Składki członkowskie na rok 2010
|
stawoj |
Dodany dnia 14.12.2009 14:23
|
modelarz

Data rejestracji: 18.05.08
|
Dostałem pocztę od naszego Sławka. Przekazuje dalej, bo to bardzo ważna informacja dla tych co już się zapisali do AZM. Dotyczy składek która ma wynosić 20 zł na miesiąc od każdego modelarza. Zwracam uwagę , że nie jest to pomysł AZM a Aeroklubu Polskiego a AZM musi się do tych uchwał zastosować. Chciałbym aby każdy zainteresowany napisał jakie jest jego zdanie bo ja nie chce wypowiadać się za wszystkich. Być może dla kogoś taka składka w jego przypadku będzie realna. Dla mnie nie jest i jeśli nic się nie zmieni to na pewno rezygnuje. Jednak proszę o merytoryczna rozmowę bo może coś sensownego wymyślimy razem.
Ps
To taki "prezent" pod choinkę dla wszystkich modelarzy od AP 
Nie wiem czy miałeś okazję poczytać o zjeździe, ale efekty są.
Może wrzuć coś takiego na stronę:
"Koledzy,
Po Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu AP zbyt dobrych wieści nie ma.
To co uderza w nasz Aeroklub to różnego rodzaju opłaty – z tym musimy sobie radzić i nie jest to tematem tego posta.
To co dotyka wszystkich członków Klubu , to skokowa podwyżka składek miesięcznie odprowadzanych do AP.
Skok z 5zł na 20zł nie jest tym nad czym wszyscy przejdą do porządku dziennego.
Do końca roku 2009 obowiązuje 5zł, składki na rok 2010 Zarząd AZM będzie ustalał 17.
Nie możemy się spodziewać, że składka modelarska (dorośli) będzie niższa, niż to co musimy odprowadzić...
AP coś wspomina o legitymacjach, optymistą co do szybkiego załatwienia tej sprawy nie jestem.
Decyzja jest po Waszej stronie, chętni z osób które złożyły deklaracje, mogą uiszczać składki za rok 2009- Pani Magda ma Wasze deklaracje i zakłada karty członkowskie.
Koledzy rezygnujący- proszę o informację na ten temat.
To co składki Wam gwarantują: prawo o decydowaniu o tym co na lotnisku się dzieje (wybór członków Zarządu itp.), ustalanie reguł obowiązujących , prawo do korzystania z lotniska.
To ostatnie jest mocno na wyrost, ale w końcu dojdzie do wygrodzenia i ogrodzenia lotniska docelowego.
Jak widzicie, nie ukrywam , że decyzja jest trudna i nie daje wyłącznie korzyści, wręcz przeciwnie- daje dużo obowiązków i niestety wyrzeczeń.
Piłka jest po Waszej stronie.
Sławek Adamkowski"
Edytowane przez stawoj dnia 14.12.2009 14:27 |
|
|
|
robloz |
Dodany dnia 14.12.2009 14:32
|

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08
|
240 zł. na rok?!!! Komuś chyba samolot spadł na głowę. Jak sie nic nie zmieni to trzeba będzie chyba poszukać nowego lotniska.
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak. |
|
|
|
Piotrek B |
Dodany dnia 14.12.2009 15:02
|

modelarz

Data rejestracji: 12.08.09
|
śmiech
Nie biorę grawitacji na poważnie. |
|
|
|
lopez 16 |
Dodany dnia 14.12.2009 15:08
|

modelarz

Data rejestracji: 04.09.08
|
O K...... Od jutra łowię ryby
Jak sie zapisywałem to była mowa o 5 zł jak będzie 20 to ja szukam innego lotniska bo o za dużo jak na mnie hehe
W takiej opcji 20 zł miesięcznie ja wysiadam
Edytowane przez lopez 16 dnia 14.12.2009 15:13
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat |
|
|
|
India |
Dodany dnia 14.12.2009 15:12
|

modelarz

|
Śmiech, ale dla nas przez łzy....
Jak to się odbije w pozostałych sekcjach, to oczywiste.....
--
Sławek |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 14.12.2009 15:31
|

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08
|
A ile wynosić będzie składka dla pozostalych członków Aeroklubu? |
|
|
|
India |
Dodany dnia 14.12.2009 16:00
|

modelarz

|
Przeczytaj początek, 17 Zarząd i podejmowanie decyzji.
W tej chwili nie wiem, to co do AP to mus, a dla AZM?
Czy stac nas na całkowite odpuszczenie tej części?
Też mam to do zapłaty, a tekst o krowie dotyczy mnie- co otym sądzę powiedziałem na NZD.
Moje osobiste- Q-wa itd.
--
Sławek |
|
|
|
private9 |
Dodany dnia 14.12.2009 17:07
|

modelarz

|
Witam, jak będzie trzeba to niestety będę płacił, zależy mi na miejscówce, bo jest idealna, a i mam nadzieję że AZM pozwoli zorganizować w przyszłym roku zawody heli.
Niestety w AP pracują osoby z poprzedniego ustroju, a te co są nowe to nabrały nawyki od starych wyjadaczy, dlatego do końca zastanawiałem się nad zgłoszeniem zawodów do kalendarza AP. Po ch,.... to nam, jak my gartstka zapaleńców potrafimy zorganizować lepsze imprezy niż MP pod szyldem AP. Mam nadzieję że jakoś to rozwiązemy i będziemy mogli się spotykać na naszej miejscówce. Może wypiszmy się z AZM i zarejestrujmy stowarzyszenie Płockiej Grupy Modelarskiej, i wtedy Zarząd AZM za nieduże składkowe pieniądze pozwoli nam pobawić się na terenie AZM.
My heli blog: http://rcheliplock.blogspot.com// |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 14.12.2009 17:18
|
modelarz

|
private9 napisał/a:
Mam nadzieję że jakoś to rozwiązemy i będziemy mogli się spotykać na naszej miejscówce. Może wypiszmy się z AZM i zarejestrujmy stowarzyszenie Płockiej Grupy Modelarskiej, i wtedy Zarząd AZM za nieduże składkowe pieniądze pozwoli nam pobawić się na terenie AZM.
To dobra propozycja i warta przemyślenia. Wolał bym zapłacić 5 zł na miesiąc na konto AZM i mieć pewność wejściówki. Myślę , że AZM jest wstanie wystawić wejściówki, wyrobić jakieś karty wstępu zorganizowanej grupie niekoniecznie przynależącej do AP. Tak jak Sławek napisał , 17 jest Zarząd AZM i niech taki punkt będzie dopisany do porządku spotkania. Co o tym myślisz Sławku ?
Edytowane przez stawoj dnia 14.12.2009 17:34 |
|
|
|
pawel |
Dodany dnia 14.12.2009 18:38
|

modelarz

|
JA REZYGNUJĘ Z CZŁONKOSTWA
w związku z tym mam pytanie : jaka jest procedura rezygnacji
Edytowane przez pawel dnia 14.12.2009 21:13 |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 14.12.2009 18:52
|
modelarz

|
Z tego co mi Sławek powiedział, zrezygnować można pisemnie. Zaraz przygotuje plik do poprania. Wypełnić i zostawić w biurowcu AZM. |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 14.12.2009 19:19
|
modelarz

|
Dla tych co chcą :
Do pobrania rezygnacja z członkostwa w AZM. Plik wypełnić długopisem i dostarczyć do biurowca AZM (do południa zawsze funkcjonuje biuro) lub mi na lotnisku.
PLIK ..http://rcplock.pl...cjaAZM.doc |
|
|
|
artplo |
Dodany dnia 14.12.2009 19:29
|

modelarz

|
240 zeta za korzystanie z kawałka terenu??? 
Mam pytanko, czy ewentualni członkowie AZM moga korzystać odpłatnie za loty "widokowe" lub jakiś ciekawy przelot
Z tego co kiedyś czytałem, członek AZM ma prawo do wykupienia sobie lotu , oczywiście jako pasazer
A może to prawo dotyczy tylko tych którzy latają szybowcami , itp ?
Obawiam się ,że te 240 zeta będzie początkiem końca naszych zgromadzeń na lotnisku :/
Aurora 9
Tarot 650/Naza V2 |
|
|
|
Thomas |
Dodany dnia 14.12.2009 19:49
|

modelarz

|
Faktycznie 20 zeta na miesiąc to trochę jest. A powołanie Płockiej Grupy Modelarskiej to całkiem niezły pomysł tylko trzeba dobrze obgadać.
Tomek |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 14.12.2009 19:52
|
modelarz

|
stawoj napisał/a:
prawo do korzystania z lotniska.
To ostatnie jest mocno na wyrost, ale w końcu dojdzie do wygrodzenia i ogrodzenia lotniska docelowego.
Sławek Adamkowski"[/i]
Myślę , że upłynie jeszcze dużo wody w Wiśle zanim lotnisko zostanie ogrodzone i póki co nie piszcie o jakiś końcach spotkań na lotnisku. O ile członkostwo dla mnie jest przesądzone to spotykać się w tym samym miejscu będziemy jeszcze bardzo długo. Przynajmniej mam taką nadzieje.
Jeżeli kiedyś dojdzie do ogrodzenia i stwierdzą że jest za duży ruch w powietrzu by latały sobie jakieś modeliki to na pewno znajdziemy sobie inne miejsce
Edytowane przez stawoj dnia 14.12.2009 19:59 |
|
|
|
Grabos |
Dodany dnia 14.12.2009 20:14
|

modelarz

|
rezygnuje
Bez taśmy i tak nie poleci... |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 14.12.2009 21:33
|

Moderator

|
Panowie spokojnie, bez nerwowych ruchów. Myślę, że przyszedł czas na merytoryczną dyskusję. Co prawda nie po drodze nam, żeby się spotkać w większym modelarskim gronie z Dyrekcją AZM, ale po to jest forum, żeby nam to ułatwić. Ja mam kilka pytań na początek, na które chciałbym uzyskać rzeczowe odpowiedzi.
Do Sławka Adamkowskiego:
1.Po pierwsze skoro uchwała dotycząca wysokości składek została przyjęta to czy to oznacza, że delegaci, w tym również wybrani przez nas na walnym zgromadzeniu AZM byli za jej przyjęciem? Poniżej link do tekstu uchwały
http://www.aerokl...221646.pdf
2.Czy była jakaś możliwość zmiany wysokości tych składek? Skąd tak naprawdę biorą się te kwoty? Na co te środki są przeznaczane (tu chodzi mi o to czy są one wykorzystywane przez zarządy konkretnych aeroklubów, czy nie daj Boże idą do kasy zarządu AP)?
3.Czy rezygnacja z członkostwa jest równoznaczna z zakazem korzystania z lotniska? Jeśli tak to, w jaki sposób AZM będzie ją egzekwował.
4.Czy grupa kilkudziesięciu modelarzy zrzeszona w formalnie zarejestrowanym stowarzyszeniu, może ubiegać się o możliwość korzystania z lotniska po uprzednim zrezygnowaniu z członkostwa w AZM. Jeśli tak to, na jakich zasadach?
5.Czy modelarz będący już członkiem aeroklubu musi opłacać tą składkę jako dodatkową? W tekście na początku jest mowa o członkach i o modelarzach tak jakby to były dwie różne kategorie statutowe(tu pytam akurat o swój przypadek)
6.Czy wysokość składki jest niezależna od działalności docelowej konkretnego członka tzn. czy tyle samo płaci pilot który podjeżdża limuzyną, ładuje się do awionetki i leci od jednego lotniska AP do drugiego i tyle samo płaci nastolatek, który przyjeżdża autobusem z modelem w reklamówce i na 50 metrach zarośniętego pola lata modelem? Ten członek i ten członek …
Do wszystkich modelarzy:
1.W nawiązaniu do postu Arka - czy istnieje na tyle duże zainteresowanie, żeby utworzyć z naszej grupy formalne stowarzyszenie statutowe, niezależne od AZM? Daje to nam duże pole manewru choćby takie, jak pozyskanie środków od sponsorów lub nawet z funduszy unijnych (o ile dalibyśmy radę rozpisać na to w miarę sensowny projekt oparty na jednym z programów rozwojowych). Takie stowarzyszenie musi mieć osobowość prawną: czyli różne formalności jak zarząd, jakąś siedzibę ( w sensie adresu), opracowywać jakieś sprawozdania i takie tam. Czytałem już o kilku takich stow. utworzonych w Polsce i wiem, że to nie jest o mrzonka, a dobry sposób na popchnięcie modelarstwa do przodu niezależnie od skostniałych struktur jakimi w tej chwili jest AP. Takie stowarzyszenie mogłoby się ubiegać o pozyskiwanie środków, z których można by, choć częściowo pokrywać takie koszty jak opłata za korzystanie z lotniska AZM, lub JAKIEGOKOLWIEK LOTNISKA – ot choćby kawałka nieużytku wydzierżawionego za korzystniejsze pieniądze od rolnika (lub kogoś, kto nabył działkę rolną w celu płacenia KRUSu) Możliwości wykorzystania stowarzyszenia są spore na pewno większe niż grupki zapaleńców - bądź co bądź nieformalnej grupki.
2.Czy znacie jakieś inne miejsca w naszej okolicy, które mogłyby się nadawać do uprawiania lotów modelarskich? Na tyle duże, żeby nie stanowić zagrożenia dla ludzi i mienia.
Na koniec chciałbym pogratulować zarządowi AP dość specyficznego podejścia do rozwoju i promocji modelarstwa w Polsce. Zamykane modelarnie, podnoszone składki - jeśli zamysłem AP jest uczynienie z pasji dostępnej dla wszytkich - elitarnego sportu dla wybranych to rzeczywiście ta droga jest nawłaściwsza.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 14.12.2009 21:41 |
|
|
|
stawoj |
Dodany dnia 14.12.2009 23:08
|
modelarz

|
Trochę refleksji ..
W powyższej uchwale są podane liczby. I tą pierwszą magiczną jest 50 członków. Jeżeli się przekroczy już o jednego to składka zwiększa się 100 % z 12 na 24 tyś zł na rok. A ile u nas jest członków aeroklubu ?.Współczuje temu co jako 51 będzie się starał o zapisanie do aeroklubu. Ale jak się już zdarzy że się przekroczy to lepiej szybciutko dokooptować następnych 49 bo przynajmniej będzie więcej składek lokalnych.
Mam nadzieje, że przez nas, modelarzy nie przekroczyliśmy tej magicznej liczby ale ten problem do końca roku na pewno zniknie Myślę, że aerokluby właśnie w pierwszej kolejności będą pozbywać się modelarzy byle tylko zmieścić się w niższym progu.
To jest składka którą musi zapłacić sam aeroklub regionalny AR (np: AZM) do Aeroklubu Polskiego (AP).
Przykładowe opłaty modelarza i klubu z tytułu posiadania koła modelarskiego.
Teraz uchwalono, że dodatkowo każdy członek jakiegokolwiek aeroklubu musi za siebie zapłacić składkę 240 zł na rok, która też idzie na poczet biura AP i bez żadnych rozgraniczeń typu modelarz, pilot, dzieciak , dorosły itd.
Lokalne aerokluby powinny ściągać od swoich członków czyli też od modelarzy, dodatkowo swoje składki na własny aeroklub ustalane indywidualnie przez lokalny zarząd.
Dodatkowo chcąc mieć licencje sportową by brać udział w jakichkolwiek zawodach,płacisz dodatkową składkę roczną --> 70 zł plus składkę na licencję sportową modelarską klubową, którą musi zapłacić aeroklub lokalny --> 200 zł i jest to opłata liczona za jedną dyscyplinę bo za każdą dodatkową płacisz ty i aeroklub lokalny dodatkowo. Składka idzie do AP.
Link ..http://www.modela...75cf448bb/
Do tego płatne badania lekarskie obowiązkowe dla modelarzy mających licencje sportową - > 70 zł -100 zł w zależności od lekarza Link ..http://www.modela...cencja.htm
Jeżeli chcesz latać modelami większymi niż 30 kg musisz zdać płatny egzamin i wykupić dodatkowe płatne "świadectwo kwalifikacji". Składka idzie do AP
W niektórych przypadkach indywidualne ubezpieczenia coś około 30 zł 40 zł.
Link ..http://rcplock.pl...#post_1716
Dla modelarzy należącego do aeroklubu, latającymi modelami powyżej 5 kg takie ubezpieczenie jest obowiązkowe. Link ... http://www.aerokl...d_wiad=425
Jak już to wszystko zapłacisz to ściągną z ciebie opłatę ,za to, że weźmiesz udział w zawodach. Za każde zawody opłata startowa około 80 zł - 100 zł ->to dla sędziów z AP.
Tych zawodów w roku może być naprawdę dużo. Na przykład Puchar Polski Makiet rozgrywany całym rokiem.
Koszty dojazdów na zawody, zakwaterowanie, wyżywienie wszytko we własnym zakresie
Dodatkowo jak w naszym przypadku, składki grupowe na utrzymanie strony, domeny.utrzymanie pasa modelarskiego.
To ile tych opłat wyszło ? 
Oczywiście to nas w większości nie dotyczy ale jak by chciał tak to wszytko wykupić ?
Znalazłem przykładową deklaracje członkostwa w stowarzyszeniu modelarskim.
http://sebaa.pl/r...aracja.pdf
Ogólnie na forach sportowego lotnictwa jest burza włącznie z propozycjami obalenia zarządu AP właśnie za tak chore pomysły.
Link do forum ze strony szybowce.com
http://www.szybow...a.szybowce
Edytowane przez stawoj dnia 15.12.2009 09:31 |
|
|
|
SlavikS |
Dodany dnia 15.12.2009 10:12
|

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08
|
Ale gorąco w temacie Dorzucę swoje trzy grosze.
1) Powołanie Stowarzyszenia jest dobrym pomysłem. Trzeba mieć tylko na uwadze, że ktoś musi się tym zająć i potem już stale zajmować. To już jest organizacja mająca osobowość prawną co ma niewątpliwie zalety, ale również i wady - nie orientuję się do końca co do obowiązków sprawozdawczości do organów typu US, ale pewnie coś tam trzeba załatwiać. Uważacie, że działalność Stowarzyszenia nie będzie pociągała kosztów? Sami piszecie o wynajmowaniu lotniska od AZM albo od rolnika - uważacie, że będzie to mniej niż 20 zł/mc? (ja nie sądzę) Znajdziemy lepsze miejsce do latania modelami niż lotnisko? - nie sądzę - jak pole leży odłogiem to jest na nim pełno wysokich chwastów i nie nadaje się na lądowisko - niestety taki teren trzeba utrzymywać (kosić, grabić ....), a nikt tego za free nie zrobi. Wiem co piszę bo próbowałem latać u siebie na takich właśnie nieużytkach (krowie łajno na takich terenach pomijam). Znajdziemy sponsora na naszą działalność? - pewnie nie. Fundusze unijne? - to jest dla "swoich" - raczej marne szanse. Modelarstwo RC uważane jest za sport dla "ludzi z kasą", a takim nie trzeba pomagać. Jedyne co może zarabiać to nasza strona - Wojtek zaczął temat i idzie w dobrym kierunku. Może z tych funduszy udałoby się pokrywać działalność Stowarzyszenia lub finansować składki do AP - to przyszłościowe gdybanie.
2) Rozumiem wzburzenie wszystkich. Ja też nie jestem zachwycony. Pierwsza reakcja jest zawsze emocjonalna i nie do końca przemyślana. Apeluję do kolegów - wstrzymajcie się z pochopnymi decyzjami, przemyślcie temat, weźcie pod uwagę wszystkie za i przeciw. Składki można płacić miesięcznie - nie koniecznie za cały rok z góry. Zanim zrezygnujemy z członkostwa trzeba mieć przygotowane i rozpoznane KONKRETNIE wyjście awaryjne na wypadek gdyby jednak AZM zabronił korzystania z terenu lotniska modelarzom nie należącym do AP. Dlaczego zakładać z góry, że tak nie będzie?
3) Ja puki co z członkostwa w AP nie rezygnuję i składki zapłacę. W końcu nikt nam przy składaniu deklaracji członkowskich nie gwarantował, że składka będzie cały czas 5 zł/mc.
4) Piszecie, że na forach wrze w temacie, z postulatami obalenia Zarządu włącznie to może coś się zmieni Panowie jest nas dużo w AZM - idziemy na zebranie wiosną, na którym będzie wybierany zarząd AZM i zamiast zakładać Stowarzyszenie przejmujemy władzę
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
|
|
|
AQUARIUS |
Dodany dnia 15.12.2009 10:55
|

Moderator

|
A zastanowiłeś się ilu z nas bedzie stać na składki w AZM? Ja mam takie propozycje:
1. Co do stowarzyszenia to są ich dwa rodzaje: stowarzysznie z osobowością prawną (dużo formalności ale jest mozliwośc ubiegania się o dotacje, darowizny itp) i stowarzyszenie zwykłe (bez osobowości prawnej, ale za to mniej formalności) Stowarzyszenie zwykłe utrzymuje się ze składek członkowskich. Gdyby ustalić je na powiedzmy 5 zeta miesięcznie to zakładając że będzie nas np. 20 osób to w skali roku uzbiera się 1200 złotych, może jeszcze parę złoty byłoby z banerów na serwisie www. Z tą kwotą idziemy do dyrekcji AZM i wóz albo przewóz - podpisujemy umowę na korzystanie z lotniska albo nie. AZM zyskuje na tym czyste pieniądze, bo to nie są składki, które musi od nas zebrać i odprowadzić do zarządu AP. Czy to nie jest rozwiązanie?
2. Co do ilości cłzonków to na zebraniu było chyba na liście 77, gdyby tak 28 się ewakuowało wtedy AZM zmieścił by sie w 1 progu składkowym.
Najprosciej jest zapłacić. |
|
|