Zobacz temat
RC Płock :: Wieści z kraju i zagranicy :: Inne
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Składki członkowskie na rok 2010
India
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 11:39
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 04.09.08

Panowie musze krótko, negocjujemy z Miastem.
Co do latania- jesteście członkami - patrz cennik dla członków.
Co do mojego i Pezesa udziału w zjeżdzie (koledzy z Warszawki publikowali nazwiska znajomych), moje wystapienia o rozkładaniu klubów i dojnej krowie. Wnioskowałem o 10, max na rok 15. Oba głosy na nie 20 zł.(głosowania imienne do wyrwania , chyba z AP) na obecnych na Zgomadzeniu 127 Delegatów za glosowało 86, przeci 16, wstrzymało się chyba 8 - reszta łaziła po kątach... .
Co do możliwości zmiany, przeczytaj relacje uczestników...
PKT 3 i 4 prosze kontakt z Wojtkiem.
Jesteś członkiem, płacisz za główna sekcję.
Płaci się za członka.

Panowie, wyjaśniam dotychczasowe:
AZM zawsze starał i mówię za siebie , będzie się starał działać w interesie członków.
Układ składek: składka główna20zł i 5zł modelarze, nie podniesienie jej po wprowadzeniu odprowadzania 5zł na AP- mówi o naszym postępowaniu, nie o deklaracjach, nikt nie dorzucał nic od siebie, wręcz przeciwnie- wpływy do kasy AZM malały...
Niestety, po tej decyzji, nie stać nas na pokrywanie różnic...
Nawet to 5zł, które mamy odprowadzić za 2009, starałem sie , żeby było płacone nie z góry.

Co do stowarzyszenia- sprawdzćie ile kosztuje wpis do KRS (a każda zmiana np w zarzadzie, numeru konta itp wprowadzona być musi).
Dla naszego Prezesa, Zarządu i dla mnie , ta sprawa jest zgniłym jajem (łagodnie mówiąc)
PS: Płacimy od ilości, nie od progów- jesli wykazujemy 77, to za tylu płacimy.
Progi nie przeszły, duże kluby (np Warszawski mają 700 członków i 400 wspierajacych ) miały górną granicę 250 a reszta miała być za frajer- płacenie za członka i 10zł od wspierającego wywołało wojnę, w AW bez obstawy się nie pokazuję Smile
Edytowane przez India dnia 15.12.2009 11:44
--
Sławek

grkaminski
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 11:48
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 04.03.09

Witajcie,
Slaviks, dla mnie też 20 zł miesięcznie nie jest sumą zaporową, ale nie w tym rzecz!!!
Ja jeszcze nie jestem członkiem AZM, (deklarację mam już wypełnioną, ale nie złożyłem), ale też mam kilka refleksji.
1. Podnoszenie składek to prosty sposób, aby ludzi (szczególnie młodych) zniechęcić do uprawiania modelarstwa w ramach aeroklubu.
2. Nie sądzę, aby w statucie AZM był zakaz korzystania z lotniska lub jego części przez ludzi niezrzeszonych.
3. Tylko od dobrej woli władz AZM zależy wysokość ew. opłat w gotówce lub w naturze - pomoc w organizacji imprez aeroklubowych to NASZA PRACA, która ma swoją cenę i może być uznana za formę gratyfikacji za użyczenie pasa modelarskiego. Oczywiście sądzę, że można ustalić opłatę np. 5 zł miesięcznie, którą wszyscy modelarze zaakceptują. Czas, aby deklaracje o wspieraniu modelarzy zaowocowały realną pomocą w rozwiązaniu problemu. Przecież od modelarzy niebędących członkami AZM nie będzie odprowadzał haraczu do AP.
Edytowane przez grkaminski dnia 15.12.2009 11:51
Grzegorz
-------------------------
Spektrum DX6i
CopterX 450SE v2
Lama v3
Hurricane 550
Akrobacik Raven
Pitts Samson
Hawker Hurricane ESA
Warsztat - Extra 300

SlavikS
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 11:50
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08

AQUARIUS napisał/a:
A zastanowiłeś się ilu z nas bedzie stać na składki w AZM? ..... Z tą kwotą idziemy do dyrekcji AZM i wóz albo przewóz - podpisujemy umowę na korzystanie z lotniska albo nie. AZM zyskuje na tym czyste pieniądze, bo to nie są składki, które musi od nas zebrać i odprowadzić do zarządu AP. Czy to nie jest rozwiązanie?

Marcin,
a zastanowiłeś się kto wydaje jednorazowo te ponad 3 tys zł na zakupy w HC?..... (policzyć z całego roku?) Nie dramatyzujmy.
Żebym nie był źle zrozumiany - nie neguję tego pomysłu, wręcz przeciwnie - popieram!!! Też chcę płacić 5 zł/mc, a jeszcze lepiej nie płacić wcale. Byłbym jednak w tej kwestii ostrożny bo co będzie jak AZM powie "przewóz" i za taką kwotę "nie"? Potem się okaże, że składki chce płacić 5 osób (bo po co płacić cokolwiek komukolwiek jak można i tak przychodzić na lotnisko) - polecam zajrzeć do pliku naszej kasy - to wiele wyjaśni.
To wszystko co napisałeś wymaga chwilę czasu i podjęcia konkretnych działań z naszej strony. Może AZM zgodzi się na takie rozwiązanie dla obopólnych korzyści - jest czysty przychód od Stowarzyszenia (musi być podpisana umowa !!!!) no i oszczędności na opłacie od liczby członków.
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź na Twoje pytania do Sławka z wcześniejszego postu - może trochę wyjaśnić.
A puki co faktycznie: "Najłatwiej zapłacić". To jest indywidualna decyzja każdego z nas, którą wszyscy powinni uszanować jaka by nie była i powodów z jakich została podjęta, a uszanować znaczy nie wyśmiewać.
Edytowane przez SlavikS dnia 15.12.2009 11:57
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

AQUARIUS
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 11:53
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08

Jakby co do do AW pojedziemy z Tobą! Co do stowarzyszenia zwykłego - "To stowarzyszenie, w przeciwieństwie do właściwego stowarzyszenia, nie podlega obowiązkowi rejestracji w KRS. Jednakże fakt założenia tego typu zrzeszenia musi być zgłoszony na piśmie organowi nadzorującemu właściwemu miejscowo (który ustalany jest na podstawie art. 8 ust. 5 ustawy). Zakaz działalności tego typu stowarzyszeń może wydać tylko i wyłącznie sąd rejestrowy na wniosek prokuratora lub organu nadzorującego, jeżeli nie spełnione zostały wymogi określone w art. 16 UPS."

Ergo, czy moja propozycja ze stowarzyszeniem i wynajmowanym przez nie od AZM miejscem na lotnisku za 1200 PLN na rok jest relana, bo nie uzyskałem Sławku od Ciebie na to pytanie odpowiedzi?

Andy
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 12:54
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 07.12.08

Ojojoj ??????
Ale się porobiło ...
Myślę, że podstawą rozwiązania tej sytuacji są negocjacje z AZM-em.

Tylko od dobrej woli władz AZM zależy wysokość ew. opłat w gotówce lub w naturze - pomoc w organizacji imprez aeroklubowych to NASZA PRACA, która ma swoją cenę i może być uznana za formę gratyfikacji za użyczenie pasa modelarskiego. Oczywiście sądzę, że można ustalić opłatę np. 5 zł miesięcznie, którą wszyscy modelarze zaakceptują. Czas, aby deklaracje o wspieraniu modelarzy zaowocowały realną pomocą w rozwiązaniu problemu. Przecież od modelarzy niebędących członkami AZM nie będzie odprowadzał haraczu do AP.

Również i moje gratulacje dla AP:
Na koniec chciałbym pogratulować zarządowi AP dość specyficznego podejścia do rozwoju i promocji modelarstwa w Polsce. Zamykane modelarnie, podnoszone składki - jeśli zamysłem AP jest uczynienie z pasji dostępnej dla wszytkich - elitarnego sportu dla wybranych to rzeczywiście ta droga jest nawłaściwsza.

Edytowane przez Andy dnia 15.12.2009 12:59
Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gifrcradom.pl/admin/foto/corsair4.gif

- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17

robloz
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 13:46
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08

Ja chyba zostaję, bo nie wyobrażam sobie latania modelami które aktualnie buduję po jakiś polach i lądować jak napisał Sławek między krowymi plackami. Po takim "lotnisku" to sobie mogę polatać Esem lub deproniakiem.

A puki co faktycznie: "Najłatwiej zapłacić". To jest indywidualna decyzja każdego z nas, którą wszyscy powinni uszanować jaka by nie była i powodów z jakich została podjęta, a uszanować znaczy nie wyśmiewać.

Tylko co dalej? Zapłacę składkę i będę zamiast latać pilnował tych co nie wpłacą, aby nie latali???
Edytowane przez robloz dnia 15.12.2009 13:50
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.

stawoj
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 15:17
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08

Proszę wszystkich aby wstrzymali się od jakichkolwiek decyzji do chwili zebrania zarządu AZM, które jak dobrze zrozumiałem odbędzie się teraz 17 grudnia.

Prośba do wszystkich co się zapisali do AZM by do końca roku opłacili składki (te po 5 zeta na miesiąc) Biorąc przyjęcie od lipca to za 6 miesięcy wyjdzie dla seniorów 30 zł dla juniorów 18 zł. Wpłacać do sekretariatu AZM (co dziennie czynny w tym niebieskim biurowcu na lotnisku)
Edytowane przez stawoj dnia 15.12.2009 17:22

private9
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 19:03
Awatar

modelarz

Mam nadzieję że składka dla zamiejscowych będzie mniejsza, bo przestaną przyjeżdzać Grin .

Ps., jak ktoś zna to proszę o nr konta i namiary co tam trzeba w tytule napisan na przelewie , i jaką kwotę.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com//

stawoj
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 15.12.2009 19:34
modelarz

Na tej stronie jest numer konta AZM ( po prawej)
http://www.aerokl...

Trzeba potwierdzić czy można właśnie przelewem ?

India
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 10:54
Awatar

modelarz

Panowie kluje sie pomysł, ale zobaczymy po spotkaniu Zarządu.
Co do wysokości składki - jest to kwota którą MUSIMY odprowadzic za każdego członka zwyczajnego do AP.
Musicie przemysleć jeszcze inna kwestię- członek zwyczajny ma prawo do reprezentacji we władzach Klubu. To jest prawo do decydowania o przyszłości Aeroklubu, czyli równierz Waszej, jest objęty ubezpieczeniem
Nikt od Was nie chciał opłat za równanie, koszenie itp. to było wliczone w członkowstwo.
Przykro, że wielu z Was traktuje Aeroklub wyłącznie w kategorii "co z tego mam", to jednak wyznacza reguły na przyszłość. Te stronę czytam nie tylko ja, ale członkowie Zarzadu i pozostali czasem równierz.
PS: Latający płacą za latanie, składkę 20zł już dłuższy czas, pełnią dyżury, płacą 200zł opłaty lotniskowej itd. Arek z grupą zorganizował zawody, grupa zbliżona w składzie pomagała w zawodach, raz podkosiliscie swój pas i co dalej??? Dajcie argumenty, którymi mogę przekonywać Zarząd...
--
Sławek

stawoj
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 11:43
modelarz

Argumenty dla Zarządu:
Nie korzystamy z żadnego sprzętu AZM, nie korzystamy z sal biurowych AZM ani innych pomieszczeń czy innych mediów , nie korzystamy z żadnych hangarów, pojazdów czy samolotów AZM, z żadnych szkoleń, instruktorów, nie korzystamy z żadnej modelarni z żadnych stałych środków finansowych AZM a o pas staraliśmy się sami i wiele razy strzygliśmy sami, mówię bo sam to robiłem i sam załatwiałem dla nas prywatną kosiarkę. Jak trzymamy większe modele to w hangarze prywatnym motolotniarzy. Jedyne co nam potrzeba to zgoda na wjazd i kawałek pustego miejsca by polatać z modelem w kółko. Co do ubezpieczenia to zawsze słyszałem , że jak coś się przytrafi to będę płacił.
Uważam , że przyrównywanie naszych potrzeb i obowiązków do potrzeb i obowiązków pilotów i pracowników AZM jest nie w porządku.

To wszytko zupełnie w złą stronę idzie. Czas chyba odpocząć od tego wszystkiego i zająć się w końcu świętami czego wszystkim życzę Smile

Ps. Kiedyś byłem nie chcący świadkiem rozmowy dwóch pilotów AZM gdzie jeden drugiemu mówił , że podziwia i zazdrości modelarzom tak zorganizowanej i jednomyślnej grupy, więc proszę łaskawie nie niszczyć tego bo zniszczyć jest bardzo łatwo ale odbudować to już nie zawsze się uda.
Edytowane przez stawoj dnia 17.12.2009 12:40

Andy
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 13:39
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 07.12.08

Krok po kroczku, krok po kroczku,
Najpiękniejsze w całym Roczku,
idą Świeta, idą Święta.

No właśnie Wojtku:
Czas chyba odpocząć od tego wszystkiego i zająć się w końcu świętami czego wszystkim życzę

Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gifrcradom.pl/admin/foto/corsair4.gif

- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17

India
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 14:24
Awatar

modelarz

"Nie korzystamy z żadnego sprzętu AZM, nie korzystamy z sal biurowych AZM ani innych pomieszczeń czy innych mediów , nie korzystamy z żadnych hangarów, pojazdów czy samolotów AZM, z żadnych szkoleń, instruktorów, nie korzystamy z żadnej modelarni z żadnych stałych środków finansowych AZM a o pas staraliśmy się sami i wiele razy strzygliśmy sami, mówię bo sam to robiłem i sam załatwiałem dla nas prywatną kosiarkę. Jak trzymamy większe modele to w hangarze prywatnym motolotniarzy. Jedyne co nam potrzeba to zgoda na wjazd i kawałek pustego miejsca by polatać z modelem w kółko. Co do ubezpieczenia to zawsze słyszałem , że jak coś się przytrafi to będę płacił.
Uważam , że przyrównywanie naszych potrzeb i obowiązków do potrzeb i obowiązków pilotów i pracowników AZM jest nie w porządku."

Wojtku, zostałem ciut zirytowany przez jednego z kolegów, dlatego moze ciut emocjonalnie, ale...
Nie korzystacie z tych spraw, bo nie rozmawiacie o tym.
Wjazd do pasa, temat znany i trwający..
Co do pomieszczeń, zapał ze schronem zgasł błyskawicznie, i mam wrazenie, że kilka osób sie angażuje, a reszta płynie z prądem.
Co do ubezpieczeń, obejmują członków, dopóki nim nie byłeś, to patrz wyżej.
Z modelarni nie korzystacie, bo nie ma osoby która wzieła by na siebie odpowiedzialność za lokal i "straciła" 2-3 godziny tygodniowo na dzieci.
Co do porównania, część z Was złożyła deklaracje, ma do zapłacenia 5zł miesięcznie i patrz wyżej na cały wątek.
Aeroklub jest dobrem ludzi którzy się z nim identyfikują, dobrze , że sytuacja nie jest dla klubu tragiczna, bo na ilu z Was można liczyć - na to niech każdy odpowie sobie sam...
Znacie mój do Was stosunek, więc przyjmijcie to nie jako wypominanie, ale temat do przemyśleń.

--
Sławek

SlavikS
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 14:29
Awatar

Administrator

Sławku,
myślę, że to jest jakieś jedno wielkie nieporozumienie. Piszesz, że "wielu z Was traktuje Aeroklub wyłącznie w kategorii "co z tego mam"". Ja śmiem twierdzić, że 100% członków Aeroklubu go tak traktuje. Do organizacji wszelakiego rodzaju właśnie po to się wstępuje (no może poza PAH i wolontariatami). Niektórzy po prostu mają te rzeczy (co z tego mam) za to co od siebie dają (składki, opłaty lotniskowe, dyżury, inne prace społeczne, opłaty za wynajem sprzętu itp...) bardziej określone niż inni. Może czas najwyższy określić reguły dla sekcji modelarskiej AP. Jakie przywileje ma modelarz z racji członkostwa w AP w ramach standardowej składki i oczywiście jakie ma dodatkowe obowiązki (jeżeli poza opłacaniem składki jakieś są). Nie możemy się tego domyślać.
Uważasz, że w ubiegłym sezonie mało zrobiliśmy?
Może i masz rację. Pewnie poza stoiskiem na pikniku, zawodów heli, pomocy w zawodach makiet i latawcach można było więcej. No i o koszeniu pasa to sam pisałem, że można częściej. W sumie to, że lotnisko żyje całym rokiem i coraz więcej ludzi zaczyna zabawę w modelarstwo to chyba troszkę nasza zasługa. Przecież większość pilotów zaczynała od modelarstwa - ten sport właśnie rozwija pasję latania.
Pytasz co dalej? Ja spytam czego oczekujesz?
Napisz do czego przekonujesz Zarząd to postaramy się podać argumenty. Jeżeli do mniejszych składek to jest dobry kierunek - przynajmniej mniejsze składki dla młodzieży - nie odstraszajcie składkami młodych ludzi od lotnisk bo za parę lat w miejscu lotniska będzie IKEA alibo inny market. Może warto w tych młodych pasjonatów zainwestować, a inwestycja to takie działanie co zwraca się i przynosi profity po kilku latach.

Co do składek to myślę, że gdyby składka zostawała w AZM, a nie była odprowadzana do AP to byłoby łatwiej się z nią pogodzić bo pokrywałaby jakieś koszty utrzymania lotniska. Tak to ona jest bez sensu - tak jak mafijny haracz. Może więc pomysł powołania stowarzyszenia Płockiej Grupy Modelarskiej i "wynajęcie" za składki członkowskie kawałka lądowiska modelarskiego jest dobrym pomysłem. Niech nawet będzie te 20 zł/mc. Czy jest jakiś powód, że naszemu AZM zależy na jak największej liczbie członków? Może wypowiedziałbyś się w tym temacie - argumenty za i przeciw.

Popieram głos Wojtka i Andrzeja - to nie czas na podgrzewanie atmosfery. Bardzo łatwo można zburzyć to co się mozolnie budowało.

Zarządowi życzę samych trafnych decyzji w 2010 roku!!!!

P.S. Uff.... bardzo długo pisałem tego posta
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

alimko
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 14:56
Awatar

modelarz

SlavikS napisał/a:

Co do składek to myślę, że gdyby składka zostawała w AZM, a nie była odprowadzana do AP to byłoby łatwiej się z nią pogodzić bo pokrywałaby jakieś koszty utrzymania lotniska. Tak to ona jest bez sensu - tak jak mafijny haracz. Może więc pomysł powołania stowarzyszenia Płockiej Grupy Modelarskiej i "wynajęcie" za składki członkowskie kawałka lądowiska modelarskiego jest dobrym pomysłem. Niech nawet będzie te 20 zł/mc.

Popieram Sławka.
Dobrze by było gdyby te pieniądze które zapłacimy zostały na naszym lotnisku, żeby było widać że lotnisko się rozwija za nasze pieniądze.
Bo nikt chyba nie lubi płacić składek i nie wiedzieć na co jego ciężko zapracowane pieniądze zostały przeznaczone(?) ( a w Polsce niestety to zjawisko jest na porządku dziennym Angry )
Pozdrawiam Kamil

Apka - DX6i
Model - Twinstar II - modernizacja Smile
---------------------------------------------------

AQUARIUS
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 14:56
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08

Sławku (india) wciąż czekam na odpowiedź odnośnie stowarzyszenia. Na razie czytam to co piszesz i (jako modelarz) zaczynam się czuć jak intruz. Co do schronu to jest to dobre pomieszczenie ale na wino, a nie na sprzęt modelarski - nie żartuj sobie z tym argumentem, tym bardziej że już chyba tą kwestię zamnkęliśmy. I co ma do tego modelarnia? Ludzie po prostu nie mają na to czasu i nikt nie będzie się kajał za to że nie chce (lub raczej nie może) jej poprowadzić. Czy problem modelarni pojawił sie wczoraj?
PO RAZ KOLEJNY PROSZE O MERYTORYCZNE USTOSUNKOWANIE SIE DO KWESTI STOWARZYSZENIA I WYNAJMOWANIU MU CZĘŚCI LOTNISKA JAKO LADOWISKA DLA MODELI.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 17.12.2009 15:07

India
#37 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 15:33
Awatar

modelarz

Panowie zaraz Zarzad sorry, że na chybcika.

Marcin, jesli chcesz stowarzyszenia, to je zakładaj, jesli masz odczucie, że jesteś jako modelarz intruzem, ja tego nie zmienię- pogadaj z Wojtkiem jak to było, jak traktowano Go jako intruza.
Myślicie, że mnie nie boli odprowadzanie składek na AP? Niestety wiuększość wygrywa głosowania, ja tego nie wymyśliłem.

Staram się wymyślić coś mozliwego do przyjęci, ale obecnie negocjujemy sprawę lotniska, pikniku przyszłorocznego i parę równie drobnych kwesti.
Pomyślcie wojnę wywołuje kilka tysięcy rocznie (mówię o wszyskich w AZM), a mam mieć siły walczyć o kilkaset tysięcy na rok.....
Do Sławka,: to co zrobiliście w tym roku to mistrzostwo, ale co do czerpania- powiedz to chłopakom, którzy w ten mróz robią w hangarze i nikt im nie płaci....
Już muszę iść , niedokończone to pisanie.
Edytowane przez India dnia 17.12.2009 15:36
--
Sławek

SlavikS
#38 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 21:37
Awatar

Administrator

India napisał/a:
Do Sławka,: to co zrobiliście w tym roku to mistrzostwo, ale co do czerpania- powiedz to chłopakom, którzy w ten mróz robią w hangarze i nikt im nie płaci....

Sławku,
czy ja pisałem o zapłacie? Czy czerpanie korzyści to tylko gratyfikacja finansowa? Ja tylko ustosunkowałem się do Twojego pisania na temat "co z tego mam", i że to jednak wyznacza reguły na przyszłość. Zastanawiałem się co to mają być za reguły i dlaczego inne niż np. dla pilotów. Nie pisałem, że chcę żeby mi ktoś za coś płacił. To co robiliśmy, robiliśmy z potrzeby, nie dla kasy. Nikt nie pytał co za to dostanie. Nie wiem z jakich powodów i co chłopaki w mróz robią w hangarze, ale śmiem twierdzić, że ta robota jest w ich interesie - pewnie przygotowują sprzęt na którym będą w sezonie latać - dla mnie to naturalne. Właśnie z tej pracy będą coś mieli (czytaj korzyść) - latanie w sezonie. Pewnie gdybym latał, siedziałbym w hangarze razem z nimi. Dla mnie naturalne jest np. koszenie pasa modelarskiego i daleko mi do tego żeby wymagać koszenia naszego pasa od pilotów szybowców. Ostatnio na lotnisku rozmawialiśmy w grupie o potrzebie naprawienia dojazdu i kombinowaliśmy jak zorganizować i przywieźć materiał na tę drogę. Ja pisałem właśnie o takich sprawach. Każdy angażuje się w te zajęcia, które bezpośrednio przekładają się na jego, nazwijmy to, "korzyści". Nie neguję kwestii pomocy w innych zajęciach jeżeli ta pomoc jest potrzebna, tak po prostu, po koleżeńsku. Z drugiej strony chęć pomocy szybko mija jak człowiek się zorientuje, że zamiast pomagać to sam robi robotę, a ci którym się miało pomóc biorą 4 litery w troki i tyle ich widziano. Niestety niektórzy koledzy, członkowie AP, potrafią się tak zachować. Przecież sam to doskonale wiesz i widzisz i pewnie Tobie też takie sytuacje podnoszą ciśnienie.
Już dostatecznie dużo napisałem - mam nadzieję, że się zrozumieliśmy.
Co do stowarzyszenia to nikt na siłę nie chce go zakładać - po co nam kłopoty. Pomysł był rzucony tylko po to żeby uratować trochę kasy, która mogłaby zostać u nas, w AZM, a nie być wyrzucona w błoto na utrzymanie pasibrzuchów z centrali AP. Ja już napisałem, że tak czy siak składkę zapłacę. Myślę, że wystarczy nam jasny komunikat od Ciebie w temacie tego pomysłu - Tak, podoba mi się - wypisujcie się z AP, zakładajcie stowarzyszenie i płaćcie AZM za wynajem pasa modelarskiego, albo Nie, nie podoba mi się, wolę żebyście zostali w AP. Myślę, że to wystarczy. Ja nawet nie chcę znać argumentów za jednym i drugim rozwiązaniem. Jest mi wszystko jedno. Motywacją dla mnie do wstąpienia w szeregi członków AZM była przede wszystkim możliwość korzystania z lotniska w wiadomym celu i taki przywilej ("korzyść" ) chciałbym w obu rozwiązaniach zachować Smile

Koniec, kropka. Więcej nie napiszę w tym temacie.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

stawoj
#39 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 21:59
modelarz

Spotkanie zarządu się zakończyło i mam nadzieje, że co ustalono czy nie ustalono napisze nam Sławomir.

Trochę dumałem
Jak tak się zastanawiam to nie bardzo wiem na co czekamy bo składka 20 zł jest narzucona z góry a nie z AZM i raczej Sławek nie ma na to wpływu. Pomysł z zrzeszeniem był właśnie po to, by jako grupa,podpisać umowę na korzystanie z kawałka trawnika za nie wielką opłatę na rzecz AZM. Po to by się nikt krzywo nie patrzył, że wjeżdżam. Po to też, by koledzy nie czuli się nie sprawiedliwie bo inni nie płaca i latają razem z nimi. Taki układ nie sprzyja dobrej atmosferze w grupie i prędzej czy później będzie tematem rozmów. Jeżeli ci co nie zapłacą nie będą mogli już wjeżdżać na lotnisko, to tak czy inaczej grupa już bardzo z żyta, podzieli się na latających na lotnisku i latających poza a bardzo bym chciał aby grupa została cała. Przynajmniej mi bardzo na tym zależy. Słyszałem jednak, że pomysł z podpisaniem umowy z jakimś zrzeszeniem nie bardzo się podoba w AZM, to w takim wypadku nie jest mi potrzebne zrzeszenie by latać na Podolszycach lub nad Wisłą czy gdziekolwiek indziej. Mam nadzieje , że Sławek powie wprost czy podpisał by taka umowę czy nie jest mu taka potrzeba. Mam nadzieje , że jutro o tym z kolegami na spotkaniu porozmawiamy i uda się jakieś wyjście z tej chorej sytuacji znaleźć. Ja osobiście nie zapłacę 20 zł na jakiś gości z Warszawki, którzy przejedli pieniądze klubowe i jak im wszedł komornik na konta to narzucili na całą Polskę haracz w wysokości 20 zł by się szybko odkuć. Zastanawiam się nad lataniem na Podolszycach , tam jest podobno bardzo duży teren nadający się na latanie lub nad Wisłą na dole, dojazd Mostówką lub schodami na dół na wysokości Fary. Tam jest nawet sporo wypłaszczonych terenów trawiastych. Może ktoś zna jakieś inne miejsca ?
Nie dam się skubać jakimś pasibrzuchom z Warszawki !
Tak w ogóle to AZM ma teraz na głowie sprawy z własnością lotniska i budżet na pokazy lotnicze i to tez źle że się to zazębiło z naszymi nie ciekawymi sprawami.
Nie pomyślałem, że tak to wszytko wyjdzie ale takie sytuacje wymuszają zmiany które często wychodzą na dobre.
Edytowane przez stawoj dnia 17.12.2009 23:32

artplo
#40 Drukuj posta
Dodany dnia 17.12.2009 22:57
Awatar

modelarz

Swego czasu latałem na podolach , miałem jedno ulubione miejsce , nawet straz miejska mnie odwiedziła , popatrzyli i pojechali
Ale obecnie na tym terenie zaczeli się ludziska budować :/
W Borowiczkach jest kawał terenu po PGR , tylko ,ze piaskowo
Edytowane przez artplo dnia 17.12.2009 22:58
Aurora 9
Tarot 650/Naza V2

Przeskocz do forum: