|
Akumulatory Lipo - Zamieszanie z informacjami
|
| rckuba |
Dodany dnia 28.04.2016 12:25
|
modelarz

Post闚: 1
Data rejestracji: 15.02.16
|
Hejka,
Jestem tutaj nowy, staram si� szuka� informacji, kt鏎e mog造by mi pom鏂 z這篡� w ko鎍u sw鎩 pierwszy model. Jestem uparty i oczywi軼ie nie mog� kupi� gotowca tylko jad� z wersj� KIT. Mam ju� wi瘯szo嗆 rzeczy. Teraz moje pytanie, czy normalna 豉dowarka mo瞠 豉dowa� akumulator lipo? Czy musi by� jaka� specjalna? Znalaz貫m taki art: http://abc-modele...um-wiedzy/ i tutaj co� pisze o tych 豉dowarkach, lecz nie nale膨 one do najta雟zych
Edytowane przez rckuba dnia 28.04.2016 12:25 |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 28.04.2016 13:30
|

Administrator

Post闚: 2051
Data rejestracji: 20.05.08
|
Witaj,
Co to jest "normalna" 豉dowarka?
Musisz mie� 豉dowark�, kt鏎a ma tryb 豉dowania akumulator闚 LiPo. Wszystko w temacie. ζdowarek na rynku jest sporo. Wydaje mi si�, 瞠 Adrian (lopez16) mia� ostatnio na zbyciu Accucell-6 w dobrej cenie.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4 |
| |
|
|
| lopez 16 |
Dodany dnia 28.04.2016 18:16
|
modelarz

Post闚: 667
Data rejestracji: 04.09.08
|
Nadal mam
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat |
| |
|
|
| xjm |
Dodany dnia 28.04.2016 20:59
|
modelarz

Post闚: 124
Data rejestracji: 10.01.16
|
RCKUBA, a czyta貫� artyku� do kt鏎ego poda貫� link? Tam pisze. LiPo to nie jest "normalny" akumulator (chyba chodzi Ci o 1,2V - NiMH czy NiCd). Napi璚ie pojedynczej celi LiPo to 3,7V. Akumulatorki te maj� bardzo ma陰 rezystancj� wewn皻rzn�, co pozwala uzyskiwa� z nich bardzo du篡 pr康. Lecz s� jednocze郾ie bomb� przy nieumiej皻nym wykorzystywaniu lub awarii.
Niekoniecznie 豉dowarki kosztuj� krocie - zale篡 do jakich akumulator闚 (ile celi, jaka pojemno嗆). Dla mniejszych pojemno軼i mo積a kupi� 豉dowark� 2-3 celkow� z balancerem za kilkadziesi徠 z� ( http://allegro.pl...55715.html ) |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 28.04.2016 21:14
|

Administrator

|
Szkoda kasy i akumulator闚 na takie 豉dowarki.
Jak doliczysz przesy趾� to prawie za te same pieni康ze b璠ziesz mia� porz康nego, mikroprocesorowego Accucella od Adriana. ζdowarka ma wy鈍ietlacz i wszystko na niej wida� co dzieje si� z pakietem w ka盥ej fazie 豉dowania.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| robloz |
Dodany dnia 28.04.2016 21:20
|

Moderator

Post闚: 2463
Data rejestracji: 19.05.08
|
Bierz od Adriana lub np. tak�:http://allegro.pl...43041.html
Mia貫m j� i nie by這 nigdy problem闚.
Edytowane przez robloz dnia 28.04.2016 21:20
Makiety -PT 19, Piper J3 CUB
Budowa- PZL P11c |
| |
|
|
| xjm |
Dodany dnia 28.04.2016 22:12
|
modelarz

Post闚: 124
Data rejestracji: 10.01.16
|
SlavikS patrzy na ca這kszta速 z innego poziomu Oczywi軼ie lepiej by� zdrowym i bogatym ni� ...
Rckuba pisze, 瞠 dopiero zaczyna sw� przygod� z modelarstwem, nie napisa� od czego (za這篡貫m, 瞠 od prostego, niewielkiego modelu), dlatego poda貫m co� bud瞠towego.
Mam kilka 豉dowarek (r闚nie� tych prostszych z automatyk�) i r闚nie� z nimi nie by這 nigdy 瘸dnego problemu.
Wszystko zale篡 od kasy. |
| |
|
|
| SlavikS |
Dodany dnia 29.04.2016 07:29
|

Administrator

|
xjm napisa�/a:
Wszystko zale篡 od kasy.
安i皻e s這wa
To by豉 tylko moja rada. Mo瞠 skorzysta� lub nie. Nie m闚i�, 瞠 proste 豉dowarki nie dzia豉j�. Dla mnie jednak informacje wy鈍ietlane na 豉dowarce w trakcie 豉dowania s� bardzo istotne i uwa瘸m, 瞠 warto w tak� opcj� zainwestowa� tym bardziej, 瞠 jest do wzi璚ia w okazyjnej (moim zdaniem) cenie. Pakiety s� stosunkowo drogie, wi璚 warto je odpowiednio traktowa� podczas 豉dowania. 妃iem twierdzi�, 瞠 dobra 豉dowarka przed逝篡 czas 篡cia pakietu, co przek豉da si� na zwrot z inwestycji. Wszystko zale篡 od tego, czy nasz szanowny kolega zamierza d逝瞠j pobawi� si� modelami czy to jednorazowy strza� 
A i jeszcze jedno - do Accucella potrzebny jest zasilacz (np. od laptopa) - trzeba to wzi望 pod uwag� w kalkulacji.
S豉wek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
| |
|
|
| AQUARIUS |
Dodany dnia 29.04.2016 08:14
|

Moderator

Post闚: 1684
Data rejestracji: 07.10.08
|
Hmm, Autor pisze, 瞠 zamierza zbudowa� sw鎩 pierwszy model, ale nie napisa� jaki... Mo瞠 chodzi o auto lub 堯dk�? Z tego co wiem co w nich jeszcze u篡wa si� NiMh. A co do 豉dowarki to potwierdzam podpowiedzi koleg闚 - warto do這篡� par� z這tych i kupi� 豉dowark� wielofunkcyjn� - zw豉szcza, 瞠 takie 豉dowarki obs逝guj� w豉軼iwie WSZYSTKIE rodzaje akumulator闚, a zapewniam, 瞠 to jest przydatne (np. do 豉dowania akumulator闚 do zabawek lub wkr皻arki, akumulatora 瞠lowego do panelu startowego itd.)
Sam sta貫m przed wyborem, a 瞠 ka盥a z這t闚ka ma znaczenie to w ko鎍u po d逝gich rozwa瘸niach i por闚nywaniu kupi貫m 豉dowark� equilibrum - to nie jest wysoka p馧ka, a ma jeszcze par� przydatnych funkcji np. jako zasilacz warsztatowy. Ma te� z陰cze usb do pod陰czenia do komputera. No i ma w komplecie zasialacz 220V! Nie 瘸逝j�.Z reszt� wi瘯szo嗆 takich 陰dowarek ma podobne funkcje - mam wra瞠nie, 瞠 oparte s� na jednym uk豉dzie i r騜ni� si� tylko obudow� no i cen� oczywi軼ie.
Edytowane przez AQUARIUS dnia 29.04.2016 08:23
"Gdybym mia� wybra�, wola豚ym ptaki ni� samoloty "
C. Lindberg |
| |
|