Zima upływa mi na mozolnym wykańczaniu piętra rozbudowywanego domu (takie codzienne hobby, hydraulika, ściany, karton-gipsy, elektryka) co wykańcza mnie głównie finansowo.
Pomimo tych "przeszkód" zszedłem parę razy do piwnicy:
FPV Rasy Glider dostał nowe sterowanie - moduł Automatycznego pitlota i NaEkranowyPokazywacz (OSD) rodzimej produkcji - Pitlab i Zbiga upchnąłem w wydrążoną kabinkę. Chcąc poprawić aerodynamikę zamontowałem kamerę na kabince (była wcześniej na 13cm wieżyczce za kabiną a na ogonie mam GPS i nadajnik AV. Reszta elektroniki siedzi w środku. Model powinien być mniej cegłowaty.
Sam easy glider jest już wymęczony lotami w ubiegłym sezonie ale jeszcze sezon musi dać radę. W razie czego mam dużo elementów zapasowych od Lyzina.
Do tego powstał mechanizm Tropiciela Antenowego (Antenna Tracker) na sterowniku Zbig'a (tego od OSD i AP), elementów mechanizmu by Boro09(rc-fpv.pl) i anteny wciętej z blachy mosiężnej dzięki masówce zorganizowanej przez Zeman0 (rc-fpv.pl)
Żeby nie było że to koniec to powstaje jeszcze Stacja Naziemna (GS - Ground Station) w której jest już monitor z ekranem 15,6 cala (wejście HDMI,AV,USB,VGA), w drodze jest Archos 405 który będzie nagrywać obraz z gogli/TV, oraz będzie rozdzielacz zasilania 6 i 12V, akumulatory, woltomierz.
Brak Archosa uniemożliwia mi dokończenie dołu walizki. Paczka z Niemieckiego Ebaya idzie w tempie paczki ekonomicznej z Chin (sterownik do LCD w walizce szedł 9 dni)
Małym updatem do zestawu będzie zamówiona wersja testowa nowego GS produkcji Zbig i Pitlab(rc-fpv.pl/rc-cam.pl).
Jest co całkiem nowe urządzenie będące sterownikiem Tropiciela Antenowego (Antenna Tracker) i Różnorodnikiem (Diversity) w jednym. To urządzenie miało premierę na dniach.
Od maja zacznie mi się niezły "Sajgon" - rodzi mi się drugi potomek, do tego drugie pół domu(drugie piętro) czeka nieruszone więc nie wiem jak jeszcze mam znaleźć czas na latanie.
...a gdzie jeszcze marzenie o lataniu motolotnią,paraglidem, szybowcem czy samolotem - poza zasięgiem finansowym i czasowym - pozostanie na liście "To do"(Tu du) na drugą połowę życia(chyba że sprzedam 2 nerki, serce i 2 rogówki na czarnym rynku).
Edytowane przez Bienias dnia 21.03.2013 22:50
Witaj w klubie chłopie!Ale Potomek ważniejszy, remont "jakoś" się zrobi, a polatać zdążysz. Mowię ci to ja- od kilku godzin podwójny ojciec, z kilkoma rozgrzebanymi modelami na warsztacie, niedokończonym szkoleniem szybowcowym i dopiero co skończonym remontem mieszkania. Faceci mają przechlapane
A tak swoją drogą to fajny radar zmontowałeś!
Edytowane przez AQUARIUS dnia 21.03.2013 23:04
"Gdybym miał wybrać, wolałbym ptaki niż samoloty "
C. Lindberg