Elegancko co to wychodzi, klina pod foli� nie b璠zie wida� ja zam闚i貫m materia造 na kolejnego funfly 150 cm .ale tyle pracy przy domu .瞠 zaczn� przy tym grzeba� na jesieni.😂 W tym sezonie rz康zi pianka
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
Wst瘼nie zrobione drugie skrzyd這, wszystko 豉dnie pasje.Niestety znowu drobny b陰d i jedno skrzyd這 jest 5 mm d逝窺ze od drugiego. Mam nadzieje 瞠 nie b璠zie to mia這 znaczenia,postaram si� to wyr闚na� ko鎍闚kami skrzyde�.
i dalsze prace nad skyrzd豉mi Piotr Kubiak
Montujesz wszystko " w powietrzu"
Zainwestuj w desk� monta穎w� np. z p造ty gipsowej .
Samo dorobienie ko鎍闚ki mo瞠 nie wystarczy�. Wa積e aby lotki i klapy by造 symetrycznie na obu skrzyd豉ch
Edytowane przez robloz dnia 03.06.2025 10:07
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c
Bardzo 豉dnie ci to wychodzi zapowiada si� 豉dny model 5mm przy tej wielkosci to bez znaczenia
[Montujesz wszystko " w powietrzu" ]
Robert przy budowie tego skrzyd豉 desk� monta穎w� s� rury aluminiowe kt鏎e po zbudowaniu skrzyd豉 s� demontowane
Wa積e aby lotki i klapy by造 symetrycznie na obu skrzyd豉ch
Cenna uwaga Robert, zmierzy貫m d逝go嗆 lotek i klap i s� dok豉dnie takie same.
Bardzo 豉dnie ci to wychodzi OK zapowiada si� 豉dny model 5mm przy tej wielkosci to bez znaczenia
Dzi瘯i Krzysztof, te� my郵� 瞠 nie powinno mie� to znaczenia, wyr闚nam jeszcze zako鎍zeniami skrzyde�, ale jak b璠zie oka瞠 si� w powietrzu.
Co do sk豉dania na rurach polecam ten patent zdecydowanie 豉twiej i precyzyjniej si� sk豉da, przynajmniej ja mam takie odczucia.MX-a te� tak sk豉da貫m.W planach takich otwor闚 nie by這 s� dodatkowo wyci皻e na moje 篡czenie
Edytowane przez Piotr K dnia 05.06.2025 19:36
Piotr Kubiak
Co do sk豉dania na rurach polecam ten patent zdecydowanie 豉twiej
Metoda fajna i mniej k這potliwa. A jak si� sprawdza przy oklejaniu ?
osobi軼ie jej nie stosowa貫m, bo wszystkie 瞠berka wycina貫m r璚znie i r闚ne wykonanie otwr闚 montazowych by這by trudne ,cho� wykonanalne.
Metoda fajna i mniej k這potliwa. A jak si� sprawdza przy oklejaniu ?
osobi軼ie jej nie stosowa貫m, bo wszystkie 瞠berka wycina貫m r璚znie i r闚ne wykonanie otwr闚 montazowych by這by trudne ,cho� wykonanalne.
Przy robieniu poszycia jak najbardziej, robi貫m tak Mx-a i rury monta穎we wyj掖em dopiero po oklejeniu bals�.
Ja nigdy nie wycinam element闚 sam, zawsze kupowa貫m gotowe elementy ci皻e laserem lub frezem, wi璚 faktycznie zrobienie samemu takich otwor闚 precyzyjnie mo瞠 by� k這potliwe.
A tak na marginesie to do sk豉dania najlepszy by豚y taki przyrz康 jak na filmie YouTube Video
Edytowane przez Piotr K dnia 06.06.2025 14:42
Piotr Kubiak
O, nie wiedzia貫m, 瞠 mirolek ma kana� na YT S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Czy ja wiem czy jest sens. Skrzyd豉 masz ju� praktycznie zmontowane. No ale jak masz mo磧iwo嗆 i ch璚i, to nie zaszkodzi. To ju� zale篡 od ciebie.
Nie robi貫m t� metod� to za bardzo nie chc� si� wypowiada�.
Ja swoje skrzyd豉 montowalem na desce i zdejmowa貫m je dopiero po ca趾owitym sklejeniu, ustawieniu k徠a zwichrzenia itp. Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c
Dla mnie budowanie takiego przyrz康u ma sens jak robisz te skrzyd豉 hurtem W pojedynczym przypadku da si� to zrobi� tradycyjnie na desce albo i na rurach, jak w Twoim przypadku. Poza tym te rurki u mirolka wg mnie s� za blisko siebie i s� zbyt cienkie, ale to moja opinia oczywi軼ie. Kolejny minus to, 瞠 trzeba "wycinanki" robi� pod taki przyrz康, wi璚 gotowe, ju� wyci皻e zestawy odpadaj�. Jedyny plus takiego rozwi您ania to mo磧iwo嗆 zrobienia dok豉dnie symetrycznych po堯wek p豉ta.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4