do zakończenia projektu pozostało tylko jej zważenie - ale to dopiero po właściwym jej wyważeniu.
Edytowane przez Andy dnia 03.04.2010 20:49
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17
Piękna makieta
Ja chwilowo swój projekt z jest rangerem zawieszam
Miałem dziwną sprawę z Protosem
Bez mojego błedu zaliczył kreta , przy zawisie dał ostro w dól
Po krecie żadnej reakcji modelu z nadajnika
Po ponownym popięciu zasilanie model "ożył"
Zauważyłem , że serwo ogonowe strasznie się grzeje (może tu jest powód )
Musze zrobić trzy rzeczy:
-dać osłonke z koszulki na anteny odbiornika( dotykają one ramy carbonowej)
-dać pierścień przeciwzakłóceniowy na serwo ogonowe
-dać kondensator na odbiornik
Andzej
Zdrowych i Pogodnych Swiąt Aurora 9
Tarot 650/Naza V2
Artur, dziękuję za życzenia.
Ja również życzę Tobie i Twoim bliskim Zdrowych, Rodzinnych, Spokojnych, a zarazem Wesołych Świąt - no i oczywiście abyś suchy nie pozostał w Lany Poniedziałek.
Szkoda Arturze, że Protos zaliczył kreta - i to bez błędu pilota.
Musisz koniecznie wykonać w nim to co napisałeś powyżej.
Ja w swoich makietach bezwzględnie montuję kondensator przeciwzakłóceniowy. Artur przemyśl, czy nie warto byłoby również wykonać tak szeroko opisywanego przy węglowych ramach - "uziemienia ogona". Serwo ogonowe jest zamocowane na belce ogonowej i diabli wiedzą, co ono może z niej zbierać.
Edytowane przez Andy dnia 03.04.2010 21:00
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Ogon miałem uziemniony
A te serwo to jest chińczyk , tylko ta temperatura...................
Możliwe , że to serwo jest sypnięte i bierze chwilowo dużo prądu , dlatego odbiornik się wylogował
To takie gdybanie Aurora 9
Tarot 650/Naza V2
Artur, jak masz ogon uziemiony i serwo ogonowe grzało się tak mocno, to faktycznie mogło być padnięte i dlatego pożerało wszelki prąd z odbiornika i rozlogowało go. A może warto było zainwestować w ten wysoko wydajny BEC zewnętrzny. Wiesz, wtedy większy pobór prądu przez jedno serwo nie odbija się tak mocno na zaburzania zasilania innych serw.
Arturze ufam, że zwalczysz ten problem i loty Protosem powrócą do normalności.
Edytowane przez Andy dnia 03.04.2010 21:20
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Artur,
w sumie tak jest w rzeczywistości, że serwa cyfrowe są szybsze i mają większą siłę "trzymania", ale to wszystko kosztem znacznego grzania się. Jeżeli pamiętasz moje dylematy przy wyborze serwa do sterowania podwoziem w AirWolfie to:
Po zamontowaniu serwa cyfrowego okazało się, że działa ono oczywiście bez zarzutu i trzyma dość mocno, blokując podwozie. Już miałem kończyć prace, ale coś mnie tknęło, aby zbadać czy serwo, aby przypadkiem nie grzeje się zbyt mocno. No i właśnie - serwo trzyma doskonale i to ze dwa razy mocniej niż analogowe, ale to trzymanie jest poparte większym zużyciem prądu i bardzo znacznym grzaniem się serwa.
.
Tak też może być i u Ciebie. Z tego co pamiętam, to Wojtek posiada moduł do testowania serw - warto byłoby zbadać to Twoje.
A jeżeli nie masz BEC'a zewnętrznego to myślę, że w Twoim przypadku warto go zastosować - zasilanie odbiornika ustawić na 6V i na serwo ogonowe dać stepdowna (gdzieś widziałem na forum, ktoś sprzedawał dwa po 10 każdy - jeden był jeszcze dostępny).
Edytowane przez Andy dnia 04.04.2010 19:36
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Dzisiaj odbyły się kolejne obloty Hughesa 500E by Align.
No i zapewne nie zgadniecie ile w sumie doważyłem przód makiety - razem wkleiłem 100 g obciążników i jest nieźle.
Wylatałem 5 pakiecików a plan był 8. Ale niestety nagle zaczęło trochę wiać i lekko kropić i te oto właśnie warunki wygoniły mnie do domu.
Muszę również przyznać, że na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony z mojego nowego nabytku HobbyKing Quattro 4x6S Lithium Polymer Multi Charger http://www.hobbyc...duct=10327 - specjalne podziękowania dla Slaviksa.
Po dorobieniu odpowiednich kabelków z banankami ładuję naraz po 4 pakiety, wszystko jest balansowane i monitorowane.
Trochę bałem się o zasilanie nowej ładowarki. Na początku zasilałem ładowarkę zasilaczem sieciowym 13,8V / 20A Power-X - Rc System. Ale przetestowałem też zasilanie moim starym zasilaczem sieciowym Graupner 13,8V/12A. I wiecie co stwierdziłem - że dla mojego łagodnego ładowania pakietów 6S prądem 1,9 A spokojnie i on daje sobie radę - nic nie grzeje się - czas ładowania z balansowaniem wynosi tak jak poprzednio w granicach 65 do 80 minut w zależności od pojemności pakietów.
Edytowane przez Andy dnia 05.04.2010 20:02
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Andrzejku mam pytanko odnośnie Twojej ładowarki. Czy w zestawie są złączki serwisowe do balansowania pakietów? Jeśli tak to czy pasują do Turnigy? Możesz podać bliżej co to za zasilacz i gdzie go można kupić?
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com//
Areczku,
oto pełen zestaw kabelków, złączek i adaptorów znajdujący się w komplecie z ładowarką:
Jak widać są dwa adaptory do balansowania pakietów o mniejszej ilości cel niż 6S (6S podpina się bezpośrednio do ładowarki poniżej kabli prądowych).
A adaptor o nazwie XH (załączony w zestawie) przeznaczony jest właśnie do pakietów firm Turnigy, Flightmax oraz Rhino (na 100% sprawdziłem - sprawdziłem przed chwilką).
A oto zestaw kabelków prądowych przygotowanych przeze mnie do ładowania jednocześnie 4 pakietów 6S:
Do zestawienia kabelków prądowych zastosowałem:
- kabelki http://www.hobbyc...oduct=9672 - koniecznie o parametrze 10AWG takie jakie zastosowane są w samych pakietach 6S;
- oraz złączki http://www.hobbyc...Product=67 (na początku myślałem o zastosowaniu bananków, ale przylutowanie grubego kabla prądowego do bananka i do tego nałożenie na to osłonki okazało się dla mnie nie wykonalne - dlatego też zastosowałem pozłacane złączki w koszulkach termokurczliwych, które doskonale sprawdziły się i są wygodniejsze - elastyczniejsze.
Co do zasilaczy to:
Graupner (ten 12A) jest w zdobycia w Nastiku u Pana Grzegorza Stokłosy: http://www.nastik...-1725.html
oraz o regulowanych parametrach napięcia i natężenia prądu ładowania: http://www.sklep....-rc-system
Edytowane przez Andy dnia 06.04.2010 21:32
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
No to już wiem co zakupię , dodatkowo chyba jeszcze na imprezy plenerowe pójdzie agregat prądotwórczy, przenośna lodówka, wentylator i fotel składany z masażem
Dzięki Andrzejku za namiary na te zasilacze.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com//
Po moich kilkudniowych doświadczeniach z ładowaniem pakietów za pomocą HobbyKing Quattro 4x6S Lithium Polymer Multi Charger z wykorzystaniem opisywanych powyżej zasilaczy stwierdziłem, że bardziej odpowiednie są zasilacze 20A, czyli: http://www.nastik...-1924.html http://www.sklep....-rc-system.
Jako bardziej wszechstronniejszy i bardziej korzystny cenowo jest zasilacz RC-System - przynajmniej moim zdaniem.
Podczas ładowania jednocześnie 4 pakietów 6S (ładowanie łagodne po 1,9 A na pakiet) ładowarka pobiera o dziwo prąd o natężeniu ok. 15A z zasilacza. Jak widać jest to już trochę ponad 12A - czyli ponad wydajność w przypadku drugich zasilaczy, co wskazuje, że pracują one na granicy swoich możliwości. Pracować pracują, ale takie mocno zmaksymalizowane warunki przyczynią się do skrócenia ich żywotności.
Edytowane przez Andy dnia 09.04.2010 10:11
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
W dzisiejszym, tak tragicznie naznaczonym wydarzeniami, udało mi się nabyć wreszcie baterię do wagi i mogłem określić masę startową Hughesa 500E by Align.
Ogłaszam wszem i wobec, że wynosi ona:
(obejmuje ona makietę wraz z pakietem 3000mAh)
Masa startowa jak widać jest zbliżona do masy AirWolfa, a wszystko przez to, że trzeba było sporo doważyć przód Hughesa.
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Andy się ukrywa, pokaz zrobi dopiero w Wa-wie na Align Fun Fly za tydzień.
Jako, że impreza słusznie została odwołana w odniesieniu do dni, które przeżywamy teraz w naszej Ojczyźnie, aby nie zarzucać mi, że ukrywam się postanowiłem zaprezentować filmik z oblotów Hughesa 500E. Proszę o wyrozumiałość w odniesieniu do braku właściwej jakości, ale loty filmowane były aparatem foto bez zoomu dla funkcji nagrań video:
(filmik zapodaje się - proszę cierpliwie poczekać - trzeba było trochę skrócić)
Edytowane przez Andy dnia 12.04.2010 21:45
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Wiem,
już skróciłem, ale to jeszcze trochę potrwa zanim będzie dostępny (konwersja + upload)
Oto obiecany filmik:
YouTube Video
Myślę, że teraz jakość powinna być ciut lepsza.
dźwięk jest super szczególnie na dalszych odlotach
- ten dźwięk to wiaterek "grał" na łopatach - fakt bardzo fajnie to brzmi.
Edytowane przez Andy dnia 12.04.2010 22:53
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
Andy no makietka super na tle nieba jak orginał,nie wiem na ile przekłamuje mikrofon z kamery ale na filmie dziwiek jest super szczegolnie na dalszych odlotach
Pomimo "trudności obiektywnych" udało się co nieco zarejestrować z późno wieczornych lotów Hughesa 500E:
YouTube Video
Jak czasami słychać w tle, było trochę walki z podwiewającym wiaterkiem.
PS.
Wojtek,
zapisuję się do Ciebie na dokształt odnośnie zgrywania i konwertowania filmów na YT
Edytowane przez Andy dnia 30.04.2010 21:27
Andy
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM