Zwykłą Oracower standard. Są też lżejsze ale czy przy tych gabarytach jest sens?
Edytowane przez robloz dnia 20.07.2020 22:03
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.
Dobrze Ci radzi ROBLOZ.
Ja ostatnio pokryłem swój modelik CAMEL ultracienką folią Solarfilm ultra-lite-iron (wcześniej kryłem takie Oracoverem, ale sporo nabierały ciała - niektóre elementy (stateczniki, skrzydła) nawet o 50-70% ).
Tu chciałem to zmienić i uzyskać jak najmniejszą wagę modelu.
Jest ona rzeczywiście ok. 4 razy lżejsza od Oracover i ma ciężar porównywalny do pokrycia japonką i po jej pomalowaniu.
Folia Oracover jest grubsza i ładnie kryje szczególnie na powierzchniach z balsy (wyrównuje).
Oczywiście potrzebne jest odpowiednie żelazko oraz dmuchawa gorącego powietrza do jej naprężenia.
Z dmuchawą trzeba uważać szczególnie na krawędziach połączeń, gdyż nieumiejętne jej używanie może je pościągać. Dlatego proponuję robić odpowiednie zakładki.
Edytowane przez xjm dnia 21.07.2020 15:17
Ja zawsze oklejałem oracoverem, najpierw łapiesz żelazkiem modelarskim po krawędziach, a potem naciągasz przestrzenie gdzie nie ma balsy. Pamiętaj żeby skrzydła itp oklejać z jednej i z drugiej strony a potem naciągać, bo już miałem akcje że statecznik wygięło Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat
Kupisz w OBI albo w LeroyM
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
A bez rurki nie można????
Kawałek płyty gipsowej jako deska montażowa i po problemie. To że tak sobie wymyślił projektant, to nie znaczy że tak trzeba. Można też tradycyjnie.
Makiety -PT 19
A myślisz, że lotki w modelach co budujemy to są prostokątne?
Ale ( mam nadzieję, że to nie ostatni model jaki budujesz ) po mału z czasem dojdziesz do wprawy.
Makiety -PT 19
Budowanie sprawia mi dużo satysfakcji więc napewno złożę coś innego i chyba już nawet wiem co . To mój pierwszy tak duży model więc faktycznie z wprawą jest jeszcze kiepsko, więc zanim coś skleję to muszę przemyśleć 10 razy. Na dwóch rurkach podpartych na klockach chyba będzie mi wygodniej.
Edytowane przez Piotr K dnia 31.08.2020 21:42
Piotr Kubiak
Bez wątpienia, ta metoda dużo ulatwia ( zwłaszcza gby skrzydło musi mieć zwichrzenie ) i pewnie może jej sam kiedyś użyję . Makiety -PT 19
Piotrek w momencie odtwarzanie filmu kopiujesz link i wklejasz będzie na YouTube bez potrzeby dodawania linku o ile dobrze pamiętam
Silniczek pracuje pięknie
Edytowane przez krzysiek11 dnia 25.09.2020 20:39