Zobacz temat
RC P這ck :: Wie軼i z kraju i zagranicy :: Modelarskie
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 go嗆(ci)
 Drukuj temat
Aerografy -ABC-rc
lesiu7
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 12.10.2017 13:39
Awatar

modelarz

Post闚: 340
Data rejestracji: 15.11.14

Witam - pojawi造 si� w abc rc takie tanie aerografy - u篡wa� kto� takich ?? jakie� opinie ??
Je瞠li bym kupowa� - na co zwr鏂i� uwag� - z jak� dysz� model wybra� ??

https://abc-rc.pl...ski-tg-138
https://abc-rc.pl...ski-tg-138

A ten kompresorek by豚y wystarczaj帷y ?

https://abc-rc.pl...-aerografu

SlavikS
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 12.10.2017 14:45
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

Jak nie chcesz si� denerwowa� podczas malowania to nawet na to nie patrz Wink
Nie ma jak normalny, nawet tani, kompresor ze zbiornikiem powietrza i regulacj� ci郾ienia wyj軼iowego + aerograf z regulacj� podawanej farby i powietrza pod jednym palcem - co� takiego: https://tooles.pl...o_919.html
Do malowania aerografem potrzebny jest spory wydatek powietrza i taka b寮zina jak ten kompresorek z linku tego nie zapewni - no chyba, 瞠 wod� b璠ziesz malowa� Wink Jak masz warunki (warsztat gdzie mo瞠sz poha豉sowa�) to nawet si� nie zastanawiaj. Jak Ci wpadnie w 豉pki agregat od lod闚ki to masz w豉郾ie taki kompresorek Smile

Za te same pieni康ze masz dobry aerograf na AE: https://www.aliex...39764.html
Edytowane przez SlavikS dnia 12.10.2017 14:48
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

robloz
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 12.10.2017 16:36
Awatar

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08

Mia貫m kiedy� cos podobnego, pora磬a, chyba za tak jak pisal S豉wek malujesz wod� i modele 1:72.
Teraz mam kompresor z dw鏂h agregat闚 lodowkowych butli od gazu 10kg., maly pistolet lakierniczy i ci郾ienie do 3 atm.
Mog� malowa� nawet w nocy i go nie s造cha�. GrinOK:
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c

lesiu7
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 12.10.2017 19:53
Awatar

modelarz

Dzi瘯i za rady - my郵�, 瞠 moi s御iedzi prze篡li by ma造 kompresorek "lod闚kowy"Smile
Edytowane przez lesiu7 dnia 12.10.2017 19:53

AQUARIUS
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 13.10.2017 10:14
Awatar

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08

Zale篡 co chcesz malowa�. Te aerografy z link闚 S豉wka s� w豉郾ie do ma造ch modeli i moim zdaniem do RC si� nie nadaj�. Bardziej do precyzyjnych malowa� i to dosy� rzadk� farb�, i najlepiej rozpuszczalnikow� a nie wodn� (np. malowanie wodn� Pactr� to m瘯a...).

Te kt鏎e pokaza貫� wcale nie s� z貫 (a nawet jak na swoj� cen� bardzo dobre), ale:
- do wi瘯szych powierzchni, kt鏎e zazwyczaj i tak si� maluje cz窷ciowo maskowane i przy szablonach. Np. pokrycie ca貫go modelu rozp. ok. 130 cm dwusk豉dnikow� farb� w celu zabezpieczenia przed paliwem - spr鏏uj to zrobi� ma造m aerografem...
- nie posiadaj� regulacji podawanej mieszanki - jak w spraju wciskasz i leci.
- niestety zwyk造 lod闚kowiec tych aerograf闚 nie zasili - sprawdzi貫m. Mo瞠 podw鎩ny, ale to ju� si� robi� koszty no i instalacja elektryczna musi by� solidna przy rozruchu dw鏂h t這kowych kompresor闚.

Za to:
- maj� spory zbiornik (czego przy precyzyjnych aerografach si� nie stosuje)
- wi瘯sza wygoda u篡tkowania, zw豉szcza czyszczenie - ten z twojego linku wystarczy przela� rozpuszczalnikiem i przedmucha�, precyzyjne aerografy s� pod tym wzgl璠em bardziej wymagaj帷e. W豉軼iwie to g堯wnie si� je czy軼i i reguluje ni� malujeAngry Tak wi璚 je郵i kupisz aerograf precyzyjny, to kup r闚nie�, ten kt鏎y pokaza貫� - sam si� zdziwisz jak si� przyda.

Co do kompresora:
Ten 鄴速y kompresorek , kt鏎y pokaza貫� jest zdaje si� membranowy, a to s� urz康zenia raczej do inhalacji ni� do malowania -nie to ci郾ienie. I wcale nie s� ciche.
Je郵i mo瞠sz ha豉sowa� kub normalny kompresor 24 litry i pomaluje wszystko i wszystkim (tzn. w sensie modelarskimSmile). Je郵i nie, to proponuj� zainwestowa� w kompresorek typowy dla aerograf闚 ze zbiornikiem, automatem do wy陰czania i reduktorem, mo積a znale潭 takie dwut這kowe.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 13.10.2017 10:33
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg

SlavikS
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 13.10.2017 15:14
Awatar

Administrator

Post闚: 2050
Data rejestracji: 20.05.08

Nic doda�, nic uj望 Smile
Kolega pyta� o aerograf, wi璚 poda貫m aerograf - nie wiem czy chce nim ca造 model malowa� Wink Ja u篡wam tego maluszka do malowania oznacze� - do tego si� nadaje, cho� w hardcorowych czasach zdarzy這 mi si� nim pomalowa� ca造 model - ma造 Moth tak by� malowany Wink Do malowania modelu mam ma造 pistolet lakierniczy - lakiernicy m闚i� na to "zaprawkowy" z regulacj� rozpylanej wi您ki i ilo軼i podawanej farby.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

AQUARIUS
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 13.10.2017 15:54
Awatar

Moderator

Te� mam ten zaprawkowy (taki za 5 dych) jego g堯wna zaleta - maluje Smile. Mam te� ten aerograf z Twojego S豉wek linku - to s� pono� dobre podr鏏ki japo雟kiej Iwaty, kupi貫m par� miech闚 temu i jeszcze nie u篡wa貫m. Ale zak豉dam, 瞠 dzia豉. No i dwa ruskie aerografy jeden wci捫 do sprzedania jakby kto� reflektowa�, cho� nie s康z� Wink
Du瞠 model te� da si� malowa� aerografem(szturmowiki tak malowa貫m), ale je郵i si� to robi rozpuszczalnikowym lakierem i w pomieszczeniu to trzeba si� liczy� z wizyt� na ojomie a potem na oddziale p逝cnym.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 13.10.2017 15:57
C. Lindberg

robloz
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 14.10.2017 09:33
Awatar

Moderator

Post闚: 2462
Data rejestracji: 19.05.08

M鎩 kompresorek Grin

images82.fotosik.pl/856/f72a1e7d0404b0a2m.jpg

Maluj� tym (troch� brudne, ale jak si� nie wyczy軼i od razu to tak si� ma Frown )

images81.fotosik.pl/854/3dda5fcfffb6580fm.jpg

Malowa貫m tym sprz皻em wszystkie dotychczasowe makiety.

Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c

lesiu7
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 14.10.2017 18:23
Awatar

modelarz

Bardzo dzi瘯uj� za pomoc. Niestety to co Piszecie i to co mam ( ciasna kanciapa bez wentylacji) jak zwykle sprowadza mnie na ziemie .... . Troch� szkoda mi pieni璠zy na foli� i tak sobie my郵a貫m, 瞠 jak ju� ca貫 samoloty zaczynam robi� balsiane - to mo積a by je po prostu prysn望 farbk�, oczywi軼ie po u wcze郾iejszym zalaminowaniu i.t.d.
Edytowane przez lesiu7 dnia 14.10.2017 18:23

AQUARIUS
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 15.10.2017 01:00
Awatar

Moderator

Bez przesady. Te� mam kanciape (teraz nawet i tego nie) i jako� dawa貫m rade zaerografami itd. Zainwestowa貫m nawet w kompresor blacl& decker, kt鏎y w豉軼iwie stoi nieu篡wany. Jak sie nie da kompresorem to pi瘯nie si� maluje wa貫czkiem i wodnymi emaliami. Cicho, r闚no i nie 鄉ierdzi.
C. Lindberg

AQUARIUS
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 14.02.2019 12:38
Awatar

Moderator

Chcia豚ym nieco uzupe軟i� ten temat i podzieli� si� kilkoma wskaz闚kami - mo瞠 si� komu� przyda. Ot騜 ostatnimi czasy uda這 mi si� u篡wa� aerograf闚 Fengda DB138 i DB130 (tych opisanych powy瞠j) do r騜nych drobnych prac.

Na pocz徠ek DB138 - chyba najta雟zy z dost瘼nych aerograf闚. Dopiero doceni貫m jak doskona貫 jest to narz璠zie, zwa篡wszy stosunek ceny do mo磧iwo軼i. Musia貫m ostatnio nieco poratowa� framugi w domu, kt鏎e z帳 czasu nieco ju� nadwyr篹y�. Mia貫m farb� w okre郵onym RAL-u, ale jak si� okaza這 by豉 to farba wodorozcie鎍zalna. Aerograf DB-130 z zainstalowan� dysz� 0,5 mm oczywi軼ie sobie z ni� nie poradzi�-farba w konsystencji takiej, jaka zapewnia豉 jako takie krycie, nie chcia豉 si� przecisn望 przez dysz�. Po zaaplikowaniu jej do DB-138(mam wersj� z dysz� 0,8 mm - to WA烤E, BO S� ONE SPRZEDAWANE W R荅NYCH 吐EDNICACH) robota posz豉 elegancko. Obawia貫m si�, 瞠 m鎩 kompresor nie nad捫y z pompowaniem, ale obawy si� nie potwierdzi造. To malowania z przerwami okazuje si� by� wystarczaj帷y.
I informacja, jaka poda貫m wcze郾iej o braku mo磧iwo軼i regulacji strumienia farby jest jak si� okazuje nieprawdziwa. Mo積a ten strumie� spokojnie wyregulowa� wkr璚aj帷, lub wykr璚aj帷 dysz�, no i do tego regulacja ci郾ienie powietrza przy pomocy reduktora na kompresorze. Tak wi璚 spektrum mo磧iwo軼i tego banalnego pistoleciku okazuje si� by� ca趾iem spore. My郵�, 瞠 mo積a by si� nawet pokusi� o malowanie miniatur w skali 1:72, kt鏎e i tak si� w wi瘯szo軼i maskuje do malowania. Acha - ja przy swoim uszczelni貫m przy pomocy maskolu t� cz窷� metalow�, kt鏎a 陰czy si� z nakr璚an� pokrywk� na zbiorniczek - mam wra瞠nie, 瞠 t璠y zasysane by這 razem z farb� powietrze, kt鏎e powodowa這 "oscylacyjne" malowanie. No i jeszcze jedna wa積a rzecz - czyszczenie. DB138 ma na tyle du膨 dysz� i iglic�, 瞠 czyszczenie nie stanowi 瘸dnego problemu, nawet pod bie膨ca wod� i i zwyk陰 wyka豉czk�. Mo積a te� ju� dokupi� dysze innych 鈔ednic do tego aero.

Drugi z aerograf闚 DB130 (podr鏏ka s造nnej iwaty) to sprz皻 do malowania bardziej precyzyjnego. Z這篡貫m i pomalowa貫m ostatnio kilka plastik闚, np. takiego 鄉iglaka:

images92.fotosik.pl/124/72fd6b6a1673da14.jpg

images91.fotosik.pl/124/43242c9ea0bb46a7.jpg

Musia貫m ten aerografik troch� wyczu�, bo dawno nie robi貫m takich precyzyjnych malowa�. Sprawuje si� na 4, i to chyba troch� ze wzgl璠u na moje nik貫 w tej materii umiej皻no軼i. Ale ju� nauczy貫m si� jednego, 瞠 AEROGRAF MUSI BY� IDALNIE CZYSTY, A FARBA MUSI MIE� IDEALN� KONSYSTENCJ� i nie ma od tej regu造 odst瘼stw.
Maluj� Humbrolami olejnymi (bardziej ze wzgl璠u na sentymenty ni� na ich jako嗆...). Farby te trzeba bardzo dok豉dnie wymiesza� w puszce i to najlepiej drucianym mieszade趾iem na wkr皻arce - przez kilka minut, 瞠by pozby� si� glut闚. Potem dob鏎 konsystencji: nalewam do oaerografu rozpuszczalnika (najlepiej Wamodu) potem p璠zelkiem po troszku farby i sprawdzam krycie i strumie�, do momentu kiedy uznam, 瞠 te parametry s� w豉軼iwe do konkretnej roboty. Tu objawia si� niezwyk豉 zaleta tego aerografu - mieszaniny mo瞠 by� naprawd� znikoma ilo嗆 - co w przypadku malowania drobnych element闚 np. w skali 1:72 ma spore znaczenie. No i z do鈍iadczenia ostrzegam - tym aerkiem z ma造mi dyszami (02, i 0,3) bardzo trudno maluje si� wodnymi farbami, nawet mocno rozcie鎍zonymi z dodatkiem op騧niacza - farba po prostu zastyga na dyszy i iglicy, o ile w og鏊e do nich dotrze ze zbiornika.

No i mycie tego aero to masakra, cz窷ci s� drobne i delikatne, iglic� 豉two zgi望, dysz� 豉two zgubi� - ona ma ze 4mm d逝go軼i... Ale warto tej czynno軼i po鈍i璚i� sporo uwagi. dobrze jest te� wpu軼i� kropl� oleju (np. after run) na mechanizm spustowy.Tak czy inaczej uwa瘸m, obydwa aerografy za naprawd� niez造 sprz皻, przynajmniej w por闚naniu z moim starym poczciwym ruskim A2. Acha i je瞠li myjecie nitro (jak tak czasem robi�) to bez gumowych uszczelek!

I jeszcze jedna wskaz闚ka. Ka盥y z aerograf闚 na pocz徠ku proponowa豚ym roz這篡� na cz窷ci pierwsze, zapozna� si� z ich budow� i chocia瘺y z si陰 z jak� s� poskr璚ane-to wa積e przy demonta簑 i mo瞠 nam ocali� delikatne gwinty (np. dyszy w DB130). Zw豉szcza jak istnieje obawa, 瞠 w trakcie u篡tkowania co� mog這 si� zaklei� zaschni皻� farb�.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 14.02.2019 13:39
C. Lindberg

Przeskocz do forum:
statystyka