Kiedy ostatni raz widzieli軼ie model na uwi瞛i na naszym lotnisku? Ja nie pami皻am. Kiedy co� takiego pilotowali軼ie? Ja jeszcze nigdy! Ciekawo嗆 i ch耩 sprawdzenia w locie jednego z silnik闚 o kt鏎ych pisa貫m tutaj. A, 瞠 jak zwykle z czasem krucho to decyzja pad豉 na model Brzd帷 z ksi捫ki "Modele akrobacyjne na uwi瞛i"; . Plan闚 szkolnych modeli jest sporo, ale ten wydawa� mi si� na tyle prosty i szybki w budowie, 瞠 by貫m w stanie go w kilka wieczor闚 ogarn望 (zanim z reszt� opadnie pierwszy zapa� i model trafi do pud豉 na kolejne trzy sezony). Troch� listew, troch� styro. Skrzyd豉 ci皻e od szablon闚, manualnie (ploter wci捫 zakonserwowany czeka na uruchomienie). Zmieni貫m profil skrzyd豉 na NACA bo ten w planach by� jaki� taki...
Najtrudniejszy by� zbiornik- to raczej robota dla jubilera ni� dla pocz徠kuj帷ego modelarza - wysz這 jak wysz這, zobaczymy czy si� sprawdzi. Pokrycie z ta鄉y samoprzylepnej klejonej na zak豉dk�. Popychacz z aluminiowego tiga do spawania. Waga gotowego modelu to 290 g. Szukam teraz odpowiednich linek i trzeba b璠zie b喚dnik troch� pom璚zy�...
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg
Rewelka
To trzeba b璠zie kr庵 oczy軼i�
Linki mam - wezm� w niedziel�. Musisz sobie tylko r帷zk� dorobi� bo to si� niestety nie zachowa這.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Ja pami皻am. Pod koniec lat 70-tych przyje盥瘸li ludzie na kr庵 i puszczali takie modele. Nawet kiedy� by貫m z ojcem na zawodach modeli na uwi瞛i. Fajnie wygl康a p皻la takim modelem, mo積a go rozbi� o pas w momencie no i dosta� kr璚io趾a w g這wie od tylu obrot闚. Ch皻nie pomog� przy oczyszczaniu kr璕u.
Bywa貫m na tych zawodach - w roli widza oczywi軼ie
Nasz instruktor najpierw dawa� ceg喚 uwi您an� na sznurku i trzeba by這 j� w powietrzu utrzyma� kr璚帷 si� w k馧ko, a potem przej嗆 po linii narysowanej patykiem na szkolnym "boisku". Jak taki test przeszed貫� mog貫� zacz望 lata� na uwi瞛i. Mnie si� nie uda這 Tak, 瞠 zanim dostaniesz linki przywie� ceg喚 i kawa� sznurka S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Model szkolny super sprawa.
Ja, jak wiesz Aquariusie mam do czynienia co rok z takimi zawodami.
Przyznam, 瞠 i w tej klasie modelarstwa lotniczego technologia posun窸a si� znacznie do przodu. Czo堯wka polskich modelarzy (a my郵�, 瞠 nie tylko polskich) w tej klasie korzysta ju� tylko z naop璠闚 elektrycznych do tych modeli. Ale dodatkow� ciekawostk� jest samo 鄉ig這 - ba nawet dwa 鄉ig豉. Tutaj r闚nie� (podobnie jak w wyczynowym F3P) znalaz豉 zastosowanie przek豉dnia z dwoma przeciwbie積ymi 鄉ig豉mi. Ca豉 przek豉dnia mie軼i si� prawie w ko逍aku. O kosztach takich przek豉dni nie wspomn�. Oczywi軼ie do tego wszystkliego specjalne regulatory do silnik闚, aby gdy samolot leci pionowo do g鏎y dodawa造 mocy do silnika, a jak leci do do這, to aby moc by豉 odejmowana.
To tera幡iejszo嗆. ale pami皻am moje pierwsze przygody z modelarstwem lotniczym - dla przyzwoito軼i nie wspomn�, w kt鏎ym to by這 roku - to te� zaczyna貫m zabaw� z modelami na uwi瞛i.
Edytowane przez Andy dnia 22.08.2018 07:38
Andy
_____________________ DX6i, DX7, DX7S, DX9 - 2.4GHz
- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ci庵貫j budowie SZD 39 Cobra 17