Zabrałem się za błyskawicę II jest to mój pierwszy model z skrzydłami wręgowymi i bez instrukcji krok po kroku - dlatego budzi we mnie pierwotny lęk Wykonał go wcześniej użytkownik Thomas na tymże Forum i model mi się tak spodobał, że postanowiłem go spróbować zrobić.
Zakupiłem gazetę z planami ale oprócz tego - Tomek okazał się bardzo fajnym, pomocnym człowiekiem i udostępnił mi plany.
Wymiary : rozpiętość 100 cm, długość 85 cm
Wyposażenie do tego ptaszka to :
Silniczek : GT2210/09 KV1780 - 220W Silnik Emax ( ma tylko 28 mm średnicy ale i tak....ciasno)
Serwa : TowerPro SG-92 Carbon 9g - x4
Reg.: ESC ABC-Power Pro-30A 2-4S - BEC 2A
W zależności od tego jak wyjdzie mi wagowo- mam zamiar włożyć do niego pakiet:
3s 25c 1600 lub 2200
Kreślonko:
Wręgi:
Listewki:
W planach ich nie było, ale jakoś trzeba było ten kadłub usztywnić. Jak będę robił ją kolejny raz to dam deko niżej wtedy silnik wejdzie bez problemu.
Kadłub:
Skrzydło:
Parka Błyskawic:
Powoli zaczynam upychać wyposażenie i programik do obliczania sc pokazał mi coś takiego :
Wyliczyło 70-pare mm od natarcia - ale w, którym miejscu mam to mierzyć jeżeli skrzydełko jest ścięte? Czy liczyć to od najdalej do przodu wysuniętego punktu skrzydła?
Edytowane przez lesiu7 dnia 19.05.2015 09:32
Co do SC to wystarczy odmierzyć 1/3 długości od natarcia.
He widzę że barwy bardzo podobne do mojej.
Ja właśnie swoją oklejam papierem po małym wypadku w bagażniku Tomek
Ja też o tym myślałem ale jak już zobaczę czy potrafię tym latać- na razie to wersja testowa.
P.s. Tomku jak rozwiązałeś sprawę z chłodzeniem silnika bo widziałem, że w swoim zabudowałeś przód do samego kołpaka.
P.s.2 Gdybyś mógł zważyć swoją bestię przed oklejeniem i po i potem jeszcze po malowaniu to by mi pomogło oszacować czy starczy mi mocy na upiększanie
Edytowane przez lesiu7 dnia 20.05.2015 08:50
Między kadłubem a kołpakiem mam pierścień a w min wlot powietrza
Otwory we wrędze silnika i wylot na końcu kabiny
Nie wiem jak skutecznie to działa ale jak narzie nic się nie spaliło. Latałem w gorące dni na pełnym gazie więc chyba działa
Co do ważenia to jest problem bo model mam juz prawie oklejony zostało jedne skrzydło do oklejenia no i malowanie. U mnie jest tyle mocy że o to sie nie martwie. Tomek
No ja do swojej muszę zamówić większy pakiecik np.2200 bo żeby ją wyważyć to muszę dokładać pod śmigło coś takiego
Ogólnie jak samolocik zacznie już latać jak poustawiam wszystkie kąty itp. to postaram się poprawić jej wygląd. Bo w tej chwili dumny z siebie nie jestem - ale tragedii też nie ma.
Niestety raczej nie, wyważam do góry nogami, długość 7 cm mierzona od początku skrzydła po kadłubie.
Przegiąłem trochę z grubością ogona - zamiast jednej płyty depronu 5 mm to ja skleiłem do kupy 5-tkę i 3kę bo chciałem żeby był bardziej sztywny, i jest ale.... stąd problemy z wyważeniem. Z tym kamlotem wyszedł mi 770 gr.
A silnik ma niby ciąg max: 970g
(Zalecana masa modelu [g]: 600 ÷ 1200)
Chyba włożę jednak ten większy pakiet bo wolę wozić baterię niż kamień.
Panowie z braku bezwietrznej pogody mam zamiar zbudować jeszcze "Deltę w 120 min" , stąd pytanie - czy muszę zamawiać śmigło pchające czy zwykłe założyć "tył na przód" ???
Edytowane przez lesiu7 dnia 24.06.2015 14:50
Mimo krótkiego żywota tegoż dzieła mam zamiar odbudować jej przód i się nie poddawać bo ta chwilka lotu dała mi bardzo dużego kopa adrenaliny.
Samolot bardzo zwinny i fajny, ciasno wchodził w zakręty i nie mam pojęcia dlaczego spadł, może to silnik - ale wykaże to sekcja. Jestem jeszcze cienki w drążkach.
Za ciężki, musi mieć prędkość - inaczej przepada i idzie w klasyczny korek.
Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4
Ten kawałek filmiku pokazuję, że błyskawica lata. Dorobiłem małe winglety, przedłużyłem przód o 4 cm, więc dała się wyważyć z pakietem 1500. Teraz waży 730g. i lata wyśmienicie. Jak uda mi się nagrać lepszy filmik to wstawię.
Edytowane przez SlavikS dnia 31.08.2015 12:15
Prawdopodobnie za lekko wyrzuciłem samolot, wzbił się na 10m. , po czym zwalił się na skrzydło, i wbił się w mrowisko ( to dziwne bo powinno zamortyzować upadek)
Edytowane przez lesiu7 dnia 04.09.2015 15:49
lesiu7 napisał/a:
Prawdopodobnie za lekko wyrzuciłem samolot, wzbił się na 10m ...
- niezły rzut - 10 m w górę, ale faktycznie może za lekko Sławek
------------------------
DX6i - 2.4GHz
EXTRA 330S, Moth Minor 1:8, P-51D (Micro), Moth Minor 1:5, Klemm KL-35D
Combat ESA: MIG-3, KI-61, Fokker DVII, Ki-94, P-51
Na warsztacie: Moth Minor 1:4