Zobacz temat
 Drukuj temat
Przebudowa Easy Glidera FPV
Bienias
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 11.01.2013 12:51
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 07.07.10

Zima, nie chce mi się marznąć więc nie latam. A może by zrobić zestaw którym mógłbym latać siedząc w ciepłym samochodzie? Zainspirował mnie Magneto i jego setup...
Po kolei co się dzieje w piwnicy:
1. Zmieniłem OSD i Autopilota z FY-31AP i Remzibi OSD na OSD i Autopilot by Zbig i Pitlab - nasza rodzima produkcja z gigantycznymi możliwościami... w tym sterownikiem anteny śledzącej. OSD Remzibiego trafi do jakiegoś drugiego rekraacyjnego latadła, do którego mam już wszystkie podzespoły.
2. Mam już sterownik anteny sledzącej, więc teraz moja Yagi długodystansowa będzie patrzeć zawsze w stronę modelu.
3. kupiłem uszkodzony telewizor LCD 15'' po to żeby bebeszki wrzucić do walizki.

Ponieważ mój Easy podczas rozbudowy stracił dużo ze swojej aerodynamiki, ile się da wraca do środka. Wyrzucam pakiet video i elektronika będzie zasilana z jednego pakietu 3200mAh. Kamera wraca na kabinę lub za kabinę ale już bez tego wysokiego uchwytu, który był pierwotnie miejscem montażu silnika a później mocowaniem kamery.

Roboty dużo, ale mam nadzieję ze polatam jeszcze tej zimy. Na ciepłe dni też będzie fajnie, bo popatrzeć będą mogli też obserwatorzy a ja też odkrywam komfort patrzenia w ekran a nie tylko w gogle.

Cały czas brakuje mi GoPro i nagrywarki ale o to już łatwo nie będzie bo prowadzę cały czas inny projekt modelarski w skali 1:1 - buduję dom, a pod koniec maja powiększy mi się rodzina. Do tej pory muszę się wylataćSmile
Bienias fan RC i 3D.

www.fpvplock.tk -moj blog

www.fpvplock.tk
magneto
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 11.01.2013 15:35
Awatar

modelarz

Data rejestracji: 21.11.09

nie wiem czy dobrze robisz zasilając z jednego pakietu.Ja właśnie kończę moją walizę (fotki są to jak skończę to relację dam na forum)za nagrywarkę będzie robić tohttp://www.bevrc...._p297.html
Paweł może takiego golaska,się zastanawiam czy nie sprzedać swojej 2,ta jest mniejszahttp://www.bevrc...._p520.html

Bienias
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 11.01.2013 19:15
Awatar

modelarz

Kasa nie pozwoli mi na dodatkowe zakupy(gopro i nagrywara więc odpadnie w tym sezonie), więc będę latać na tym co mam. Co do zasilania jednym pakietem, to czy wlasnie ty tak nie masz?
Bienias fan RC i 3D.

www.fpvplock.tk
magneto
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 11.01.2013 21:35
Awatar

modelarz

no cos ty, na wideo osd at i kamere mam pakiet 800mA.A napęd oddzielny pakiet i z tego pakietu przez ubec zasilam odbiornik

Bienias
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 12.01.2013 10:38
Awatar

modelarz

Dasz foto jak ci się miesci to wszystko w srodku?
Bienias fan RC i 3D.

www.fpvplock.tk
magneto
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 13.01.2013 16:23
Awatar

modelarz

Paweł fota nic nie da ,oprócz plątaniny kabli nic nie widać ,najlepiej na żywca.
może opowiem ;
OSD i GPS są w osłonie kabiny (ta część siwa),no i na niej pan-tilt z kamerką
w środku serwa na wysokość i kierunek wywalone za skrzydła w kadłub,a mocowania serw wycięte żeby uzyskać więcej miejsca.Na dnie kadłuba od strony silnika regiel wraz z czujnikiem prądu,dalej na dnie AT stary(jeszcze nowy nie dotarł)na boku kadłuba wewnątrz odbiornik ,a z drugiej ubec .Pakiet napędowy do samego końca wsunięty i tam przy pakiecie 3000mA 3s spokojnie mieści się 1200mA na video

Jak przyjdzie nowy AT to dam go razem z OSD w kabinke

Bienias
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 13.01.2013 23:49
Awatar

modelarz

Jarek? A jak z wypoziomowaniem "kanapki" w kabince w locie poziomym? Masz to obcykane? Widzę dobry pomysł żeby kanapka tam była umiejscowiona...Serwa od kamery nie montuje bo mam szerokokątny obiektyw i jeszcze do niedawna widziałem skrzydła w kamerze - teraz jak będzie bardziej z przodu pewnie już nie będzie ich w obrazie. Pokombinuje jeszcze przed montażem kamery...może serwo by się przydało...
Bienias fan RC i 3D.

www.fpvplock.tk
magneto
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 14.01.2013 16:02
Awatar

modelarz

właśnie nie wiem jak z poziomem ,do tej pory miałem oddzielne IMU zaraz za kabiną,na podstawce antywibracyjnej od JR,ale myślę że dam na stałe z jednej strony a z drugiej na śrubce 3mm ze sprężynkami od długopisu i doreguluję na polu .
Jak zrobisz kanapkę tak żeby dół osd był równo z krawędzią kabinki to od góry pozostaje dość miejsca żeby wstawić serwo.

Właśnie mi się przypomniało że nowe OSD i AT można programowo korygować w menu nawet w locie ,więc myślę że wystarczy w miarę prostopadle zamontować i zrobić korektę w menu

Bienias
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 15.01.2013 14:06
Awatar

modelarz

No oczywiście że można zamontować z odchyleniem ale tylko max do 10stopni ale w instrukcji jest " żeby było w miarę możliwości jak najbardziej poziomo"....wyjdzie w praniu pewnie.
Edytowane przez Bienias dnia 15.01.2013 14:23
Bienias fan RC i 3D.

www.fpvplock.tk
Przeskocz do forum: