Zobacz temat
RC Płock :: Sprawy bieżące :: Umawiamy sie na latanie
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Modelarnia - pracownia
SlavikS
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 24.01.2016 10:59
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 20.05.08

Marcin,
Sam sobie przeczysz - musimy to poważnie przegadać.
AQUARIUS napisał/a:
Jako stowarzyszenie moglibyśmy się ubiegać o środki z funduszy unijnych (Artbem tak robi), startować w konkursach grantowych oraz ubiegać się o 1% podatku.

Wszystko o czym piszesz jest możliwe w ramach AZM - AZM jest STOWARZYSZENIEM! Może się ubiegać o to wszystko, tylko ktoś musi się tym zająć. Z samego faktu założenia stowarzyszenia nic nie wyniknie - pieniądze same z nieba nie spadną. Jak będziesz chciał pozyskać fundusze na działalność sekcji modelarskiej to na 100% nikt Ci nie będzie przeszkadzał, wręcz pomoże - piszę z doświadczenia bo takie fundusze pozyskuję na zawody ESA - Janek podpisuje pisma, które przygotowuję i nie mam z tym najmniejszego problemu. Regulamin sekcji - jakbyś go przeczytał - zakłada, że pozyskane na działalność sekcji fundusze są do dyspozycji sekcji. Tak z resztą było w poprzednich latach - wydatki na zakupy odliczaliśmy z kwoty pozyskanych funduszy.
Piszesz o 1% - pytanie kto Ci wpłaci? W zeszłym roku proponowałem wpłaty na AZM. Z modelarzy przekazałem tylko ja i Piotrek z rodziną (te fundusze zasilają budżet sekcji). Pamiętasz co pisałeś w zeszłym roku na ten temat? Ja każdy wybór szanuję - faktem jest, że ludzie wolą przekazywać na pomoc w jakichś losowych nieszczęściach, a nie na modelarskie stowarzyszenia.
AQUARIUS napisał/a:
Po co mi sekcja modelarska i regulamin sekcji specjalnościowej, skoro w studwudziestotysięcznym mieście nie ma nawet jednej modelarni z prawdziwego zdarzenia? Jak do tej pory nie był to dla mnie problem, ale niebawem będzie. AZM mi w tym nie pomoże, bo ma poprostu ważniejsze problemy.

Modelarni nie ma bo nie ma się komu tym zająć - jak założysz stowarzyszenie to sytuacja się zmieni? Właśnie o tym piszemy w tym wątku. Kto się podejmie na POWAŻNIE poprowadzić modelarnię? Jak się taki ktoś znajdzie to AZM na pewno nie będzie miał nic przeciwko temu bo to działalność statutowa, a poza tym AZM to nie jakiś twór obok nas - AZM tworzą jego członkowie, między innymi my.

Poza tym, tak mi teraz przez myśl przeszło, że jedna modelarnia w Płocku jest - PSS Zgoda. Nie wiem czy ona jest czy nie jest z prawdziwego zdarzenia, ale dzieciaki z tej modelarni startują w zawodach i święcie latawca. Pewnie Krzysiek by się nie obraził jakby mu pomóc ją prowadzić i i trochę rozwinąć - np. doposażyć w narzędzia i poszerzyć zakres o pianki, ESA, RC ....

Praktycznie większość modelarzy aktywnie piszących na tym forum jest członkami AZM - czyli ilu, trzech czy czterech - trochę mało...

No to w takim wypadku z kim chcesz to stowarzyszenie zakładać?
Wszystko zależy od nas - jak chcemy coś sensownego zrobić to mamy prostą i jedyną (moim zdaniem) drogę - trzeba ożywić sekcję modelarską AZM, a nie plątać się w prawne aspekty działalności oddzielnego stowarzyszenia liczącego 10-15 osób, o ile się tylu znajdzie.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4

AQUARIUS
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 24.01.2016 15:11
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 07.10.08

rzeba ożywić sekcję modelarską AZM

Masz na to lepszy pomysł niż modelarnia?
"Gdybym miał wybrać, wolałbym ptaki niż samoloty "
C. Lindberg

Andy
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 25.01.2016 14:28
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 07.12.08

Pewno Szanowny AQUARIUS mnie niezbyt polubi, ale przyznam Sławkowi rację:
trzeba ożywić sekcję modelarską AZM, a nie plątać się w prawne aspekty działalności oddzielnego stowarzyszenia liczącego 10-15 osób

- coś w wiem w tym temacie:

Andy - przewodniczący SM AR
Edytowane przez Andy dnia 25.01.2016 14:31
Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gifrcradom.pl/admin/foto/corsair4.gif

- T-REX 500 ESP - AirWolf
- T-REX 500 GF - Hughes 500E
- Beechcraft-Bonanza 15E ARF
- Katana MD - Precision Aerobatics
- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM
- Pitts Python - Haikong Model
- w ciągłej budowie SZD 39 Cobra 17

AQUARIUS
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 25.01.2016 18:09
Awatar

Moderator

Andy bardzo Cię lubię. SM - czy to skrót od Sekcja Modelarska czy Stowarzyszenie ModelarzyCool? Jak się spotkamy to opowiesz co i jak, ale póki co to temat chyba się wyczerpał. Za mało konkretów za dużo sekcji srekcji. Na własną rękę podpytam w paru miejscach jak coś mi się uda zbadać to napiszę. Oczywiście będę pytał jako członek AZM!
Edytowane przez AQUARIUS dnia 25.01.2016 18:15
C. Lindberg

Andy
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 25.01.2016 18:35
Awatar

modelarz

SZANOWNY AQUARIUSIE,
SM to Sekcja Modelarska AR, której to zostałem najpierw z-cą przewodniczącego, a od początku zeszłego roku przewodniczącym. Podobnie jak i w AZM-ie trzeba było trochę nakładu pracy i spotkań, aby wszystko zorganizować i ułożyć - ale udało się - OK
Edytowane przez Andy dnia 25.01.2016 19:06

- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM

AQUARIUS
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 25.01.2016 18:43
Awatar

Moderator

No ale co się właściwie udało?
C. Lindberg

Andy
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 25.01.2016 19:06
Awatar

modelarz

A co się udało?
- mamy miejsce do latania
- mamy ubezpieczenie OC na uprawianie naszego hobby (podobnie jak i w AZM-ie)
- mamy modelarnię do dyspozycji i jak ktoś ma potrzebę to może spokojnie z niej korzystać
- mamy poparcie AR, no i oczywiście partycypację Zarządu AR i Dyrektora AR w kosztach, w organizowaniu wszelkich zawodów i przedsięwzięć modelarskich. W zeszłym roku organizowaliśmy kolejną edycję zawodów z cyklu PP modeli latających na uwięzi w kat. F2B, w tym roku przymierzamy się do następnej
- mamy pomoc AR w wałowaniu pasa modelarskiego i przy okazji zawodów w koszeniu większych powierzchni za zaplecze zawodów,
- mamy zapewnione przez AR zniżki hotelowe dla zawodników uczestniczących w zawodach
- mamy zapewnione zniżki na catering dla uczestników zawodów
- mamy zapewnione puchary, dyplomy i plakaty dla zwycięzców w zawodach
- mamy w sezonie zimowym halę sportową na spotkania modelarskie, na użyczenie której umowę z radomskim MOSiR-em podpisał Dyrektor AR i się wcale nie ociągał.

Myślę, że jeszcze parę punktów znalazłoby się, w tym wachlarzu "mamy".
Czy to mało? Myślę, że o to właśnie chodzi. AR jest zadowolony, a my mamy gdzie oddawać się bezpiecznie naszemu hobby.

A odnośnie poszukiwanego pomieszczenia na modelarnię - pracownię może warto byłoby udać się w towarzystwie przedstawiciela Zarządu AZM-u na negocjacje do Urzędu Miasta. Może tzw. "Miasto" ma pomieszczenie, które mogłoby udostępnić na ten cel. My właśnie korzystaliśmy z takiego pomieszczenia na modelarnię. Teraz weszliśmy tym zakresie, w kooperację z 42. Bazą Lotnictwa Szkolnego na Sadkowie - no i jakoś wszystko hula. No ale trzeba temu poświęcić trochę czasu.
Trzymam kciuki dalej za sukces w temacie.
Edytowane przez Andy dnia 25.01.2016 19:11

- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM

AQUARIUS
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 25.01.2016 19:35
Awatar

Moderator

Fiu fiu! A ta modelarnia to typowo szkoleniowa z instruktorami itd., czy taka raczej dla dorosłych?
C. Lindberg

Andy
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 25.01.2016 19:41
Awatar

modelarz

Modelarnia jest z instruktorami (pasjonatami i emerytami - w tym przypadku mamy trochę szczęścia), która kształci młodzież w rzemiośle modelarskim. Na zajęcia przychodzi ok. 5 -7 sztuk młodzieży w wieku szkoły podstawowej,

- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM

robloz
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 25.01.2016 22:16
Awatar

Moderator

Data rejestracji: 19.05.08

Zaplecze i pomoc do pozazdroszczenia.
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.

SlavikS
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 26.01.2016 08:38
Awatar

Administrator

Nie trzeba zazdrościć tylko brać się do roboty.
My też większość z tych "przywilejów" mamy tylko jakoś nikt ich nie docenia (przypomnę, że OC i kilka innych pomysłów mieliśmy wcześniej niż AR i to chłopaki za naszym przykładem poszli tą drogą), a możemy mieć więcej - trzeba tylko chcieć.
Konieczne jest zebranie sekcji modelarskiej !!!!! Nie działajmy indywidualnie, na żywioł i na oślep - to trzeba skoordynować. Na początek proponuję lekturę regulaminu działania sekcji specjalnościowych AZM żebyśmy mieli o czym rozmawiać.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

robloz
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 26.01.2016 09:25
Awatar

Moderator

To kiedy zebranie?
Makiety -PT 19
Budowa- Zlin Z 37 Cmelak.

SlavikS
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 26.01.2016 09:58
Awatar

Administrator

Na pewno po feriach. Ustalę termin z Dyrekcją i dam znać.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

lopez 16
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 26.01.2016 11:56
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 04.09.08

Regulamin przeczytany Smile
Edge 2.20 - w budowie
Xeno multiplex
Flamingo
Hydroboat

SlavikS
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 04.03.2016 21:08
Awatar

Administrator

Dostaję na maila biuletyn Aeroklubu Polskiego. W dzisiejszym było między innymi coś takiego:

Podręcznik dla zakładającego modelarnię lotniczą
We współpracy z Komisją Modelarską przygotowywany jest podręcznik stanowiący kompendium wiedzy niezbędnej dla zakładającego nową modelarnię lotniczą. Podręcznik ten będzie również zawierał informację o zasadach prowadzenia zajęć w modelarni lotniczej. Po zakończeniu prac nad podręcznikiem przeprowadzimy wspólnie z władzami samorządowymi i oświatowymi ogólnopolską akcję jego wdrażania i efektywnego wykorzystania przy uruchamianiu i prowadzeniu nowych modelarni lotniczych.

Druga sprawa - sekcja modelarska AZM i zebranie.
Prowadzę intensywne rozmowy z Prezesem Zarządu AZM w temacie zmiany zapisów Regulaminu Sekcji Specjalnościowych
Aeroklubu Ziemi Mazowieckiej. Bez zmiany zapisów tego dokumentu nie ma sensu robić zebrania. Napiszę w skrócie o co chodzi. W aktualnym kształcie regulamin powołuje się na zapisy statutu AZM w kwestiach prowadzenia zebrań. Statut daje prawo do głosowania członkom zwyczajnym i honorowym. Członkowie stowarzyszeni, a takich, jak doskonale wiecie, jest w naszej sekcji znakomita większość, nie mają prawa głosu. Z uwagi na powyższe to możemy się spotkać i sobie pogadać, ale nie podejmiemy żadnych formalnych decyzji, a powinniśmy zacząć od zebrania, na którym zostanie wybrany zarząd sekcji.
Przez te kilka już lat istnienia RC Płock działalność naszej grupy mimochodem zewoluowała w działalność pod auspicjami AZM i nie ma co zaklinać rzeczywistości - tylko działając w organizacji, która ma osobowość prawną i jakąś rozpoznawalną markę możemy coś konkretnego zrobić. Mam tu na myśli np. organizację zawodów, modelarni czy innych eventów, na które potrzebne są jakieś pieniądze. Skoro już się tak stało, że praktycznie wszyscy czynnie latający na naszym lotnisku są członkami AZM to nie ma sensu powoływać jakiegoś tworu typu osobne stowarzyszenie. Już od kilku lat załatwiam sponsoring naszych zawodów ESA właśnie przez wystąpienia firmowane przez AZM - osobom prywatnym żadna firma kasy nie przeleje. Współpraca z Zarządem układa się bardzo dobrze - takiej współpracy i zrozumienia dla potrzeb modelarzy koledzy z innych miast nam zazdroszczą (wielokrotnie słyszałem to na zawodach).
Reasumując - przedstawiłem Zarządowi projekt regulaminu ze zmienionymi zapisami w taki sposób aby każdy członek sekcji niezależnie od tego czy jest zwyczajny czy stowarzyszony miał takie samo prawo głosu na zebraniach sekcji i mógł pracować w jej władzach. Mam nadzieję, że ta nowelizacja przejdzie mimo lekkiego oporu niektórych Członków Zarządu wynikającego chyba z niezrozumienia powodów, dla których chciałbym te zapisy zmienić Wink Dziś jeszcze raz wyjaśniłem Prezesowi o co chodzi. Jak będzie trzeba pójdę na posiedzenie Zarządu i będę przekonywał.
Nie wrzucam projektu regulaminu bo aktualnie Członkowie Zarządu korespondencyjnie się nad nim znęcają Smile
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

Andy
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 07.03.2016 06:47
Awatar

modelarz

I tak trzymaj - OK

- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM

AQUARIUS
#37 Drukuj posta
Dodany dnia 29.06.2016 16:25
Awatar

Moderator

Czy coś może drgnęlo w temacie? Robimy zebranie?
C. Lindberg

SlavikS
#38 Drukuj posta
Dodany dnia 29.06.2016 17:24
Awatar

Administrator

Niestety, jeżeli chodzi o dokumenty to Zarząd AZM upodabnia się do aktualnej władzy - uważa, że to co sam napisał i przyjął na posiedzeniu jest najlepsze, więc po co to zmieniać? I tak każdy ma to w "poważaniu", więc regulamin sobie jest bo formalnie być musi natomiast przestrzegać go nie trzeba i sekcje pracują i podejmują decyzje jak chcą i kiedy chcą. Ja mam do tego inne podejście, no ale to moje zdanie - widocznie jestem w mniejszości Smile Pewnie są inne ważniejsze sprawy, którymi Zarząd musi się zająć w pierwszej kolejności. Niestety aktywność modelarzy na zebraniach AZM jest żadna - przychodzę ja i Pan Wojtek, więc co możemy uzyskać?
Co do zebrania, to w tej sytuacji może go zwołać Dyrektor AZM albo przewodniczący sekcji czyli Pan Wojciech Krzywiński - stosując konsekwentnie obowiązujący regulamin sekcji specjalnościowych Smile
Ja powiem szczerze, że takie podejście do sprawy ostudziło moje nadzieje na rozkręcenie działalności sekcji modelarskiej, więc więcej w tych sprawach nie będę do drzwi Zarządu pukał.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz

Andy
#39 Drukuj posta
Dodany dnia 30.06.2016 06:20
Awatar

modelarz

Frown

- F4U-1D Corsair 50 ARF
- EXTRA 300 MM

Grabos
#40 Drukuj posta
Dodany dnia 01.07.2016 18:39
Awatar

modelarz

A to już modelarni dla "dorosłych" nie może być? Muszą być konkretnie dzieciaki? Może miasto miało by wolny lokal?
Bez taśmy i tak nie poleci...

Przeskocz do forum: